torsdag 28 oktober 2010

Supersmala kändisar skadar kvinnors hälsa

När jag åkte pendeltåget in till stan denna morgon läste jag i Metro om hur supersmala kändisar påverkar hjärnfunktionen hos kvinnor. Det är enligt flera studier bevisat att när kvinnor ser andra extremt smala kvinnor på TV eller i annan media påverkas de rent psykologiskt av detta. Det är vanligt att man som kvinna vill efterlikna dessa extremt smala kändiskvinnor.

Det sunda förnuftet må säga att utstickande nyckelben, knivskarpa kindben och synliga bröstben inte är hälsosamt, utan tecken på en sjuklig smalhet. Men eftersom vi har blivit så pass vana av att se detta i medierna bland kändiskvinnor (för nu för tiden är det inte bara catwalk modellerna som är extremt smala) så är det vanligt att hjärnans funktion hos kvinnor ändras. Eftersom vi har matats med detta smala skönhetsideal under en så pass lång period och så pass ofta börjar hjärnan programmera in att det är detta vi ska eftersträva. Jag är inte alls förvånad att studier visar på detta. Det har varit uppenbart länge att många tjejer och kvinnor av idag eftersträvar ett skönhetsideal som är sjukligt smalt. Det är så synd att det har blivit så!

Varför blir inte män lika påverkade av dessa skönhetsideal som pumpas ut då? För deras hjärnor reagerar uppenbarligen inte på samma sätt av de smala kändisarna som kvinnors gör. Enligt artikeln i Metro beror det på att kvinnor generellt sätt är mer utseendefixerade. Detta går tillbaks långt i tiden när kvinnans enda uppgift i livet var att bli gift.

Det är tråkigt att det är just dessa extremt och sjukligt smala kändiskvinnor som får mycket utrymme i media. För det är minst lika ohälsosamt att vara sjukligt smal som att vara sjukligt överviktig. Det är tragiskt att vi fortfarande på 2000-talet har ett skönhetsideal i samhället som är sjukligt att leva upp till!
Källa: Tidningen Metro, pappersupplaga 20101028, sid 18

2 kommentarer:

  1. Tråkigt att folk ser upp till dessa människor, alltså kändisarna som egentligen inte är mer än bara vanliga människor dem med. Men tänkt vilket jävla liv att alltid stå i rampljuset och få påpekat att du ser tjock ut idag. Inte så jävla kul, klart de tar till bantning.

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet! Jag tror att nästan alla tjejer blir mer eller mindre påverkade av dessa bilder som man matas med dagligen. Det är sorgligt att vi har ett så extremt och ohälsosamt ideal som så många plågar sig själva för att uppnå. Jag hoppas att idealet kommer se annorlunda ut i framtiden.

    SvaraRadera