tisdag 1 december 2009

Stanna inte upp när ni tränar

Igår när jag var och tränade dansaerobics på World Class kom jag att tänka på något som jag har märkt är ganska vanligt bland tränande människor. När instruktören stannar upp i utlärningen för att exempelvis byta musik så stannar nästan alla deltagare i klassen upp.

Detta hände igår på passet till exempel. Mot slutet av klassen, innan vi skulle köra de sista finalvarven av koreografin, så skulle instruktören byta musik. Alla var väldigt trötta vid det laget då vi hade tränat i 55 minuter och kört på i ett ganska hårt tempo. Men för den sakens skull är det inte klokt att stanna upp helt. Jag var den enda i salen som stod och småjoggade och försökte att hålla pulsen uppe medan alla andra stod still och väntade. Att stanna upp helt och vila är inte bra då man riskerar att bli kall i kroppen och det blir svårt att starta igång igen inför slutspurten av passet.

Varför är det så att nästan alla passar på att vila så fort instruktören gör något annat? Jag gissar att det har med självdisciplin att göra. Är men inte tillräckligt disciplinerad och duktig på att piska sig själv så klarar man inte av att pusha sig själv, utan förlitar sig på att andra gör det.

Men till alla er, som allt ibland brukar vila mitt under ett träningspass när tillfälle ges, tänk på att det är för er egen skull som ni tränar. Er egna kropp kommer att tacka er om ni låter den få hålla pulsen uppe, tempot jämnt och värmen konstant under hela passet. Det är då ni kommer märka att ni förbättrar konditionen och uthålligheten.

Gör som jag, småjogga på stället när det dyker upp en paus i träningspasset! Lycka till!

2 kommentarer:

  1. Jag har samma beteende på mina dansklasser. Bara ett par fåtal gör extra egna steg om jag själv måste mecka med musiken eller fixa något annat för att komma vidare. Annars passar alla på att vila lite så snart jag inte står och piskar på dem. Det har väl med vanan att göra, de flesta behöver någon att följa eller som säger åt dem vad de ska göra. =)

    SvaraRadera
  2. Det är nog sant, Sabina. Men det är synd tycker jag...

    SvaraRadera