fredag 19 februari 2010

Får du för mycket sömn?

Jag är en sådan person, som inte behöver så mycket sömn. På vardagarna sover jag 6 timmar per natt och det räcker för mig. På helgerna brukar jag sova lite mer. Jag vet att man egentligen inte kan ta igen sömn, men däremot tror jag att kroppen behöver få några dagar i veckan med lite mer sömn för att ladda upp batterierna lite extra. Det händer ibland i veckorna att jag bara sover 5 timmar, men då känner jag mig ofta riktigt trött när arbetsveckan lider mot sitt slut så då brukar jag sova extra länge natten mellan fredag och lördag.Det här med sömn är väldigt individuellt. Vissa klarar sig med mindre sömn, från 5 till 7 timmar per natt. Andra måste ha minst 8, 9 eller kanske till och med 10 timmars sömn per natt. Det gäller att man hittar sitt eget sömnbehov och att man sedan försöker hålla sig till de timmar man behöver.

Risken med att sova för lite eller för mycket är att man kan förstöra kroppens ämnesomsättning. Jag läste om detta häromdagen på Jillian Michael's sajt. Enligt henne visar en ny kanadensisk undersökning att människor som sov mer än 9 timmar hade bredare midja än de som sov 8 timmar per natt. Forskarna menar att om man sover för mycket, eller sover för lite, så stör man sin förmåga att kontrollera aptiten.

Det bästa man kan göra är att ta reda på hur mycket sömntimmar man behöver. Gör detta genom att testa olika antal timmar per natt under en period och analysera vilken dag eller vilka dagar du kände dig piggast. Försök att sedan hålla dig till dessa antal timmar varje natt. Allra helst ska man gå och lägga sig och gå upp samma tid varje dag, även på helgerna. Jag kan själv tycka det är svårt då det är trevligt att stanna uppe lite längre och sova lite längre på helgerna. Men man kan i alla fall försöka att inte vända på dygnet totalt.

Vore kul att höra hur mycket du brukar sova per natt! Hur många timmar sover du normalt sett per natt?


Källa: jillianmichaels.com

3 kommentarer:

 1. Jag sover i bästa fall åtta timmar (eller knappt det), mellan 23-07. Men jag skulle absolut inte klara mig på så mycket mindre än så. 8,5-9 h/natt är nog optimalt för mig, det är på en nivå att jag aldrig skulle känna att jag skulle behöva sovmorgon för att "komma igen", och då tror jag att man har hittat rätt.

  Trevlig helg! Maja

  SvaraRadera
 2. Jag kan inte sova mer än 8 timmar för då blir sjukt trött, men inte kortare än sju för då blir jag också sjukt trött :) 7,5 är nog allra bäst :)

  SvaraRadera
 3. JAg sover ca 7 timmar per natt, funkar kanon =)

  SvaraRadera