måndag 28 december 2009

Kycklingspett, quinoa och tomatsalsa

Nu ikväll har jag lagat matlådor. Jag gjorde det enkelt för mig denna gång. I frysen hade vi en förpackning med färdiga kycklingspett. Den tog jag ut och använde till matlådorna.

Till kycklingspetten kokade jag quinoa och gjorde en tomatsalsa. Jag hoppas att Peo kommer kunna äta sina lunchlådor, för jag vet att quinoa inte är hans favorit. Men quinoa är nyttigt, proteinrikt och ett bättre alternativ än exempelvis vitt ris eller couscous så jag vill att han ska lära sig att gilla det.

Kycklingspetten är enkla att göra själv om man inte har tillgång till färdiga kycklingspett.

Kycklingspett med quinoa och tomatsalsa
4 portioner
400-500 gram kycklingfiléer
1 grön paprika
1 röd paprika
1 gul lök
soya
2-3 vitlöksklyftor
1 burk tomatkross
chilipulver
cayennepeppar
paprikapulver
svartpeppar
2 dl quinoa

Skär kycklingfiléerna i bitar. Gör likadant med paprikorna och ena halvan av den gula löken. Trä dessa på grillspett genom att varva kycklingen med grönsaksbitarna. Pensla på med lite soya. Grilla spetten inne i ugnen i 250 grader i ungefär 20 minuter. Det viktiga är att kycklingköttet är helt vitt innan du tar ut spetten ur ugnen.

Under tiden kycklingen blir klar kokar du quinoan. Börja med att hälla kokande vatten över quinoan, som du har mätt upp i en sil. Genom att göra det blir man av med den bittra smaken som quinoan kan ha. Koka upp vatten och häll sedan i den ursköljda quinoan. Koka den utan lock i ungefär 15 minuter.

Hacka resten av den gula löken i mindre bitar. Fräs den i olja i en kastrull. Pressa ner vitlöken och häll på tomatkrossen. Rör i kryddorna och låt tomatsalsan puttra på svag värme i några minuter.

Servera rätten med en fräsch grönsallad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar