onsdag 20 oktober 2010

I Form med Anna Anka - så tyckte jag om programmet

Igår kväll var det premiär för Anna Ankas nya program där hon ska hjälpa överviktiga personer att gå ned i vikt. Jag hade låga förväntningar på programmet, men jag ville ändå kolla på det för att se hur programmet var upplagt.

Jag hittade både positiva och negativa saker med programupplägget och Anna Ankas approach. När jag läser vad andra träningsintresserade skriver om programmet på Facebook och i sina bloggar verkar de flesta negativa till programmet, men jag har som sagt även en del positivt att säga om det.

Så här tyckte jag om programmet I Form med Anna Anka:

Negativt:
 • Jag tycker inte Anna Anka förmedlar ett sunt ideal då hon är extremt smal och håller en stenhård diet, som jag anser inte är sund. Tacka vet jag Blossom Tainton och Toppform! Möjligen hade det programmet inte lika höga tittarsiffror eftersom det inte är lika kontroversiellt som Anna Ankas, men idealet som förmedlades där var mycket sundare.
 • Det verkar inte rimligt att deltagaren lyckades med att gå upp sex kilo i muskelmassa på två månader. Jag tror inte att det är sant och därmed tappar programmet i trovärdighet.
 • Det jag reagerade starkt på var att Anna Anka talade väldigt nedlåtande om sin klient och hans kropp och det fett han hade lagt på sig. Varför inte istället uppmuntra honom och ge honom beröm för att han nu är beredd att göra en förändring i sitt liv och för sin hälsa?

Positivt:
 • Deltagaren får vara hos Anna Anka i ett par veckor för att sedan åka hem och fortsätta sin diet och träningsupplägg på hemmaplan. Det tycker jag är bra eftersom den svåra utmaningen för personer, som inte är vana att träna och äta bra, är att få till bra kosthållning och träning i vardagen.
 • Anna Anka förespråkar kolhydrater och är emot dieter som Atkins och andra dieter där man inte får äta kolhydrater. Hon hjälpte sin deltagare i gårdagens program med kosten och sade då åt honom att äta mer kolhydrater. Där håller jag verkligen med Anna Anka: kroppen behöver kolhydrater.
Jag hittar fler negativa kommentarer till programmet än positiva och det som jag framför allt är emot är att det ideal som visas upp inte är ett sunt sådant och att attityden mot personer som är något överviktiga är alldeles för elak. Vad tyckte du om programmet?

7 kommentarer:

 1. Intressant det där med kolhydrats-diskussonen
  Skulle gärna veta vilken vetenskap och forskning dessa uttalande grundar sig på!

  SvaraRadera
 2. Jag tittade 10 min men bytte till Äntligen hemma efter ett tag! Det lilla jag såg gav mig dåliga vibbar, men kanske skulle jag gett hela programmet en chans? Håller dock med dig om att jag hellre hade sett Blossom i rutan;)

  SvaraRadera
 3. Emliscious: Jag vet inte heller vad Anna Anka grundar sitt kosttänk på. Men den klient som hon hjälpte i gårdagens avsnitt brukade leva på mozarellaostar, vin, kött och såser. Han åt alltså endast proteiner och fetter och drack vinet för att få i sig vitaminer. Det tror inte jag är en bra kosthållning, så där håller jag med Anna Anka när hon sade åt honom att skippa vinet, dra ned på fettet och lägga till mer kolhydrater. Däremot hade jag velat se mer ingående vad Anna Anka gav honom som kostupplägg, för det fick man inte riktigt se.

  Malin: Du missade inte så mycket. Blossom och Toppform var/är mycket bättre!

  SvaraRadera
 4. Jag blev nog mest positivt överraskad faktiskt. Sedan så är hon på tok för smal för min smak!

  SvaraRadera
 5. Ni är ju bara avundssjuka allihop för att Anna Anka är smal o snygg

  SvaraRadera
 6. Den komentaren tror jag Anna skrivit själv :) Hon är ju allt annat än snygg, och på tok för tanig.

  SvaraRadera
 7. Du kan ju inte veta om det är sant eller inte gällande muskelmassan.

  SvaraRadera