måndag 8 mars 2010

Svenskarna äter mer frukt och grönt än någonsin

Jag läste just en artikel på Hälsa.se om att svenskarna just nu äter mer frukt och grönt än någonsin. Detta är en riktigt bra nyhet, som jag blev glad av att läsa om!

En ny studie visar att kvinnor i genomsnitt äter 5,4 portioner frukt eller grönsaker per dag och männen äter 4,7 portioner per dag. Detta är en ökning med nästan två portioner per man och drygt en portion per kvinna jämfört med den kartläggning som Livsmedelsverket gjorde för 20 år sedan. Denna nya studie är gjord av Institutionen för kostvetenskap vid Uppsala universitet och man har intervjuat 1,300 personer från olika delar av Sverige.

Denna studie pekar alltså på att vi äter betydligt mycket mer frukt och grnt idag än för 10-20 år sedan. Studien visar också att de som äter mer frukt och grönt också har en sundare livsstil i övrigt. - Ett tecken för det är att den tredjedel av deltagarna i studien, som uppgav att de ägnade mindre än en halvtimme per vecka åt någon ansträngande fysisk aktivitet, åt betydligt mindre frukt och grönt än övriga deltagare, säger doktoranden Anna-Mari Simunaniemi vid Institutionen för kostvetenskap på Uppsala universitet.

En hög konsumtion av frukt och grönsaker minskar risken för hjärtkärlsjukdomar och cancer, därför rekommenderar livsmedelsverket en hög konsumtion av detta. Det som rekommenderas är att man äter minst 500 gram eller 5 portioner frukt och grönt per dag. Enligt denna nya studie ligger alltså en stor del av befolkningen bra till här. De som inte når upp till detta är enligt studien främst män och stillasittande personer.

Jag äter antagligen mer än 500 gram frukt och grönt per dag för jag äter det minst 5 gånger om dagen och ofta ganska mycket varje gång. Hur ofta äter du frukt och grönt?
Källa: halsa.se

1 kommentar:

  1. Jag jobbar med frukt&grönt i en livsmedelsaffär...lyx...jag kan äta hur mycket som helst:)) Det slinker lätt ner 5 frukter/dag plus alla grönsaker man äter till maten hemma också./jossebosse

    SvaraRadera