söndag 27 juni 2010

Löpningen gav mig infektion och hög feber

Jag vet nu varför jag har haft hög feber de senaste dagarna. Igår kväll upptäckte jag orsaken till detta när jag skulle ta bort de plåster, som jag hade satt på foten efter min löparrunda i fredags. Jag fick nämligen en skavsårsblåsa på ena foten under löpningen. Denna blåsa stack jag hål på (dum som jag är med en ej ren nål) och plåstrade sedan över.

Jag har sedan i fredags haft ont i foten, men inte tänkt närmare på det. Den höga febern på 39,8 grader och frosskakningarna kom ett par timmar efter löpningen i fredags, men jag kopplade aldrig ihop skadan på foten med febern. Igår insåg jag däremot att de hade med varandra att göra. När jag tog bort plåstren igår kväll såg jag att foten var helt uppsvullen, hade en blå-lila-röd färg och från såret rann det gulfärgat var. Det kändes så pass allvarligt att vi bestämde oss för att åka in till akuten direkt.

Så igår kväll spenderade vi nästan 4 timmar på akuten. Jag fick ta blodprover och man konstaterade att det turligt nog inte var en blodförgiftning. Däremot var det en uppenbar infektion. De lade om såret och foten. Jag fick en antibiotikainjektion direkt i form av en slang instucken i armen, som pumpade in antibiotikan under en halvtimme. De gav mig en laddning av kompresser, alsolsprit och lindor till foten och ett recept på en penicillinkur, som jag ska ta de kommande 10 dagarna. Vid klockan 1 i natt var vi hemma igen. Jag är tacksam att jag inte behövde stanna längre än så, för om de hade misstänkt en blodförgiftning hade jag behövd stanna även över natten som minst.

Nu kommer jag alltså äta penicillin i 10 dagar. Jag är glad över att febern redan verkar ha gett med sig. Men jag behöver nog ta det lite lugnt med träning de närmaste dagarna. Usch, tråkigt! Nu vill jag träna mer än någonsin! Men jag förstår ju att det inte är realistiskt. Som det är nu haltar jag runt på min fot och skulle ha problem med att bara gå en promenad i rask takt. Jag får hålla mig till tåls, ladda batterierna och hoppas på att jag kommer kunna börja träna ganska snart i alla fall.

Jag har i alla fall lärt mig två ordentliga läxor av detta:
 • Jag måste köpa nya löparskor (de jag har nu ör gamla och brukar ge mig skavsår eller blåsor så gott som varje gång jag springer med dem).
 • Jag ska aldrig någonsin sticka hål på en blåsa, utan låta blåsorna och skavsåren vara i fred.
Hoppas att ni kan lära er av mina misstag så att ni inte behöver vara med om samma sak!!!

10 kommentarer:

 1. Oj oj, vilken tur att du upptäckte det! Skönt att det inte var en blodförgiftning i alla fall. Krya på dig nu och vila ordentligt

  SvaraRadera
 2. Åh vad tråkigt...hoppas att penicillinet biter rejält så att du snart blir bra igen! Kram från ett soligt Dalarna! :)

  SvaraRadera
 3. Krya på dig!

  SvaraRadera
 4. Aoch! Min syster fick ett infekterat skavsår en gång också, då var det penicillinkur direkt som gällde.
  Bra att du åkte in till akuten och fick vård för infektionen! Sånt där kan ju bli jätteallvarligt och sprida sig i resten av kroppen. Läskigt!
  Krya på dig!!

  SvaraRadera
 5. Usch vad trist! Förstår att du blir frustrerad, men försök att se det som ett tillfälle att verkligen få längta efter träningen, återhta dig & planera träningen framöver.

  Kram på dig!

  SvaraRadera
 6. Oj, vilken himla otur. Hoppas att du känner dig bättre nu. Synd att amn ska behöva lära sig vissa saker den "hårda vägen" :-)

  SvaraRadera
 7. Oi, dette ble alvorlig! Har akkurat lært på Førstehjelpskurs at du ikke skal stikke hull på en vannblemme (blåsa)! Vannet er det som reparerer (helar) skaden! Jeg har stukket hull på mange blåsor i mitt liv.. God bedring - og husk at hvile gir kroppen sjangs til å restituere! Du kommer til å være i toppform etter dette!

  SvaraRadera
 8. Tack alla för era gulliga hälsningar! Det värmer!

  Jag ska vila, men jag hoppas att vilan inte behöver bli lång för jag har ett otroligt träningssug.

  SvaraRadera
 9. Oj, vad tråkigt! Hoppas du blir frisk väldigt fort, förstår att du känner dig frustrerad!

  SvaraRadera
 10. Aj aj aj! Glad att du inte fick för dig att lägga upp bilder på hur det såg ut ;)
  Lät verkligen inge vidare det där. Hoppas foten läker sig fint och snabbt :)
  Kram

  SvaraRadera