onsdagen den 7:e april 2010

Rödbetan - en nyttig och god beta

Ikväll kokade jag rödbetor. Detta är en underbart god rotfrukt, som jag försöker så ofta som möjligt. Både för att jag tycker att det är gott, men också för att jag vet att det är en väldigt nyttig beta. Att äta rödbetor är även ett bra miljöval då svenska ekologiska rödbetor finns att tillgå under hela året. Dessa rotfrukter är mycket fiberrika, vilket är positivt då fibrer ger en bra mättnadskänsla och är positivt för bland annat mag- och tarmfunktionen.

Rödbetor är rikt på B-vitaminet folsyra, som är viktigt för cellbildningen. Förutom folsyra innehåller rödbetan även C-vitamin, D-vitamin, folat, järn, zink och kalcium.

Jag tycker att det är gott att äta rödbetorna som de är, med endast lite havssalt. Eller så äter jag dem tillsammans med rotfrukter som morötter och palsternackor, rostade i ugn. I detta recept med lax, ugnsrostade rotfrukter, ruccola och granatäpple ingår rödbetor och det blir så gott!

Ikväll åt jag mina kokade rödbetor med en omelett. Mums!

Källa: www.miljomat.se/livs.aspx?livsmedelid=M3631

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar