torsdag 1 april 2010

Ska påskkärringarna få godis av dig idag?

Jag läste på DN Debatt idag om önskemålet från flertalet fetma- och kostexperter att höja skatten för godis och läsk i Sverige. Alarmerande rapporter visar att vi äter nästan 17 kilo godis och choklad per person och år. Jag skrev om detta fakta att vi äter så mycket godis i Sverige redan för ett par veckor sedan. Det som även står att läsa i DN's artikel är att vi i Sverige dessutom dricker 90 liter läsk per person och år.

Enligt rapporten, som det skrivs om i artikeln, är en viktig orsak till att barn i Sverige blir alltmer överviktiga och feta att de konsumerar för mycket sötsaker och läsk. En annan orsak är också för lite motion.

Det jag känner är den största faran är att godisätandet och läskdrickandet sker i så stora mängder bland barn. Det verkar som att det har eskalerat med åren och jag ser inga tecken på att det är på väg åt andra hållet. Utan det verkar tvärtom bli vanligare med barn som är överviktiga i allt tidigare åldrar.

Däremot är jag inte säker på att den smartaste lösningen är att höja skatten på godis och läsk. Jag tycker hellre att vi ska avskaffa skatten på frukt och grönt. Då tror jag automatiskt att fler skulle välja att köpa det och på så sätt välja att äta ett äpple istället för en chokladkaka när man är lite hungrig eller sugen. Tycker ni att man ska höja skatten på godis och läsk? Är det rätt väg att gå för att lösa problemet?

Idag är det skärtorsdag och många av oss kommer säkerligen att få besök av små söta påskkärringar. Frågan är om det är så snällt att ge dessa påskkärringar godis? De kommer få tillräckligt av den varan ändå är min gissning. Jag kommer ge de påskkärringar som besöker oss russin och frukt istället. Vi får se hur glada de blir... Vad kommer du ge påskkärringarna idag?

Källa: http://www.dn.se/debatt/skatt-pa-lask-och-godis-behovs-for-barnens-skull-1.1071397


Läs mina tidigare inlägg om ämnet "socker":

Hur många sockerbitar ska du äta i påsk?
Hjärnvilja krävs mot sötsuget - så fungerar sockerkicken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar