tisdag 30 november 2010

Detta är hälsa för mig

Jag har nyligen läst diskussionerna hos ett gäng andra träningsbloggare om hur de ser på hälsa och vad som är hälsa och hälsosamt för dem. Jag vill nu lägga in mitt ord i debatten genom att punkta upp vad hälsa innebär för mig.

Detta är hälsa för mig:
 • Att låta träning vara en naturlig del av vardagen. Med det sagt menar jag inte att jag måste eller vill träna varje dag, utan jag låter det ske ett antal gånger i veckan och ser till att ha minst ett par vilodagar varje vecka.
 • Att äta hälsosamt i de flesta av fallen, dvs att låta ungefär 9 av 10 måltider vara nyttiga. Övriga måltider kan vara lite onyttigare eller bestå av godis eller glass om det är vad jag är sugen på. Jag äter nyttigt i de flesta fallen för att jag helt ärligt tycker att det är godast och för att jag mår som bäst av att äta sund och bra mat. Men när jag väljer att äta onyttigare känner jag ingen skuld för det, utan unnar mig att njuta av det.
 • Att röra på sig så mycket som det är möjligt när man måste transportera sig någonstans. Detta innebär för mig mycket promenerande, cykling och trappgång varje dag. Och allt detta är bonusmotion som man inte hinner reflektera över att man utför!
 • Att unna sig vila och sömn när man är trött.
 • Att hoppa över ett träningspass när kroppen inte orkar.
 • Att dra ned på tempot i träningen eller rent allmänt när det inte känns bra i kroppen.
 • Att syssla med sådant som man mår bra av.
 • Hälsa är att må bra och har egentligen ingenting med en specifik vikt eller ett speciellt utseende att göra.
Så tycker jag i alla fall. Och jag måste säga att jag håller med Äta Träna Kämpa och hennes syn på hälsa till fullo. Jag håller även med Maria Andersson när hon skriver om blogghets. Det finns en risk med att ha en blogg som handlar om träning och bra kost eftersom det är det enda som behandlas i bloggen. Många av er som läser min blogg kanske tror att jag tränar extremt mycket, alltid äter extremt nyttigt och sällan unnar mig av "livets goda". Jag kan förstå att det ser ut som det utifrån eftersom de inlägg jag skriver har med det att göra. Men så är inte fallet! Jag försöker leva så hälsosamt som möjligt och lyssna på min kropp, vilket innebär att jag försöker hitta en bra balans med allt i livet. Jag hoppa att inläggen om min träning är inspirerande och ger träningsmotivation och att ni får tips vad det gäller nyttig mat när ni läser mina kostinlägg. Det är i alla fall min tanke och förhoppning!

Bilden föreställer mig i min varma mössa och jacka, som gör det möjligt för mig att fortsätta med vardagsmotion i form av cykling och promenader fastän det är minus 10 grader och snålblåst (som just nu). Nu har min man dessutom varit så snäll och bytt till dubbdäck på min cykel så nu kan jag cykla hela vintern fram och tillbaka till stationen. Det är också hälsa för mig!

6 kommentarer:

 1. Jättebra och eftertänksamt inlägg! Sånt här gillar jag, reflektioner om "varför vi väljer det ena eller andra".

  Tack Karin!

  SvaraRadera
 2. Veldig bra skrevet, Karin - en bra balans med alt i livet, helt rett!

  SvaraRadera
 3. Bra syn på hälsan, gör bra skrivet!

  SvaraRadera
 4. Håller med dig, en bra balans är det bästa. Ibland kan jag tycka att det är synd att det är en stor hysteri kring att vara hälsosam att det blir en fix ide till sist

  SvaraRadera
 5. Tycker du har en mycket sund syn på hälsa. Det är roligt att läsa hur alla tänker kring det här.

  Ha de så bra i Tallin!

  SvaraRadera