torsdag 19 november 2009

Hur man förbränner kalorier

Jag har sammanställt några tips på hur man på ett enkelt sätt kan sätta fart på förbränningen av kalorier.

Hur man förbränner kalorier - 10 effektiva tips om hur man kan sätta fart på sin förbränning:


  • Rör dig lite mer
Det mest effektiva sättet att påverka ämnesomsättningen är att motionera. Men du behöver inte bara köra stentuffa träningspass. Se till att inte sitta still för långa stunder åt gången så att din ämnesomsättning intar viloläge. Då har du gett din fettförbränning ett jättelyft. Se till att ta trappan i stället för hissen, gå ut med hunden och undvik att ta bilen om du kan.

  • Träna upp dina muskler
Ju större muskelmassan är desto mer energi behöver kroppen, även när den är i vila. Muskelceller kräver energi även när de inte är aktiva och därför ökar en stor muskelmassa din dagliga ämnesomsättning mycket. Om du orkar och tycker att styrketräning är kul är det perfekt att komplettera fettförbränningsträning (konditionsträning) med styrketräningspass.
  • Träna intervaller
Något som förbränner mycket kalorier är intervaller. När du cyklar, joggar eller tränar så löpbandet så tycker jag du ska prova att träna i intervaller allt ibland. Du gör det genom att varva tyngre sträckor med snabbt tempo med kortare sträckor där motståndet är lättare och du inte tar ut dig till max. Det är ganska tufft. Men i gengäld förbränner du verkligen kalorier.
  • Ät omedelbart efter träningen
Om du inte fyller på depåerna med energi direkt efter ett träningspass är risken att din kropp börjar gå på sparlåga. Om du vet med dig att det kommer dröja mer än en halvtimme innan nästa måltid se till att ha med dig något som du kan äta direkt efter träningen, som till exempel en banan och lite keso eller kesella.
  • Dela upp träningen
Om du har möjlighet så försök träna i flera, kortare etapper än ett fåtal långa pass. Kroppen fortsätter förbränna fett på högsta varv tiden närmast efter träningen. Så ju mer "efter träningstid" du har på en dag, desto bättre är det.
  • Öka intensiteten
Få i gång hela kroppen och använd dig av alla kroppsdelar som är möjligt under ett fettförbränningspass. När du promenerar till exempel så se till att pendla ordentligt med armarna, alternativt investera i ett par rullskidor eller gångstavar, så att du får möjlighet att arbeta ordentligt med armarna samtidigt. Längdskidåkningen kan även köras på inlines.

  • Kom ihåg de små måltiderna
Vissa försöker gå ner i vikt genom att plåga sig och äta så lite som möjligt. Men för få kalorier i kosten kan förstöra träningen totalt. Du ska i stället se till att äta många små måltider per dag, som alla ska innehålla protein, kolhydrater och fett. Låt det aldrig gå mer än 3 timmar mellan varje måltid. Då är risken att kroppen inte vågar förbränna eftersom den inte vet när den kommer att få påfyllning nästa gång.
  • Tävla
En tävling i all vänskaplighet sätter med all säkerhet fart på förbränningen. Har du möjlighet att träna med en eller flera vänner kan du på ett enkelt sätt få ut mer av träningen genom att ni pressar och peppar varandra under tiden. Det kan också fungera som en motivationsfaktor att komma iväg till träningen om man vet att en kompis väntar där. Anmäl dig gärna också till ett motionslopp. Det brukar få de flesta motiverade att hålla igång med träningen inför det.
  • Se upp med hård träning - boka in vilodagar
Ju längre och oftare du tränar, desto mer fett förbränner du. Men var försiktig, om du tränar för hårt får din kropp inte möjlighet att återhämta sig. Resultatet blir att din form faktiskt blir sämre och dina muskler bryts ner och blir mindre. Se till att boka in vilodagar, minst en gång i veckan men helst fler än så.
  • Se träningen som en investering
Se till att du väljer den motion du tycker är roligast och som passar bäst in i din vardag. Men försök också se på motionen som en av de bästa investeringar du kan göra i livet.

Hoppas att dessa tips är till hjälp för er!

4 kommentarer: