torsdag 22 april 2010

Solariesolning kan vara beroendeframkallande

Enligt en ny undersökning kan solning i solarium vara beroendeframkallande. Detta är resultat enligt en amerikansk forskning vid Memorial Sloan-Kettering Cancer Center och delstatsuniversitetet i New York, i Albany. I undersökningen fanns 421 studenter med, varav 229 av dem hade solat solarium det senaste året.


På bilden till vänster ser jag riktigt blek ut. Men hellre blek än att sola solarium. Det tycker jag i alla fall.

Omkring 70% av de som var med i undersökningen visade tecken på att vara beroende av solning i solarium. De som solar solarium löper dessutom större risk att utveckla någon annan form av beroende och att drabbas av ångestsymptom. Läs mer om undersökningen här.

För egen del förstår jag inte hur det fortfarande kan finnas personer som solar solarium. I helgen när jag var på SportLife i Garnisonen såg jag att de hade en skylt intill ett solarium där det stod: "Sola solarium är hälsosamt". Hur kan man påstå något sådant?

Borde inte alla ha förstått vid det här laget att solariesolning är riskfullt för hälsan och i värsta fall kan leda till cancer? Jag för min del har slutat solarium helt sedan ett par år tillbaka. Hellre går jag kritvit än utsätter mig för sådana risker, som solariesolning kan medföra. Att jag nu får reda på att solariesolning dessutom kan vara beroendeframkallande gör mig än er negativt inställd till detta. Hur gör du; solar du solarium?
Källa: svt.se

5 kommentarer:

 1. Nej jag solar inte solarium. Bränner mig för lätt. Och gillar hålla huden fräsh. i längden är det ju inte bra med solarier.

  SvaraRadera
 2. Jag solar solarium i snitt två gånger om året tror jag. Dessa två gånger brukar infalla i januari, när det bara är mörkt hela tiden och våren känns tusen år bort, mest för att få lite ljus och värme :) .

  SvaraRadera
 3. Nä, det har hänt men var nog år och dar sen. Däremot så tycker jag det är härligt att ligga där i värmen och halvsova, men det kan jag göra i ett varmt bad också ;)

  SvaraRadera
 4. I somras bestämde jag att jag aldrig mer skulle sola solarium. Jag får nästan ångest när jag ligger där och det bränner om rumpa och man svettas nästan sönder.
  Jag använder brun utan sol i ansikte och bröst istället :) (hittat en jättebra) Och om man vill vara brun över hela kroppen på någon fest eller nåt kan man ju alltid solduscha sig. Det har jag oxå gjort och det blir supersnyggt. Håller bara i ca 3 dagar men kostar 200-250 kr så kan vara värt det :)

  SvaraRadera
 5. Nej, men jag har gjort det mycket förr. Nu är jag för rastlös & tycker inte det är värt att ligga där & svettas när färgen ändå försvinner efter ett par dagar & då du riskerar hudcancer.

  Som du också säger - hellre blev & frisk!

  SvaraRadera