måndagen den 20:e december 2010

Clementinfrossa

Nu under vintern är clementiner och andra citrusfrukter som apelsiner, grapefrukt, mandariner och satsumas som godast. Jag passar på att äta clementiner så ofta som möjligt, dels för att de är goda och dels för att de är nyttiga. De har ett högt innehåll av C-vitamin, vilket är en viktig antioxidant som stimulerar kroppens upptag av järn.

Annars brukar jag tycka att äpple eller nektarin är den godaste frukten, men när clementinen och apelsinen är som saftigast är det inte många frukter som slår dessa. Idag hittade jag denna fina clementin med skaft och blad kvar i fruktkorgen på jobbet!

Jag ska ärligt säga att jag har svårt att veta vad som är skillnaden på clementin, mandarin och satsumas. Är det någon av er som vet vad som är skillnaden mellan dessa tre?

6 kommentarer:

  1. Kanske kan hjälpa dig lite.
    *Clementinen är en korsning mellan mandarin/pomerans och är oftast kärnfri och har ett lite tjockare skal.
    *Mandarinen har små kärnor och är väldigt söt i smaken.
    *Satsumas är också oftast kärnfri och lite mindre än clemnentinen, framförallt slätare i skalet.

    De kommer från samma grupp, småcitrus, men skiljer sig i smak, utseende och ursprungsland.

    Själv föredrar jag clementinen. Hoppas du blev lite klokare!

    SvaraRadera
  2. Selger kun clementin i Norge iallefall..

    SvaraRadera
  3. Håller verkligen med dig! Så härs års är det mina absoluta favoritfrukter :) även fast det under sommarsäsong ofta äts annat istället... Det blir apelsiner och mandariner/clementiner/satsumas varje dag just nu! Hade ingen aning om vad som faktiskt är vad. så jag tackar Malin-Charlotta för redogörelsen :)

    SvaraRadera
  4. Jag tackar också, Malin-Charlotta för förklaringen. Kul att veta vad som är vad!

    SvaraRadera
  5. Blodapelsin och grape är de godaste citrusfrukterna.

    Våra clementiner i fruktkorgen på jobbet har också sina blad och skaft kvar :)

    Hoppas du får en fin dag

    SvaraRadera
  6. Glad jag kunde hjälpa till! När vi var i Paris hade de flesta citrusfrukterna sina blad kvar och låg i stora härliga drivor på markandsborden. Såg verkligen lockande och fräscht ut. Så mer gröna blad till fruktdiskarna i Sverige!

    SvaraRadera