fredag 19 mars 2010

Sushi som dagens lunch

Idag åt jag sushi till lunch. Jag kan verkligen få ett sushi-sug ibland och idag var det en sådan dag.

Sushi är ett bra alternativ om man vill äta hälsoriktig mat.
Den är fettsnål och innehåller bra proteiner (om än lite i det snålaste laget då en lunch helst ska bestå av lite större andel protein tycker jag). Riset är vitt, vilket kan ses som en nackdel eftersom man helst ska satsa på kolhydrater som är långsamma och har mycket fibrer. Ett fullkornsris hade därför varit bättre, men då blir det svårt för sushikocken att få till en bra sushi, som håller ihop. Jag tycker att man helst ska kombinera sin sushi med en frukt eller en sallad då man inte får i sig så mycket frukt och grönt när man äter en sushimåltid.

Mina sushibitar hade lax och räkor som topping. De tillsammans med avokado-sushi är mina absoluta favoriter. Särskilt nyttig och hälsosam blir sushin om man låter den bestå av just fisk, skaldjur och avokado. Fisk är rik på D-vitamin, jod och selen. Och fet fisk, som lax och även skaldjur, innehåller mycket omega-3 fettsyror, som är bra både för minnet och hjärtat. Fördelen att äta rå fisk jämfört med tillagad fisk är att många av de nyttiga näringsämnena i fisken inte förstörs vid matberedningen. Även avokado innehåller nyttiga ämnen som kan hjälpa kroppen att bryta ner fett. Avokadon har med andra ord ungefär samma effekt som fisk-oljor.

Däremot blev jag inte helt mätt på min portion med 9 bitar sushi. Det kan förklaras av att 8 bitar sushi bara innehåller 300 kalorier, vilket är för lite att äta till lunch om man är en sportande och aktiv person som jag är. Så, ännu en anledning att komplettera måltiden med en frukt eller liknande.

Sajten Hälsosushi.se skriver så här om sushi:
Sushi är väldigt nyttigt och hälsosamt med rätt portion och rätt kombination. Om man äter sushi 3 gånger i veckan och kombinerar den med sallad och frukter samt regelbunden träning och/eller promenader så mår man toppen.

Vem mer än jag ÄLSKAR sushi?
Källa: halsosushi.se/omsushi.html

4 kommentarer:

 1. *räcker upp handen* Tycker dock att riset är i sliskigaste laget och brukar allt som oftast pilla bort det från hälften av bitarna... ;)

  SvaraRadera
 2. Älskar sushi!!!!! Speciellt med lax! Yummie!

  SvaraRadera
 3. Hej,

  tänkte bara meddela att tigerräkorna man använder till Sushi är en av de största miljobovarna i världen, samt att de injiceras med antibiotika och tvättas i starka kemikalier, så de må vara goda, men knappast nyttiga och HEMSKA för naturen.
  Jättebra kort film http://www.youtube.com/watch?v=kw0tkYK7oEM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för informationen, Anna-Lee. Visste inte att det var så illa. Kommer bara välja laxsushi hedanefter.

   Radera