söndag 13 december 2009

Nyttig hamburgare med fullkornsbröd










Idag lagade vi hamburgare till lunch. Vi hittade ett nytt hamburgerbröd i butiken igår när vi var och handlade. Detta bröd innehåller rågmjöl, linfrön, solrosfrön, pumpafrön och havregryn, vilket gör att det får ett lägre GI-värde än vanliga hamburgerbröd. Det innehåller också lite socker och mycket kostfiber. Ett mycket bra och nyttigt bröd att äta till hamburgaren, med andra ord.

För att vara sker på att man äter nyttiga hamburgare, som bara innehåller bra saker, måste man tillaga burgarna själv. Jag valde att ta i bönor denna gång för att dryga ut och ge ett bättre innehåll till hamburgersmeten. Bönor är rika på fibrer och bra proteiner. Här kommer receptet på mina hamburgare:

Nyttiga hamburgare
6 portioner


500 gram nötfärs, max 10% fett
1 burk svarta bönor
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1-2 msk kinesisk soya
1 tsk sambal oelek
2 tsk fransk senap
15 svarta oliver
1 ägg
1/2-1 dl fiberhavregryn
1 dl vatten
svartpeppar

Skala och riv både gul lök och vitlök. Skölj av bönorna och mosa dem med en gaffel. Blanda ihop alla ingredienser. Smeta ihop allt med händerna så att du får allting väl hopblandat. Låt gärna köttfärssmeten stå i kylskåpet i några timmar.

Forma 12 hamburgare och stek dem i väl upphettad stekpanna.

Vi åt våra hamburgare med det fiberrika hamburgerbrödet, senap, avokado och grönsaker. Mycket gott kan jag lova!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar