Jag kommer att avlägga två nyårslöften i år. Om jag kommer på något mer löfte att avlägga innan tolvslaget på fredag så får det bli så. Men som det känns nu är det dessa två jag kommer att satsa på. Båda dessa löften är genomtänkta och de är också realistiska. Dessa två ingredienser, att löftet är genomtänkt och realistiskt, är ofta anledningen till att man lyckas hålla sitt nyårslöfte.

Kanske är jag lite sent ute med att ge er tips på hur ni ska lyckas med att hålla era nyårslöften eftersom jag menar att de ska vara genomtänkta. Hur ska ni hinna tänka igenom detta ordentligt på bara två dagar? Kanske går det, kanske inte. Det kan bara du själv veta. Kanske har du redan funderingar på något som du skulle vilja göra, men inte har vågat än? Låt detta bli ditt nyårslöfte denna gång! Kanske blir det svårt att hinna tänka igenom ett löfte tills på nyårsafton? Då är det bättre att du sätter upp ett mål/avlägger ett löfte senare under året istället. Det behöver faktiskt inte ske på just nyårsafton. Jag tycker att det är viktigt att ständigt utmana sig själv, att formulera nya utmaningar och sätta upp nya mål för egen del oavsett tid på året.

Se till att ditt löfte också är realistiskt att uppnå, så att du faktiskt känner att det kommer vara möjligt att klara av det. Något som jag också tycker är viktigt är att man formulerar ett löfte som klingar i en positiv anda. Istället för att avlägga ett löfte som "Jag får inte äta godis på ett år", vilket klingar negativt då det handlar om ett förbud, kan man istället avlägga löftet: "Jag ska unna mig att äta godis endast 1 dag i veckan". Den sistnämnda varianten känns också mer realistisk.

Ett annat tips är att det löfte man avlägger är mätbart. Om man till exempel lovar att man ska börja träna mer är det bättre att avlägga löftet "Jag ska träna minst tre gånger i veckan" istället för att säga "Jag ska börja träna mer". Med det förstnämnda löftet är det mycket enklare att följa upp och se om man har hållit det man har lovat.

Om du redan har ett löfte på G, som du vill avlägga på nyårsafton, kommer här några tips på vad du kan tänka på för att lyckas hålla ditt löfte:
  • Var noga med att skriva ner ditt löfte på ett papper. Formulera också vad du ska göra för att nå dit. Var så konkret så möjligt när du skriver ner löftet och skriv även upp små delmål för att kunna ta dig dit. Fortsätt sedan att uppdatera detta papper när du når ett delmål eller gör andra framsteg som tar dig närmare målet/löftet.
  • Försök att tänka dig hur du kommer att känna och må när du har nått ditt mål. Föreställ dig att du är en idrottsman, som står i startgropen och redan vet hur det kommer att kännas när han springer över mållinjen. När du har visualiserat dig detta blir det mer konkret vad det är du vill uppnå.
  • Bestäm dig för en belöning, som du ska få unna dig när du nått ditt slutmål och uppfyllt ditt löfte. Tänk ut något som du har trånat efter länge. Med detta i åtanke kommer du ha en morot och något att sträva efter, som kommer underlätta din väg dit.
Lycka till med era löften! Hoppas att mina tips kan vara till hjälp!