söndag 11 april 2010

Stressa mindre - Beach 2010 tips nr 11

Något som vi alla behöver påminna oss själva om emellanåt är att inte stressa. Jag behöver i alla fall påminna mig själv om det allt ibland. Det är lätt hänt i dagens samhälle att man stressar lite för mycket, att man tar på sig för mycket saker att göra och att man glömmer bort att sätta sig ner för att inte göra någonting alls då och då. Det är då vi behöver påminna oss om att ta det lugnare och stressa mindre.

Stress är inte bra på något sätt. Psyket mår inte bra av det då man känner sig otillräcklig och missnöjd. Man mår inte bra rent fysiskt heller och forskning visar på att man går upp i vikt av leva ett stressat liv. Enligt denna forskning är risken större att man går upp i vikt om man stressar mycket på jobbet.

Vad beror det på att man har lättare att gå upp i vikt när man stressar? Kroppen känner av att vi är stressade och som en motreaktion för detta hejdar den förbränningen och sparar istället in på de kalorier vi stoppar i sig. Om vi lever mer harmoniskt och inte stressar befinner sig kroppen i bättre balans, vilket gör att även förbränningen fungerar optimalt.

Känner du dig ofta stressad? Jag gör det ibland. När jag gör det brukar jag stanna upp, tänka efter och "diskutera med mig själv". Jag ifrågasätter vad som är viktigast för mig just nu, vad jag bör prioritera och vad jag kan strunta i. Man kan inte göra allt på en gång och vara alla till lags. Om man känner att man inte räcker till har man antagligen tagit på sig för mycket. Och då måste man plocka bort vissa saker. Det handlar om att prioritera och att våga välja bort. Din hälsa är viktigast av allt. Tänk på det. Stress är inte bra på något sätt - så våga välja det viktigaste i livet! Och stressa mindre! Det blir mitt Beach 2010 tips för idag.
Källa: www.aftonbladet.se/kropphalsa/article6883036.ab

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar