tisdag 30 mars 2010

Hur många sockerbitar ska du äta i påsk?

I dagens Metro-tidning kan man läsa om att vi svenskar äter mycket socker under påsken. Detta kommer nog inte som en chock för någon eftersom vi svenskar är kända för att äta mycket sött i form av godis, choklad och kakor.

Under påskdagarna äter vi mer socker än normalt och tydligen ligger genom snittet på 411 sockerbitar per person och påskhelg om man räknar om det socker vi får i oss till antal sockerbitar. Detta är lite smått galet tycker jag! 411 sockerbitar är riktigt mycket socker!

De största socker-bovarna i påsk är påskmust, godis, choklad och sillinläggningar. Men helt klart är det de godisfyllda påskäggen, som vi givmilt delar ut till varandra, som är främsta anledningen till att vi får i oss mycket socker under påsken.

I artikeln i Metro tipsar man om vad man kan göra för att minska på sockret i påsk. Man kan till exempel ge bort en annan påskpresent än just godis, vilket jag tycker är en bra idé. Men förslaget att blanda ut påskmust med mineralvatten gillar jag inte. Vill man dricka must så tycker jag att man ska det. Däremot kan man tänka på att dricka det med måtta.

Jag ska försöka undvika att äta så mycket socker som motsvarar 411 sockerbitar för det är riktigt mycket. Men jag kommer helt klart unna mig att äta socker, i form av godis och choklad, i påsk. Jag tycker nämligen att det hör påsken till och det är viktigt att kunna unna sig sådant man gillar allt ibland. Hur ska du göra i påsk? Hur många sockerbitar kommer du äta under påskhelgen?
Källa: Metro 20100330

4 kommentarer:

 1. Jag ska äta lite påskgodis, men annars är helgen som vanligt, kanske lite mer :P Men om man talar om rena sockerbitar, äter vi nog fler än vi tror vardagar också,

  SvaraRadera
 2. Jag och mina syskon har alltid fått en påskpresent av vår mamma, som liten minns jag att det ofta var ett par fingervantar (= vår!!). Vi fick (så klart..) även godis i ägget, men i måttliga mängder minns jag det.

  SvaraRadera
 3. Brukar inte bli så mycket godis för jag får så mycket god mat hos mina föräldrar att jag inte får plats med mer.. :) Men det blir nog några goda efterrätter och choklad mer än vanligt. Inte 411 sockerbitar dock! :)

  SvaraRadera
 4. Jag är mer en matälskare än godisgris, men det lär säkert slinka ner _lite_ godis iallafall :P

  SvaraRadera