tisdag 9 februari 2010

Svenska folkets träningsvanor och träningplaner 2010

Jag har, som för många redan bekant är, för tillfället en träningsundersökning på min blogg. I högerspalten ställer jag frågan "Hur ofta tränar du?", så där kan man registrera sitt svar och vara med i min undersökning. Eftersom min blogg vänder sig till träningsintresserade är jag övertygad om att det är anledningen till att svarsalternativen där man tränar flera gånger i veckan leder stort. Om man ska tro andra undersökningar som görs så visar inte resultaten för dem samma positiva resultat tyvärr...

Idag kan man till exempel läsa om en intressant träningsundersökningJessica Claréns blogg. Hon skriver där om SATS, som tillsammans med YouGov, har gjort en ny undersökning bland 1555 svenskar, som visar följande resultat:
 • Idag tränar bara hälften av svenskarna i någon form, resten ligger på sofflocket. 44 procent att de just nu aldrig tränar. Det som dessa 44 procent ser som den svåraste utmaningen vad det gäller träning är att skapa rutiner kring det.
 • Men svenskarna är optimistiska och hälften av dem tror att de kommer att träna mer i år än förra året.
 • Männen är de som är mest optimistiska, där sex procent av dem planerar att träna mer under 2010. Kvinnor är däremot duktigare än männen på att avlägga nyårslöften som har med träning att göra. Var femte kvinna hade som nyårslöfte för 2010 att börja träna mer.

Mitt träningsmål för 2010 är att träna så varierat som möjligt och ha så kul som möjligt är under tiden! Vilket är ditt?

I undersökningen tog man även reda på vad det är som driver oss till att träna.
Dessa kom fram som de vanligaste drivkrafterna för att träna:
 • Den vanligaste drivkraften att träna är för att må bättre, tätt följt av att få en snyggare kropp där mer än varannan svensk kvinna tränar för att få en snyggare kropp. Motsvarande siffra bland männen är 39 procent.
 • Konditionsträning på egen hand som löpning och cykel är de mest populära träningsformerna, tätt följt av individuell styrketräning samt gruppträning på träningscenter.
 • Bland de som tränar är det vanligast att man tränar 2 gånger i veckan.
 • 82 procent tränar för att må bättre (Detta tycker jag är ett riktigt bra resultat. Det är det som är meningen med träning enligt mig, att man ska må bra av det!)
 • 45 procent tränar för att få en snyggare kropp – Främst kvinnor (51 procent) och unga (68 procent) anser detta vara en viktig drivkraft. (Synd att fokus ligger där för så många...)
 • 43 procent tränar för att det är roligt (!!!)
 • 34 procent har specifika mål för min träning
 • 12 procent tränar för att det är socialt, för att träffa folk
 • 9 procent tränar för att man känner "att jag borde" (Att en hel tiondel känner så tycker jag är synd..)
Källa: jessicaclaren.com

Nu frågar jag dig: Vad har du för träningsmål för 2010? Och varför tränar du?

2 kommentarer:

 1. Jag tränar för att må bra, bli pigg och orka med mina långa dagar!

  SvaraRadera
 2. Jag vill springa tjejmilen i år, det är mitt mål.. /Frida

  SvaraRadera