söndag 14 mars 2010

Ett hälsosamt förhållande till bloggen

Förra helgen såg vi filmen Julie & Julia, som handlar om två parallella historier där den ena utspelar sig år 2002 när bloggen började bli ett populärt verktyg bland vanligt folk för att logga information på nätet. I början användes bloggen mest som en slags dagbok på nätet. Nu för tiden används bloggen till så mycket mer. Men det där vet ni ju redan!

I filmen får man följa Julie Powell, som startar en blogg samtidigt som hon utmanar sig själv. Utmaningen består i att hon ska laga alla 524 recept ur Julia Childs kokbok på ett år och blogga om samtliga maträtter. Det visar sig bli en ganska stressig tillvaro för Julie under detta år och hennes man blir helt klart lidande då Julie lägger i stort sett all tid och energi åt bloggen och bloggutmaningen.

Jag kände inte direkt igen mig i Julie. Men jag kunde ändå relatera till dilemmat att inte låta bloggen ta över för mycket av det liv man lever i övrigt. Jag älskar att blogga och att skriva om min träning och mitt synsätt på hälsa, träning och kost. Framförallt älskar jag det för att jag märker att det kan inspirera andra till att leva ett hälsosammare liv. För det är det jag vill; att inspirera andra till att hitta träningsglädje och ett sunt förhållande till mat, träning och hälsa i stort. Men jag vill inte att bloggen ska gå ut över mina nära och kära så att de känner sig åsidosatta eller nedprioriterade. Jag vill inte att min blogg ska ta över så pass mycket att det blir till ett tvång att blogga. För om det blir till ett tvång eller ett måste då har det gått för långt, anser jag.Jag har märkt att det kan vara en svår balansgång ibland att se till att bloggandet inte tar upp för mycket tid och att man inte låter bloggandet tappa det som är mitt syfte med att blogga. Ni andra som bloggar; kan ni känna igen er i detta? Tycker ni att det kan vara svårt ibland att inte låta bloggen ta över? Eller kan ni låta bli bloggen flera dagar utan att tänka på det?

Jag tycker att dessa frågor är intressanta och viktiga. För jag har lovat mig själv att behålla ett hälsosamt förhållande till min blogg. För mig innebär det att det aldrig ska bli till ett tvång att blogga, att bloggandet aldrig ska gå före mina nära och kära, deras behov och önskemål och att jag tänka på vad det är jag skriver om på bloggen, så att ingen känner sig uthängd och så att jag inte frångår det som är mitt syfte med bloggen; att inspirera och motivera till ett hälsosamt liv. Jag tycker att vi som bloggar har ett viktigt ansvar, för det vi skriver kan faktiskt läsas av vem som helst.

Nu ställer jag frågan till er övriga bloggare: Hur ser ni på ert egna bloggande och hur gör ni för att behålla ett hälsosamt förhållande till bloggen?

2 kommentarer:

  1. Jag har en bra relation till min blogg. Många gånger då jag vet att jag är stressad (har mkt att göra) skriver jag mitt inlägg på kvällen innan. Så sätter jag en tid på inlägget då det ska publiceras. Så att jag får jämt flöde på mina inlägg- men jag är nog lite beroende *haha*

    SvaraRadera
  2. Tack för en jätte bra blogg! :D
    Jag tycker att det är jätte roligt att blogga men det får som sagt var inte gå "över syr". Skola, träning, fritidsintressen, familj och vänner kommer först på listan (men bloggen har också en liten plats på den listan, det är så roligt!!) Jag bloggar när jag känner att jag har tid och lust, inte bara för att göra det, det ska vara roligt annars finns det ingen vits med att göra det.
    Hälsningar från malin.

    SvaraRadera