söndag 7 februari 2010

Proteinhavrebollar - recept

För ett tag sedan såg jag att Träningsglädje-Sara hade bakat proteinbollar. Dessa bollar påminner om havrebollar då de består av havregryn till stor del. Men de är långt mycket nyttigare än de traditionella havrebollarna då de varken innehåller smör eller socker.

Jag blev inspirerad av Saras bollar och bestämde mig idag för att prova. Jag gjorde om receptet lite och gjorde dessa proteinhavrebollar, som jag väljer att kalla dem, på mitt sätt. Här hittar du receptet.

Proteinhavrebollar
10-12 bollar


4 dl fiberhavregryn
1 dl jordnötssmör
4 dl proteinpulver (jag tog med chokladsmak)
3 msk krossade linfrön
1 dl vatten
ev kokosflingor

Blanda smeten på samma sätt som du blandar en vanlig havrebollssmet. Jag använde en sked och blandade runt med den. Rulla smeten till bollar. Lägg bollarna på en tallrik. Om man tycker om kokos kan man rulla dem i kokos. Vi hade inget kokos hemma så jag fick hoppa över det. Låt bollarna kallna i kylen eller en stund i frysen.

Dessa proteinhavrebollar är perfekta att äta som ett mellanmål eller snacks. Då de innehåller både långsamma kolhydrater, proteiner och fett ger de en bra näring för ett mindre mål. Komplettera med en frukt så har du ett perfekt mellanmål!

Jag kommer förvara mina proteinhavrebollar i frysen och ta fram ett par i taget vid behov. Jag har precis provsmakat en av dem och de är riktigt goda. De gick dessutom ruskigt snabbt att göra, så jag kan verkligen rekommendera er att prova att göra dessa!

34 kommentarer:

 1. åh, dessa MÅSTE jag testa!!

  SvaraRadera
 2. Verkar riktigt mumsiga och nyttiga. Mums. Skulle du gissa att näringsinnehållet med % protein, fett och kolh. är ungefär som olika typer av recovery eller proteinbars?

  SvaraRadera
 3. Ja dessa proteinhavrebollar var riktigt mumsiga!

  Sofie, jag vet inte exakt... Men jag skulle gissa att bollarna har en likvärdig sammansättning vad det gäller protein, fett och kolhydrater som återhämtningsbars. Ett par av dessa bollar är helt klart perfekt att ta efter ett träningspass!

  SvaraRadera
 4. Åh så gott! Det värsta är dock att jag blev sugen på riktiga chokladbollar :D

  SvaraRadera
 5. Men gud så gott det ser ut!! Måste jag testa :D

  SvaraRadera
 6. Dessa låter himla goda. Behöver tips på bra mellanmål då jag kommit igång med träningen igen. Har nämligen upptäckt att jag behöver äta fler ggr per dag än huvudmålen för att orka hela vägen om jag tränar, tillbaka till mellis!

  SvaraRadera
 7. Ser supergoda ut =) Mer proteinbollar åt folket!

  SvaraRadera
 8. Dessa ser GODA ut, skall laga imorgon.
  Hur många kan man äta till mellanmål? Har du räknat ut hur många kalorier de har per boll eller sats? så man vet... ; )

  SvaraRadera
 9. Jag har tyvärr inte räknat på kalori per boll. Men jag tycker att en eller två bollar är lagom till mellanmål. Det är bra att komplettera med någon frukt eller grönsak också.

  SvaraRadera
 10. Vad använder du för proteinpulver?
  Mvh Jossebosse@hotmail.com

  SvaraRadera
 11. Det såg riktigt gott ut. De här måste jag helt klart testa att göra i helgen!

  SvaraRadera
 12. Här ska göras något liknande, Bra idé. Tack för receptet!

  SvaraRadera
 13. Såg riktigt brra ut, men jag är inte jätte fan av jordnötsmör, har du något förslag vad man kan använda istället ?
  Kram

  SvaraRadera
 14. Jag har gjort dessa idag! :) Brukar aldrig ha proteinpulver hemma men hittade en "provpåse" med choklad-hallon-smak i en låda. Blev gott :D

  SvaraRadera
 15. Anonym: För tillfället har jag detta proteinpulver: http://fitnessochhalsa.blogspot.com/2010/01/laddat-upp-med-nytt-proteinpulver.html. Men jag brukar variera. Jag har precis beställt nytt proteinpulver från Holistic, som jag ser fram emot att testa.

  Martina Danielsson: Jag tycker att du kan testa med jordnötssmör, för de smakar inte så mycket av det. Men annars kanske det fungerar att ta lite mera vatten istället. Jag kan tyvärr inte komma på något annat alternativ som är hälsosamt.

  JoHo: Roligt att du gjorde dessa idag!

  SvaraRadera
 16. Dessa måste jag testa! Såg verkligen mumsiga ut.

  SvaraRadera
 17. Jessica: Gör det! Jag tror inte att du kommer ångra dig.

  SvaraRadera
 18. Precis gjort en sats här hemma. Har inget jordnötssmör men hittade på en annan sida att man kunde göra eget genom att mixa jordnötter med lite rapsolja. Det blev super och bollarna blev supergoda. Väldigt mäktiga så som mellis blir de nog bra:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart att göra eget jordnötssmör. Ja, de mättar ganska bra så till ett mellanmål passar de bra. Kul att du gillade receptet!

   Radera
 19. Tror du att det funkar med proteinpulver med smak av vit choklad och jordgubbar? Tack för en bra blogg! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, testa det! Jag tror att det skulle smaka gott. Bollarna ska inte ha någon präglad chokladsmak enligt mig så vit choklad/jordgubb tror jag säkert funkar!

   Radera
 20. hej, tror du det går bra med vanliga linfrö eller måste det vara krossade?

  SvaraRadera
 21. Jag har inget proteinpulver men funkar det att helt strunta i det eller göra på något annat sätt? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Testa att göra dem utan proteinpulver. Ta eventuellt lite mer havregryn istället så de inte blir för kletiga.

   Lycka till!

   Radera
 22. Bra tips, detta skall jag prova omgående...

  SvaraRadera
 23. Så himla bra idé! Testade utan proteinpulver men med kakao, det blev riktigt bra, fast lite smuligt. Undrar däremot, ger proteinpulvret någon sötma? För jag fick bita i det sura äpplet och tillsätta en liten skvätt sött i mina för att de inte skulle bli så bittra av kakaon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart att tillsätta kakao i, men jag kan förstå om det smakade ganska bittert då kakao är bitter i sig. De flesta proteinpulver är något söta i smaken så det förklarar varför du ville tillsätta något sött. Vet inte vad du använde, men ett tips där kan vara att ta lite agavesirap eller kanske stevia.

   Radera
 24. Jag tycker det låter som ett väldigt bra mellanmål men jag är tyvärr allergisk mot jordnötter, undra vad jag kan använda istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du allergisk mot alla typer av nötter? Annars kan du ta ett annat nötsmör eller mandelsmör. :-)
   Hoppas att det fungerar!

   Radera
 25. Ja, jag är tyvärr allergisk mot alla typer av nötter. Jättetråkigt eftersom de flesta nyttiga mellanmål och desserter innehåller nötter! :(

  SvaraRadera