måndag 8 februari 2010

Bananen - god och nyttig enligt mig

Vissa brukar undvika att äta banan då de menar att denna frukt innehåller många kalorier i jämförelse med andra frukter. Andra undviker den för att de inte tycker om den söta, lite jolmiga smaken. Men jag tycker inte att man ska undvika att äta banan alls. Det går knappt att hitta en annan frukt med lika bra näringsinnehåll som bananen, den är mättande och den är särskilt bra att äta direkt efter ett träningspass, så den innehåller till stor del snabba kolhydrater.

Så här ser näringsinnehåller för 100 gram banan ut:


Energi (kcal) 89
Protein (g) 1,09
Fett (g) 0,48
Kolhydrater (g) 22,84
Socker 12,23
Fibrer (g) 2,4
Vitaminer
B (mg)
B3 0,67
B5 0,33
B6 0,37
B7 0,37
C (mg) 8,7
Mineraler (mg)
Järn 0,26
Magnesium 27
Fosfor 22
Potassium 358
Natrium 1

Ett bättre efter-träningen-mål kombinerat med något proteinrikt, som keso, kesella eller en proteindrink, går knappt att hitta. Men banan fungerar att äta till andra måltider också. Jag älskar att äta den tillsammans med andra frukter i en fruktsallad, med lättfil och müsli eller på mackan faktiskt.

Visste ni att det finns 400 olika banansorter och att den är världens populäraste frukt?

Bra att veta om bananen:
  • Bananskalet avslöjar hur långt bananen har kommit i mognadsprocessen. Skalet ändrar färg vartefter bananen mognar, från grönt till gult. Under denna process förvandlas stärkelsen i bananen till socker, vilket är orsaken till att mogna bananer smakar mycket sötare än omogna.
  • Om bananerna du köper inte så mogna som du vill ha dem kan du lägga dem i en brun papperspåse tillsammans med ett äpple eller en tomat över natten. Du ska se att de har mognat snabbt när du tar fram dem på morgonen!
  • För att fördröja mognadsprocessen är ett smart tips att lägga bananerna i kylskåpet. Skalet kan fortfarande bli brunt, men frukten kommer ändå att mogna långsammare och vara perfekt efter några dagar.
Tycker du att det är svårt att ta med banan då den blir mosad i väskan? Gör som jag och använd denna!

Källa: chiquita.fi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar