lördag 30 januari 2010

Mina köttbullar

Ikväll kommer vi ha några av våra vänner över på middag för att fira Peos födelsedag. Det är födelsedagsbarnet som har fått välja kvällens meny. Han valde en ganska enkel, men god, husmanskostmeny bestående av köttbullar, potatismos, rårörda lingon, brunsås och sallad. Till efterrätt kommer vi äta äppelpaj med vaniljsås.

Jag tycker att det är trevligt att laga mat och gillar att ta godtid på mig till det. Så eftersom det är lördag och jag är ledig spenderar jag stor del av dagen idag i köket. Jag har redan gjort iordning smeten till mina köttbullar, som nu står i kylen och ska rulla och steka senare. I ugnen står nu de tre äppelpajer, som jag också redan har gjort. Peo älskar mina köttbullar, och jag med för den delen. Här kommer receptet på dem:

Köttbullar
8 portioner

1 kg köttfärs, max 10% fetthalt
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 tsk dijonsenap eller annan stark senap
3 tsk sambal oelek
1/2 dl kinesisk soya
5 tsk kapris
2 ägg
1 1/2 dl fiberhavregryn
1 1/2 vatten
peppar
chilipeppar

Riv båda löksorterna fint. Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Blanda ihop ordentligt. Plasta över skålen och låt vila i kylen i ett par timmar, om möjligt. Ju längre man låter smeten stå i kylen desto bättre,
eftersom smakerna behöver lite tid för att dra ihop sig ordentligt.

Rulla sedan köttbullar av smeten. Jag brukar ofta göra dem lite större och steka dem på en plåt i ugnen istället för i stekpanna. Jag grillar dem på på grilläget i 275 graders värme. Efter ungefär 10 minuter tar man ut plåten, vänder på köttbullarna och steker dem på andra sidan i ytterligare 10 minuter.

Köttbullar passa att äta både till potatis, potatismos, rotmos, fullkornspasta och bulgur. Bara fantasin sätter stopp! Av samma smet kan man också göra hamburgare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar