lördag 23 januari 2010

Godis är gott och en del av mitt liv

Det är viktigt med balans i livet, tycker jag. För er som brukar läsa min blogg kan det verka som att jag alltid äter nyttigt och hälsosamt. Så är det för det mesta, men på helgen unnar jag mig att äta sådant som inte nödvändigtvis är så nyttigt. Jag tror inte på att alltid äta perfekt hälsomässigt sätt. Jag tror att man behöver unna sig av livets goda också. Annars blir livet alldeles för tråkigt och det finns en risk att det till slut går överstyr om man aldrig äter sådant som är gott men mindre bra för kroppen.

Det finns säkert vissa som inte tycker om godis, glass, kakor och andra onyttigheter. Om man är en sådan person är det såklart onödigt att äta sådana saker. Men jag som älskar godis och kakor skulle inte må bra rent psykiskt om jag aldrig fick njuta av en påse godis eller en kaka till kaffet.

För mig fungerar det bäst att hålla upp från alla typer av onyttigheter måndag till fredag. Då äter jag hälsosam och bra mat, jag tränar och låter bli godis och fika. Jag har aldrig något direkt sockersug då, antagligen för att jag är så van vid att det är så. Att äta något onyttigt då är inte ett alternativ för mig.

På helgen brukar jag unna mig godis och/eller fikabröd. Jag håller det fortfarande på en rimlig nivå. Måltiderna är fortfarande nyttiga även på helgerna. Jag äter ordentligt så att jag håller mig mätt. Annars är risken att man äter lite för mycket ur godispåsen. Men jag äter det jag är sugen på, så om jag vill ta en glass på eftermiddagen gör jag det eller om jag får ett chokladsug så äter jag det på kvällen. Eftersom jag är en riktig godisråtta så njuter jag av att äta det på helgerna. Och jag njuter faktiskt också av att längta till det under veckan. Det blir så mycket godare när man har sett fram emot att få äta en viss godissort ett tag!

Jag har inga planer på att gå ner i vikt och jag håller ingen speciell diet, utan mitt fokus ligger på att må bra och att äta och träna på ett sätt som håller på lång sikt. Vi är alla olika, har olika förutsättningar och njuter av olika saker. Det är viktigt att man lägger sin egen kosthållning på en nivå som man trivs med och mår bra av. Det finns inga rätt och fel. Det som är viktigt enligt mig är att hitta en bra balans, att det inte blir extremt åt något av hållen. Om du inte har hittat rätt själv ännu så är mitt tips att du provar dig fram tills du känner att du har hittat en kosthållning och livsstil som fungerar för dig och som du mår bra av.

För mig är balans i livet att äta varierat, hälsosamt och sådant som magen mår bra av, att träna och röra på sig och att unna sig av livets goda i rimliga mängder. Vad är balans i livet för dig? Eftersom det är lördag idag kommer jag njuta av godis ikväll!

2 kommentarer:

  1. Det är rätt!! Klart man ska unna sig!

    SvaraRadera
  2. Ikväll äter vi en god middag - hängmörad entrecôte, potatisgratäng och pannacotta till efterrätt. Jag gör som du - måndag-fredag äter jag det kroppen mår bra av - och vad jag behöver för att orka träna. På lördagen lyxar jag till det lite. Jag gillar mörk choklad och chips och krämiga efterrätter men är ingen sucker för kakor eller godis - tänk vad olika det kan vara. Men håller jag uppe ett längre tag blir jag inte sugen alls.

    SvaraRadera