onsdag 9 juni 2010

Inte lika roligt med löpningen längre

De senaste gångerna när jag har varit ute och sprungit har det inte varit riktigt lika roligt att springa som det brukar. Tidigt i våras när den mesta isen och snön hade försvunnit från vägarna och jag gav mig ut på årets första löparrundor så kände jag en sådan enorm löparglädje. Den 10:e mars var det löparpremiär utomhus för mig och då var jag så här glad. Normalt sett är det så jag brukar känna när jag springer. Löpningen ger en grymt skön känsla och en glädje i kroppen som jag inte upplever på samma sätt i annan träning. Jag brukar njuta av varje löpsteg och trots att jag pressar mig så är det en fröjd att springa.

De senaste gångerna har jag inte känt av denna löparglädje, som jag normalt sett gör. Jag har sprungit två gånger denna vecka och båda gångerna har jag tagit mig igenom löppassen mer med hjälp av disciplin än av lust. Jag har sprungit det jag har tänkt, men inte mer. Jag har känt en skön känsla i kroppen efter passet, men under själva löpningen har jag inte haft samma glädje. När jag sprang Vårruset förra veckan hann jag inte tänka efter om det var kul eller inte för jag var så fokuserad på att tävla, men när jag tänker efter så hade jag inte någon innerlig glädje i löpningen då heller.


Jag efter morgonens löpning - Jag är svettig och glad efteråt. Men jag njöt inte under tiden jag sprang...

Vad kan detta bero på? Kanske är det mer ansträngande att springa utomhus nu när det börjar bli varmare i luften och kanske påverkar detta mig mer än jag tror. Kanske är min kropp egentligen i behov av en semester och en vilopaus från träningen. Kanske är det bara en tillfällig svacka under ett par veckor för att sedan återgå till det normala. Kanske är det en kombination av allt detta.


Jag hoppas verkligen inte att jag har tappat den där löparglädjen helt. Men eftersom jag vet att jag älskar att springa så har jag väldigt svårt att tro det. Jag ska prova med att inte springa på ett par veckor och bara träna andra saker för att se om löparglädjen väntar på mig nästa gång jag snörar på mig löparskorna. Jag hoppas att det är så!

Är det någon av er som har upplevt på samma sätt? Hur kan man tillbaka till sin löparglädje på bästa sätt då?

5 kommentarer:

 1. Jag tror på löpvila! Träna något annat så kommer längtan..

  SvaraRadera
 2. Jag känner precis som du. Tror det är en kombination av all pollen & värmen. Även om man inte är pollenallergiker tror jag att man påverkas. Det vänder nog ska du se. Kram!

  SvaraRadera
 3. Övertränad på löparfronten? Jag tror man kan överträna mentalt också. Ta en paus och fundera inte på när du ska springa nästa gång. Man måste ju inte springa (jag är världens sämsta löpare t ex). Jag lovar att plötsligt en dag kommer du vara sådär riktigt sugen igen! Tills vidare finns det ju massor av annat att träna :)

  SvaraRadera
 4. Några dagars, eller en veckas vila från löpningen och du ska se att suget återvänder. Man kan inte ha lust med allt jämt.

  SvaraRadera
 5. Tack för era kommentarer och tips! Jag tror som ni att det kan vara smart att ta löparvila ett tag för att få tillbaka löparlusten. Hoppas att den kommer snart igen!

  Kram på er!

  SvaraRadera