onsdag 14 oktober 2009

Vissa cyklister kan inte trafikreglerna

Det är uppenbart att vissa cyklister inte alls tänker sig för när de är ute i trafiken. I morse på min cykeltur till jobbet hände detta:

Jag cyklade på cykelvägen längs med Solnavägen, vilket är en cykelväg med allt som oftast ganska många cyklister. När man cyklar på den in mot stan är det en lätt uppförsbacke hela vägen så man får ta i med trampandet för att hålla någorlunda högt tempo. Jag gjorde detta och hade vid ett tillfälle en kvinnlig cyklist framför mig som höll ett lägre tempo än mig i backen, så jag lade i en växel till för att kunna köra om henne.

Alla som har någorlunda koll på trafikregler och hur man bör bete sig i trafiken vet att omkörningar görs på vänster sida och att man ska hålla sig på höger sida när man cyklar eller kör för att underlätta för eventuella trafikanter som vill köra/cykla om. Detta visste uppenbarligen inte denna kvinna, eller så hade hon totalt glömt bort det. Hon cyklade på i godan ro och höll en position ganska exakt i mitten av cykelvägen. Det fanns trots det ordentligt med utrymme på hennes vänstra sida för att jag skulle kunna köra om. Så jag påbörjade min omkörning, eller ska jag säga omcykling?

I samma stund som jag passerar henne ser jag i min vänstra ögonvrå att det finns en liten avtagsväg (eller snarare stig) på den sidan av cykelvägen. Samtidigt som jag ser i min högra ögonvrå att kvinnan svänger in på den avtagsvägen. Jag befann mig då precis mittemellan henne och avtagsvägen. Jag reagerade genom att själv också cykla in på den vägen till vänster. För mitt andra alternativ var att bli överkörd av henne. Jag säger något liknande som: "Jag såg inte att du skulle svänga!", för att få henne att förstå att hon måste titta till vänster innan hon svänger och visa tecken till oss andra vart hon är på väg.

Hennes reaktion var att bara flina tillbaka till mig. Vad är det för ursäkt? Jag klarade mig precis utan att ramla, för det var det väldigt nära att jag gjorde i den spontana gir till sväng som jag var tvungen att göra. Så allt gick bra, men jag hade gärna sett att hon hade bett om ursäkt och framför allt insett själv att hon måste vara försiktigare och tydligare i trafiken.

Det var bara tur att det var en uppförsbacke och inte en nedförsbacke vi befann oss i. För om det hade varit det hade vi haft en helt annan fart och då hade jag garanterat kört i diket.

Skärpning cyklister, håll uppmärksamhet och var tydliga med vart ni är på väg i trafiken!

Jag vill inte verka som en gnatig kärring. Men för allas trevnad och säkerhet tycker jag att det är viktigt att man håller sig till trafikreglerna. Eller vad tycker ni?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar