tisdag 23 februari 2010

Man verkar kunna lagra sömn

Häromdagen skrev jag om att man ska försöka sova lika många timmar varje natt och anpassa antalet timmar efter sin kropps behov av sömn. Jag läste just en artikel på Aftonbladet Hälsa som talar emot detta, om ett forskningsteam vid Walter Reed Army Institute of Research i USA som har kommit fram till att man tydligen kan lagra sömn. Det är faktiskt fysiskt möjligt att sova mer under en tid för att ladda inför en prestationskrävande period.

Testet de gjorde gick ut på att de delade upp en grupp människor där halva gruppen fick sova lika många timmar per natt som de brukar och andra halvan fick sova lite fler timmar än de normalt brukar. Veckan efter sov samtliga personer bara tre timmar per natt, alltså mycket mindre än normalt.

Därefter fick de olika uppgifter, som var mer eller mindre komplicerade, och de testades på olika sätt. Det visade sig att de personer som hade sovit mer under veckan innan kunde göra testen och uppgifterna snabbare och fick bättre resultat på dem. Dessa personer återhämtade sig också snabbare efter veckan med alldeles för lite sömn.

Det man kan dra som slutsats av detta är att det är smart att passa på och sova lite mer under helgen för att ladda inför måndagen och den kommande veckan bättre! Tror du på att det går att lagra sömn?

2 kommentarer:

  1. det kan väl inte stämma, det borde rubba hormonbalansen i kroppen då den största frisättningen sker då vi sover.. det kanske funkar några dagar men aldrig långsiktigt. Fast jag är ju ingen forskare i och för sig.

    SvaraRadera
  2. Jag tror inte heller att detta fungerar långsiktigt eller att det är ett optimalt sätt att sova på. Men det var intressant att läsa undersäökningen. Jag tror säkert att det kan stämma. Men man bör nog inte göra det till en vana.

    SvaraRadera