fredag 2 juli 2010

Jag är inte helt yogafrälst ännu

Jag har under det senaste halvåret lagt in yogaträning lite då och då i min träning. Mitt främsta fokus är på styrketräning och konditionsträning, men jag tycker och tror att det är bra att ha med yogan som ett komplement till den övriga träningen då fokuset i yogan är mest på balans, styrka och smidighet. Jag hade till och med som nyårslöfte 2009/2010 att se till att yogaträningen blir en naturlig del av mitt träningsupplägg. Jag tycker att jag har lyckats hyfsat med det än så länge i år. Det har i snitt blivit 1-2 pass med poweryoga (eller bikram-yoga som jag tränade under en period) i månaden. Men av någon anledning så känner jag mig aldrig riktig lika nöjd med min träning efter jag har tränat ett yogapass som efter jag har tränat annan typ av träning.

I morse tränade jag poweryoga till exempel. Det var skönt och jag kände att jag behövde det. Jag fick jobba hårt stundtals i passet för att lyckas hålla ställningarna med rätt teknik. Och jag var skönt trött i kroppen och samtidigt avslappnad när passet var slut. Men ändå var det som att någonting saknades. Jag har tänkt lite på det under dagen, och jag tror att jag vet vad jag saknar när jag tränar yoga. Jag saknar svetten. För jag blir inte svettig under ett yogapass. Om det beror på att jag inte jobbar helt korrekt med tekniken eller om det helt enkelt är svårt att bli svettig när man tränar poweryoga det låter jag vara osagt. Men faktum kvarstår, jag blir inte svettig och jag saknar det.

När jag tränar vill jag ta i så jag spricker, jag vill flämta och stöna, jag vill känna att det är jobbigt och att jag vill ge upp, men ändå fortsätta. Detta känner jag när jag styrketränar, springer, spinnar, hoppar, tränar aerobics, step, core och booty. Men inte när jag tränar yoga.

Jag misstänker att tanken med yoga inte är att man ska känna riktigt så heller, utan yogan har ett annat syfte. Jag förstår syftet och håller med om att det är viktigt och att yogan fyller en viktig funktion. Men det är tråkigt att det ska behöva vara så.

Vad ska jag göra åt saken då? För jag tänker fortsätta träna yoga i snitt var tredje vecka. Jag tror på att den fyller en viktig funktion i min allsidiga träning. Jag kommer nog göra så att de dagar som jag tränar yoga kombinerar jag det med en joggingtur istället för en powerwalk. Normalt sett brukar jag promenera på morgnarna. Men dessa dagar när det är dags för yogaträning kommer jag skippa promenaden och springa istället. Då kommer jag få utlopp för mina svettbehov och samtidigt träna smidighet, styrka och balans genom yogan.

Känner någon igen sig i mitt resonemang? Tycker någon som jag att yoga kan kännas lite "lamt" ibland?

3 kommentarer:

 1. Ibland känner jag likadant fastän jag älskar yoga. Jag VILL att det ska vara tufft så att man får kämpa lite och inte bara "meditera". Är det för lugnt blir jag rastlös. Så jag är väl inte heller någon riktig yoga-guru.. :)

  SvaraRadera
 2. Det beror nog på hur vältränad man är, jag svettas ganska duktigt ändå haha... :p Fast så är jag också en "svettare", tycker jag brukar svettas mer än andra generellt.

  Fast jag förstår helt klart din känsla! Kände likadant efter mitt första pilatespass, "vad är det här" liksom. Dagen efter fick jag dock världens träningsvärk och då började jag fundera på om det kanske var lite bra ändå. :)

  SvaraRadera
 3. Hmm. Det där beror nog helt på yogaform. Jag blir för det mesta precis hur svettig som helst under mina yogapass (kör ashtanga) och för det mesta är fönstren immiga in till salen och golvet fullt av svettfläckar när klassen innan slutar. Var dock inte så under första terminen när jag gick en nybörjar-ashtanga så beror väl mycket på vilken nivå och typ av yoga som man kör.

  SvaraRadera