torsdag 11 februari 2010

Sant och falskt om fettförbränning

Jag läste just en intressant artikel på Aftonbladet Hälsa, som behandlar ämnet Sant och falskt om Fettförbränning. Det hävdas en del när det kommer till ämnet fettförbränning. Här berättar läkaren Yvonne Linné vilka metoder och sätt som är sanna och vilka som är falska.

”Äppelcidervinäger ökar förbränningen”
Falskt! Enligt Yvonne Linné finns det ingen vetenskaplig bevisning för att äppelcidervinäger påverkar förbränningen på något positivt sätt.

”Ätardagar ökar förbränningen”
Falskt! Detta stämmer inte eftersom det handlar om det totala antalet kalorier som du stoppar i dig. Om du under ätardagen äter du mer än du gör av med så går du upp i vikt. En annan nackdel med att tillämpa speciella ätardagar är att det finns en risk att man sparar in på kalorierna för mycket under de dagar som man inte har som ätardagar, att kroppen går på sparlåga, vilket leder till att förbränningen minskar.

”Vissa livsmedel, som till exempel senap och chili höjer förbränningen? ”
Sant! Det finns en del studier som stödjer detta påstående. Frågan är dock hur mycket man behöver äta för att det ska göra en märkbar förbättring av förbränningen. Det vet man för lite om i nuläget.

”Jag förbränner mer om jag badar bastu”
Falskt! Att bada bastu förbränner man ingenting extra på. När man svettas på grund av yttre hetta ger det ingen kaloriförbrukning utöver den man normalt har.

”Förbränningen ökar när man fryser”
Sant! Detta är dock marginellt och inget som gör någon större skillnad. Det är värt det att satsa på att frysa mer eller oftare för att det skulle leda till en ökad fettförbränning.

Vad kan vi dra för slutsatser av detta? - Att vi gärna kan krydda vår mat med chili och senap, om vi tycker att det är gott. I övrigt är det träning, bra och varierad mat som gäller, skulle jag säga. Och man ska inte tro på alla påståenden om fettförbränning som man hör. Var kritisk och köp inte allt du hör! Vill man minska i vikt så är det helt enkelt matematik som gäller: fler kalorier ut än in.

2 kommentarer:

  1. Tråkiga fakta om ätardagar. Men det är väl så, allt måste ske med måtta. Jag tror däremot att det är sunt att unna sig lite godsaker en dag i veckan oavsett om man går upp ett par gram eller inte. Det tar ut sig i längden.

    Trevlig helg! Kram

    SvaraRadera
  2. Jag håller med dig Anna om att man måste unna sig att äta onyttigheter också. Jag brukar göra det lördag och/eller söndag. Men det har ju gått överstyr om man tokätar hela dagen när man har en ätardag.

    Trevlig helg du med!

    SvaraRadera