söndag 31 januari 2010

Träningsupplägg vecka 5

Veckan som kommer blir en normal träningsvecka för min del, jämfört med vecka 3 och vecka 4, som har dominerats av bikramyoga. Nu har mitt klippkort på bikramyoga tagit slut och jag kommer fokusera på styrketräning och konditionsträning i form av aerobics och cykling. Jag längtar efter att få köra ett riktigt tungt styrketräningspass! Det har varit underbart härligt att fokusera mycket på yoga för att riktigt att ha kommit in i bikramyogan, men man märker hur snabbt man börjar sakna de träningformer, som man är van vid, när man tränar något nytt.

Jag kommer fortsätta träna yoga, men oftast i form av poweryoga, men det kommer inte ske lika ofta som de senaste två vekorna när jag hat tränat det nästan dagligen. Jag kommer hålla mig till en gång i veckan eller varannan vecka istället.

Till helgen kommer vi vara hundvakt åt Sabina, som genetligen är min mans hund, men som bor permanent hos svärmor. Jag vet alltså redan nu att det kommer bli mycket promenader till helgen för det är något som hunden Sabina gillar.

Träningsupplägg vecka 5:
Måndag: Promenad innan frukost 55 minuter + Aerobics 60 minuter
Tisdag: Promenad innan frukost 60 minuter + Aerobics 30 minuter + Styrketräning 30-40 minuter rygg och bål
Onsdag: Promenad innan frukost 55 minuter + Styrketräning 60 minuter bröst, biceps, axlar
Torsdag: Promenad innan frukost 55 minuter + Booty Express + Core Express
Fredag: Promenad innan frukost 60 minuter + Cykling 45 minuter + Styrketräning 15 minuter triceps
Lördag: Promenader (men vila från riktigt svettig träning)
Söndag: Promenader (men vila från riktigt aktiv träning)

Mina träningpass i januari

Jag brukar registera min träning på Funbeat.se. Detta började jag med 1:a januari i år, så i och med att det är 31:a januari idag har vi kommit fram till sista dagen för denna första månad med Funbeat. Jag vill därför summera min träning för denna månad genom att titta i Funbeat hur resultatet ser ut.
Man kan se i stapeldiagrammet att jag har tränat 23 dagar under månaden. Jag brukar alltid se till att träna åtminstone fem dagar i veckan, vilket man kan se att jag har uppfyllt här. Man kan också se att träningsmängden per dag, av de dagar jag har tränat, har legat på från 120 till 150 minuter. Bara två av dagarna har träningsmängden legat under 100 minuter. Dessa dagar var lördag och söndag förra helgen när jag tränade bikramyoga 90 minuter på lördagen och gick powerwalk 60 minuter på söndagen, och alltså inte kom upp i samma träningsmängd som övriga dagar.
En vanlig träningsdag för mig består av 55-60 minuters powerwalk och sedan 60 minuters (ibland lite mer) träning antingen i form av kondition, styrka eller yoga.
Om man tittar på antal minuter jag har spenderat per träningsform i januari ser resultatet ut som följer:
 • Powerwalks 1135 minuter (ganska mycket tid när man tänker efter!!!)
 • Bikramyoga 720 minuter
 • Styrketräning 270 minuter
 • Poweryoga 120 minuter
 • Aerobics 90 minuter
 • Löpning på löpband 80 minuter
 • Träning på cardiotrainer (konditionsmaskin) 80 minuter
 • Cykling 70 minuter
 • Bodypump 60 minuter
 • Core 30 minuter

En vanlig månad för mig innehåller mycket mindre yoga och istället mycket mer styrketräning och konditionsträning. Januari ser ut som den gör eftersom jag hade ett 10-dagars kort för bikramyoga som jag utnyttjade till fullo.

Nästa månad kommer de 720 minuterna bikramyoga högst sannolikt bytas ut mot styrketräning och konditionsträning i form av löpning, cykling, aerobics och step. Jag kommer komplettera med yoga självklart, men då iform av poweryoga.

Jag kan verkligen rekommendera er att registera er träning på en sajt som Funbeat.se eller liknande. Man får väldigt bra koll på hur mycket tid man lägger på träning egentligen och hur pass varierat man egentligen tränar.

Följ min träning på Funbeat här!

Längtar tillbaka till varmare breddgrader

Vid den här tiden för exakt ett år sedan var jag och mannen min i Florida och på Karibienkryssning. Det var perfekt att åka iväg vid den här tiden på året när det är som kallast här i Sverige. Vi har gjort det de senaste åren, så i år känns det lite konstigt att inte göra det.

Temperaturen visar nu minus 15 grader, snön ligger meterhög utanför dörren och det är minst två månader kvar tills vi kan förvänta oss att våren så smått börjar komma hit. Det är inte så konstigt att man då tänker på de underbara stunderna vi hade i värmen för exakt ett år sedan. Vi besökte då platser som Fort Lauderdale, Key West, Miami Beach, Jamaica, Cayman Islands, Bahamas och Mexiko. Vi badade och njöt av värmen. Just nu är min kompis Linda med pojkvän och två kompisar på exakt samma resa, och jag måste säga att jag avundas dem lite.

Men jag väljer att minnas de underbara stunderna vi hade där med värme istället för att fokusera på att det är så hemskt här hemma. För så hemskt är det inte. Det är underbart vacker med all snö och just nu sitter jag och njuter av de fina blommor vi har här hemma, efter att Peo har blivit firad hela helgen av vänner och familjer.

Jag älskar att ha en massa mysiga minnen att tänka tillbaka på. Jag kan kan än idag känna sanden mellan tårna när vi gick på stranden på Cayman Islands, som sägs vara en av de vackraste i hela världen, eller när vi bevittnade den vackra soluppgången från båten på väg till Mexiko.

Ett annat underbart minne jag har är från i höstas när vi var i Thailand och Malaysia, från första dagen när vi kom fram, satte oss på en restaurang på stranden och åt en underbart god, thailändsk lunch med sanden mellan tårna. Ingen kan sudda bort dessa minnen. Jag kommer alltid ta med mig dem. Så när det är som kallast och vinden blåser bittert kan jag plocka fram ett av dessa minnen och bli alldeles varm inombords.

Något som är en fördel med att ha årstider och delar av året som är kalla är att man uppskattar värmen så mycket mer när man kommer till den. Nästa gång jag kommer åka på solsemester kommer bli i maj då jag och mina tjejkompisar ska åka till Aten. Då kommer jag helt säkert få uppleva fler underbara saker, som jag kan lägga till i högen med härliga, soliga minnen, som jag redan har!

Hur gör du för att hämta energi i vintermörkret och kylan?

Puff för min högerspalt

För er som inte har varit inne på min blogg så många gånger vill jag puffa för min högerspalt. Ta gärna några extra minuter för att scrolla ner och kolla vad jag har i högespalten!

Här är ett urval av det man hittar till höger:
 • Var med i tävlingen "Bästa Träningsblogg 2009" - Klicka på bilden och var med i tävlingen som anordnas av Cosmopolitan.se, där du kan vinna en träningsväska fylld med coola träningsgrejjer (OBS! Sista dagen för tävlingen idag!).
 • Var med i min undersökning "Hur ofta tränar du?" - Klicka i det svarsalternativ som passat in på dig. I mitten av februari kommer jag presentera resultatet.
 • Lite längre ner hittar du min stretchskola - Om du vill lära dig mer om hur man stretchar olika muskelgrupper klicka på bilden under rubriken Min Stretchskola.
 • Recept på nyttig mat - Om du klickar på bilden under rubriken Alla mina recept på nyttig mat kommer du till samtliga recept som jag har publicerat av god, hälsosam och varierande mat.
 • För er som vill lära er mer om nyttig kost har jag lagt upp länkar till inlägg jag har publicerat om hälsosam kost och näringslära under rubriken Vill du lära dig mer om kost?
 • Ytterligare lite längre ner hittar ni mitt bloggarkiv, tips på att man kan träna vart man än befinner sig i världen, mina inlägg listade efter kategorier och mina favoritbloggar.

Så ta er en titt om ni inte redan har gjort det!

Mat som tröst, belöning och bestraffning

Medans vi diskade och städade i morse efter gårdagen fest hade vi TV4 nyhetsmorgon på i bakgrunden. Ett av inslagen i programmet handlade om Mat som tröst, belöning och straff. Dessa fyra kvinnor på bilden är mycket engagerade i ämnet och diskuterade framför allt kvinnors (i många fall) komplicerade förhållande till mat och sin kropp.


Jag tycker att det är hemskt tragiskt att det finns så många, som aldrig blir nöjda med sig själva och som utvecklar ätstörningar på grund av detta. För så är det, väldigt många, och framför allt kvinnor, har svårt att älska sig själva och sin kropp. De späker sig, äter för lite, hetsäter eller äter med med dåligt samvete för att försöka passa in i och känna sig fina. Det finns naturligtvis mängder av anledningar till varför en ätstörning utvecklas. Det är inte det jag vill ta upp här.

Det jag vill ta upp är att det finns ett sådant sjukt, osunt ideal, som förmedlas i vårt samhälle och som inte är naturligt att leva upp till. Det är det som är så farligt! Speciellt är det farligt för små flickor att växa upp till det ideal som pumpas ut i media. För det är inte normalt att vara smal som en pinne, ha fettprocent nästan 0, inte ha bröst alternativt ha stora bröst som meloner och till det väldefinierade muskler. Visst finns det människor som har det, men ofta har de fått kämpa väldigt hårt genom en extremt strikt kost och hård träning. Vill man göra det under perioder och kroppen inte tar skada av det så är det fine. Men det finns inte många som ser ut på detta sätt naturligt från början, vilket man kan tro när man bläddrar i tidningar, ser musikvideor eller kollar TV-reklamen.

Jag minns själv när jag och mina tjejkompisar var 12 år och ville se ut som Fröken Sverige. Vi brukade gå hem till varandra efter skolan, läsa i Veckorevyn vilka mått Fröken Sverige hade och så mätte vi varandras midjor, ben och bröst och jämförde med det som var vårt ideal, Fröken Sverige. Inte helt bra att små 12-åringar med kroppar, som är långt ifrån färdigutvecklade, gick i sådana tankar! Nu var nog dåtidens Fröken Sverige ett ganska oskyldigt ideal jämfört med det vi ser idag i media. Och jag är rädd för att det sitter flickor, som är yngre än 12 år idag, och gör liknande jämförelser med nutidens idealkvinnor, som jag och mina kompisar gjorde på den tiden.

På TV'n idag talade de bland annat om att kvinnor är rädda för att ses som glupska och att många kvinnor äter mindre mat när de äter i sällskap med andra än när de äter ensamma. Det är ju hemskt! Är man hungrig så är man och då måste man kunna äta tills man är mätt. Vad spelar det då för roll om andra ser det man äter eller inte? Det är så synd att det fortfarande finns kvar hos många kvinnor att man som kvinna ska leva upp till något slags smalt ideal, som aldrig behöver mat.

Varför kan vi inte bara se kost för det som det är, som något som är gott och nödvändigt för att vi ska må bra och kunna leva? Varför kan vi inte bara försöka följa kroppens signaler om hunger, törst, vila och behov av aktivitet? Varför kan vi inte bara försöka äta nyttigt och hälsosamt, men utan att räkna kalorier, och då och då njuta av sådant som inte är särskilt nyttigt för kroppen (men gott för skälen)? Det är i alla fall så jag försöker leva.

Det som jag ser som det allra viktigaste är att vi håller barnen utanför allt prat om vikt, mat och bantning. Jag har sett alltför många barn som oroar sig över sin vikt när de är alldeles för unga. Barn ska inte behöva tänka på sådant. De ska leka, ha kul och äta när de är hungriga. Så alla ni som har barn nära omkring er, tänk på det: Låt barnen få äta normal mat, leka och busa, äta sitt lördagsgodis, utan att veta vad GI-värde, nutrilett, fettprocent och Atkins är!

Trevlig bjudning igår


Igår kväll hade vi vänner hemma på middagsbjudning för att fira mannen min, som fyllde år i fredags. Det blev riktigt trevligt! Vår yngsta gäst var bara 1 månad och 1 dag gammal. Hon var väldigt söt (såklart) och det var kul att få träffa henne!

Vi åt mina köttbullar och hemlagat potatismos, med tillbehör. Min favorit var den goda salladen som vi hade till! Efterrätten var också god: äppelpaj med vaniljsås.

Vi satt och pratade vid bordet fram tills på småtimmarna. Tack för en trevlig kväll, vänner!

lördag 30 januari 2010

Mellanmålet är viktigaste målet

Jag skulle inte klara mig utan att äta mellanmål, två till tre om dagen. Därför blev jag förvånad när jag läste om en undersökning på Reztart.se där man har kartlagt svenskarna mellanmålsvanor och kommit fram till att bara 6% äter mellanmål varje dag. Undersökningen visar att de flesta är medvetna om mellanmålets fördelar, att det är bra att äta regelbundet och ofta för att hålla en jämn blodsockerkurva. Trots detta är det inte många som lever som de lär.

Det är skillnad mellan män och kvinnor visar undersökningen. Kvinnor är i regel bättre på att äta mellanmål och bättre på att äta bra mellanmål, med lita socker och som ger bra mättnad. För männen är mellanmålet inte alls lika viktigt. Om de äter det är det oftast av sociala skäl, inte för att de behöver det, och det är av mindre vikt vad det är de stoppar i sig då.

Vad kan det bero på att så få svenskar äter mellanmål regelbundet, fastän de flesta vet om de positiva effekter som regelbundna och nyttiga mellanmål ger? Det kan bero på att svenskarna i allmänhet är dåliga på att planera och inte har bra näring lättillgängligt när hungern sätter i mellan huvudmålen.

Varför är då mellanmålen så viktiga?
 • De ökar ditt fokus och skärpa. Om man har en jämn blodsockerkurva hela tiden klarar kroppen av att jobba mer effektivt
 • De hjälper kroppen att slippa sötsuget, som ofta sätter i när man egentligen är hungrig och behöver tillföra kroppen bra energi
 • De ökar din ork och förbränning och hjälper dig att hålla vikten alternativt gå ned i vikt. Det finns flertalet studier som visar att överviktiga personer ofta hoppar över mellanmålet och att ett jämnt blodsocker ger en bättre förbränningen.
Här tipsar jag om de mellanmål som jag tycker är goda, enkla och nyttiga:
 • Frukt eller bär med lättkesella
 • Lättfil med müsli och en frukt
 • Minikeso med banan (perfekt efter träningen)
 • Grov smörgås med lättkesella, rökt skinka och avokado
 • En handfull nötter, mandlar och torkad frukt (perfekt att ta till när man är på språng)
 • 2 skivor grovt knäckebröd med rökt skinka och tomat
 • En smoothie gjord på bär, naturell lättyoghurt, lättkesella och en halv banan
 • Ett kokt ägg och en frukt (också perfekt att ta till när man är på språng)
Äter ni mellanmål? Vilket är ditt bästa mellanmålstips?

Läs gärna mer om undersökningen på Reztart.se.

Källa: reztart.se

Mina köttbullar

Ikväll kommer vi ha några av våra vänner över på middag för att fira Peos födelsedag. Det är födelsedagsbarnet som har fått välja kvällens meny. Han valde en ganska enkel, men god, husmanskostmeny bestående av köttbullar, potatismos, rårörda lingon, brunsås och sallad. Till efterrätt kommer vi äta äppelpaj med vaniljsås.

Jag tycker att det är trevligt att laga mat och gillar att ta godtid på mig till det. Så eftersom det är lördag och jag är ledig spenderar jag stor del av dagen idag i köket. Jag har redan gjort iordning smeten till mina köttbullar, som nu står i kylen och ska rulla och steka senare. I ugnen står nu de tre äppelpajer, som jag också redan har gjort. Peo älskar mina köttbullar, och jag med för den delen. Här kommer receptet på dem:

Köttbullar
8 portioner

1 kg köttfärs, max 10% fetthalt
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
3 tsk dijonsenap eller annan stark senap
3 tsk sambal oelek
1/2 dl kinesisk soya
5 tsk kapris
2 ägg
1 1/2 dl fiberhavregryn
1 1/2 vatten
peppar
chilipeppar

Riv båda löksorterna fint. Blanda samtliga ingredienser i en skål.
Blanda ihop ordentligt. Plasta över skålen och låt vila i kylen i ett par timmar, om möjligt. Ju längre man låter smeten stå i kylen desto bättre,
eftersom smakerna behöver lite tid för att dra ihop sig ordentligt.

Rulla sedan köttbullar av smeten. Jag brukar ofta göra dem lite större och steka dem på en plåt i ugnen istället för i stekpanna. Jag grillar dem på på grilläget i 275 graders värme. Efter ungefär 10 minuter tar man ut plåten, vänder på köttbullarna och steker dem på andra sidan i ytterligare 10 minuter.

Köttbullar passa att äta både till potatis, potatismos, rotmos, fullkornspasta och bulgur. Bara fantasin sätter stopp! Av samma smet kan man också göra hamburgare.

Jag längtar till våren

Jag tycker visserligen att det är helt underbart vackert ute just nu med all snö, som ligger gnistrande vit och vacker på marken. Jag tycker att det är härligt med den friska, kalla vinterluften, så länge den stannar över minus 10. Men jag börjar så smått få nog av det...

Nu har vi haft vinter i några månader och för min del kan det räcka nu. Jag har fått njuta av vinterpromenader när man pulsar i snö och andas in härlig vinterluft. Det är en underbar känsla de första gångerna! Men när termometern fortfarande visar kalla minusgrader efter två månader och det fortsätter komma mer snö för varje dag så börjar jag så smått tröttna på det.

Imorgon är det sista januari och högst sannolikt kommer vi ha vinter i minst två månader till. Väderprognoserna utlovar mer snö och kyla och i morse hörde jag dem prata om att vi kommer få uppleva en äkta vargavinter i år. Detta känns inte så inspirerande, då jag har börjat längta till våren nu. Jag vill ha ljusa morgnar, fågelkvitter, knoppar på träden och vitsippor som pryder marken! Men jag får hålla mig till tåls, det inser jag.

Jag försöker intala mig själv att vintern har sina fördelar och att det är en vacker årstid, för så är det. Men något som jag inte kan tycka är trevligt med vintern det är de ständiga förseningarna och problemen i kollektivtrafiken, som alltid kommer med vintern. De senaste dagarna har jag kommit hem från 30 minuter till två timmar senare än jag skulle p.g.a. inställda pendeltåg. Det är verkligen inte kul! Om SL kan skärpa till sig och få sina tåg att fungera även i kalla vintertemperaturer då kan jag acceptera att vi har vinter ett tag till. Annars blir det svårt att övertyga mig att känna glädje över det faktum att vi ska ha vinter i två-tre månader till...

För mig fungerar det att pryda hemmet med vårkänslor för att bli på bättre humör. Så nu har vi fina tulpaner på bordet. Det gör mig lite gladare i alla fall! Vem av er längtar också efter våren?

fredag 29 januari 2010

Räksallad med romsås

Idag fyller min älskade man år. Vi kommer fira det hela helgen i stort sett. Ikväll är det bara han och jag som firar med god mat och lite paket. Imorgon kommer det över vänner på middag och på söndag firar vi med våra familjer, som kommer över på fika. Eftersom det är Peos födelsedag så fick han välja vad vi skulle äta till middag ikväll. Han valde räksallad, vilket jag tyckte var ett mycket bra val. Räksallad är god och nyttig mat, om man ser till att göra den på rätt sätt. Vi åt vår räksallad med en kall romsås. Här kommer receptet:

Räksallad med romsås
2 portioner


200 gram skalade räkor
isbergssallad eller romansallad
2 tomater
1 röd paprika
1 avokado
1 kokt ägg
2-3 tsk röd rom
1/2 dl mild naturell lättyoghurt
1/2 dl lättkesella
lite citronsaft

Om räkorna inte redan är skalade börjar du med att skala räkorna. Skölj grönsakerna och skär dem i bitar. Lägg upp dem tillsammans med ägg och räkor på tallrikar. Romsåsen är minst lika enkel att göra. Bland rom, yoghurt och kesella i en skål, skvätta över lite citronsaft och krydda med lite peppar. Klart!

Det kan vara gott att äta ett bröd till salladen. Särskilt om man äter salladen till lunch behöver man få i sig mer kolhydrater för en komplett måltid. Jag rekommenderar då ett mörkt, grovt surdegsbröd eller kokt fullkornspasta till salladen. Hade det varit en vanlig kväll hade jag inte ätit något bröd, men Peo hade gjort i ordning så gott vitlöksbröd att jag inte kunde låta bli det! Men så är det ju hans födelsedag också.

Världens friskaste stad genom motion

Friskis & Svettis har dragit igång en kampanj som de kallar Tillsammans mot Världens friskaste stad. De vill uppmärksamma hur viktigt det är att vi tar hand om oss själva genom att inte jäkta, äta bra och träna regelbundet, eftersom detta leder till att vi mår bättre och blir mindre sjuka. Jag kan inte annat än instämma att detta är mycket viktigt! Enligt Folkhälsoinstitutets rekommendationer är det för tillfället bara en av tio som motionerar tillräckligt. Det är alldeles för lite, tycker jag.

Friskis & Svettis vill med sin kampanj göra Stockholm till världens friskaste stad. Deras första mål är att få 50,000 fler stockholmare att röra på sig en till två gånger i veckan under 2010. Viktigt att poängtera är att de inte har något vinstintresse i detta, så för dem spelar det ingen roll om man motionerar på en F&S-anläggning, ute i joggingspåret eller hemma i vardagsrummet. Gå in på Friskis & Svettis kampanjsida och skriv på manifestet du också! Jag har redan skrivit på, för detta är viktigt!

Kanske har ni som bor i Stockholm redan sett skyltarna som sitter upp runt omkring i staden? Där påpekas det att man ska ta en omväg för att må bättre. Det ligger ganska mycket i det.

Det handlar helt enkelt om att få in vardagsmotion på ett naturligt sätt varje dag. Det är något jag tycker är väldigt viktigt och det är så enkelt för oss allra flesta. Istället för att ta bussen några stationer så har man oftast tid att gå, annars får man se till att ta sig tid till det. Bara en sådan sak som att alltid ta trappan istället för rulltrappan eller hissen kan göra stor skillnad, eller att ta cykeln till jobbet istället för bilen.

Har du fler tips för vardagsmotion? Här finns några av mina.

Källa: www.sthlm.friskissvettis.se

Minus 558 kalorier framför morgon-TVn

Som utlovat kommer här en rapport om min träning i morse. Jag promenerade först genom ett snöigt och kallt Stockholm. Väl framme på World Class gymmet i Vasastan körde jag sedan ett rent konditionspass. Det var skönt att köra träningen inomhus när vädret var som det var idag med mycket snö, kyla och blåst.

Planen var att springa 30 minuter på löpbandet och köra 30 minuter på cardio trainern. Jag höll mig till planen ändå tills det bara var 10 minuter kvar av passet på cardio trainern. Jag blev plötsligt helt orkeslös och det kändes som en omöjlighet att lägga in en spurt på slutet. Jag fattade ett beslut och klev av maskinen för att träna de sista 10 minuterna på en av cyklarna istället. Det var ett klokt beslut, för av någon anledning fick jag plötsligt mycket mer energi och orkade trampa på med bra tempo och effektivitet tills de 10 minuterna hade passerat. Min lärdom från detta och råd till er är: Lyssna på er kropp och anpassa träningen därefter!

Under det 30 minuter långa löppasset förbrukade jag 292 kalorier, under det 20 minuter långa passet på cardio trainern förbrukade jag 157 kalorier och den 10 minuter långa cykelträningen ledde till att 109 kalorier förbrukades. Totalt blev det minus 558 kalorier på kontot, om man ska tro konditionsmaskinernas displayer.

Det bästa sättet att se TV4's morgonnyhetsprogram på är att göra det under tiden man tränar. Det är en av fördelarna med att träna konditionen inomhus, att man samtidigt kan titta på TV och bli uppdaterad av vad som händer i världen. Tränar man konditionen utomhus får man å andra sidan underbara naturupplevelser istället, vilket jag tycker är ännu bättre än att titta på TV. Men jag måste intala mig själv att inomhusträning också har sina fördelar. =)

Sammanfattningsvis är jag nöjd med morgonens träning. Jag slapp snömodd och kyla under joggingen och jag lyckades med att anpassa träningen så att jag kunde ge järnet på slutet.

Glad över mitt beslut

Jag är mycket nöjd med mitt beslut att jag inte lät mitt träningspass idag bestå av löpning utomhus. Så här såg det ut i morse när jag gick på min morgonpromenad genom stan. Även om det var bättre plogat än igår så var det ändå inte helt optimalt för utomhuslöpning. Det fungerade bra att gå under dessa förutsättningar, men jag hade inte tyckt det hade varit kul att springa i det. Dessutom känns minus 10 grader inte som den mest optimala temperaturen för löpning...

Jag är nöjd med beslutet att köra konditionsträningen inomhus istället. Det blev en timmes konditionsträning på World Class Vasastan. En rapport om det träningspasset kommer senare idag, för nu ska jag jobba.

Ha en härlig dag alla!

torsdag 28 januari 2010

Angående min vinterlöpning

I söndags skrev jag om att jag funderar på att sticka ut och jogga nu fastän det är vinter, kallt och snöigt. Och i måndags skrev jag om att jag planerar trotsa kylan och jogga utomhus på fredag (alltså imorgon).

Jag fick ett bra artikeltips av Pernilla, en artikel på Maraton.se som handlar om just vinterlöpning och vad man ska tänka på när man ger sig ut i snön och kylan för att springa. Tack för tipset, Pernilla. Det var givande läsning och jag fick en hel del bra tips!

Igår började det snöa väldigt mycket här i Stockholm och nu ligger det ett riktigt tjockt snötäcke över stan. Det varnas dessutom för att det kommer bli kallare och blåsa upp till starka vindar. Så jag börjar så sakteliga tveka på om det är så vettigt att ge sig ut och springa imorgon. Min tanke hade varit att köra ett joggingpass utomhus på Djurgården i morgon bitti. Men jag känner mig inte direkt inspirerad till att ge mig ut i snömodden och tampas med kyla, is och snö.

Så jag kommer köra inomhusjogging istället. Det får bli ett rejält konditionspass på gymmet. Jag kommer springa på löpbandet och träna kondition i cardio trainern. Planen är att det blir 30 minuter på respektive maskin.

Här på World Class Vasastan kommer jag köra mitt konditionsträningspass imorgon

Utomhusjoggingen får vänta lite till för min del. Jag tycker inte att det är värt besväret för tillfället. Jag tror säkert att utomhusjogging på vintern kan vara en underbar upplevelse, när förutsättningarna stämmer. Men jag får avvakta tills vi har lite mer normal mängd snö och inga snöoväder/snålblåst. Tills dess fungerar det ju att köra inomhus!

Finns det någon galning där ute som joggar utomhus i nuläget?

Utvärdering bikramyoga

Jag har nu tränat bikramyoga väldigt intensivt och mycket under 10 dagar. I morse tränade jag mitt sista bikramyoga-pass på ett tag. Jag tänkte nu utvärdera hur jag tycker det har varit att träna bikramyoga. För er som aldrig har tränat det, men är intresserade av att prova, kan jag rekommendera att ni läser detta!

Det var bra att träna det så pass många gånger som jag har gjort under denna intensiva period. Det fick mig att finslipa tekniken och förstå syftet med alla övningar. Jag märkte att jag blev bättre och bättre för varje pass jag gick på. Jag lyckades töja kroppen lite djupare för varje gång, jag lyckades jobba med andningen bättre och jag blev bättre på att hålla fokus i övningarna. Jag rekommenderar verkligen att man går många gånger i början för att komma in i det.

Ett tips jag också kan ge er som funderar på att prova bikram är att ha så lite kläder på er som möjligt. De senaste bikrampassen jag var på hade jag en outfit som fungerade bra för mig: en bikinitrosa av shortsmodell, trekantsbikini och ett tunt linne över det. Man svettas så otroligt mycket under passet att man måste ha minimalt med kläder och gärna i material som inte suger åt sig svetten.

Jag tränade bikramyoga på Bikramyoga Södermalm, som ligger i Skanstull. Jag tycker om stället, det är fräscht, inrett med snygga detaljer och inger en härlig och rogivande stämning med de tända ljusen. Personalen är väldigt trevlig och serviceminded. De instruktörer som höll passen var väldigt duktiga och proffsiga. De var också bra på att visa en till rätta om man höll en position felaktigt. Det var främst p.g.a. det som jag lyckades med att förbättra min teknik i övningarna.

Det enda negativa jag kan komma på när det gäller Bikramyoga Södermalm är att de inte har tillräcklig kapacitet för alla som vill träna där. Klasserna blir fullbokade alldeles för snabbt. Man kan boka in sig online och bokningsmöjligheten för en klass släpps en vecka innan. För att vara säker på att få en plats på de klasser som hålls under de populäraste tiderna är man tvungen att boka in sig en vecka innan. Det märks även tydligt i omklädningsrummet att de behöver anpassa lokalerna för fler personer. Normalt sett går åtminstone 50 tjejer på en bikramyoga-klass som är fullbokat och alla dessa är tvungna att dela på fyra duschar. Om man bortser från detta måste jag säga att Bikramyoga Södermalm är ett riktigt bra ställe för bikramyoga-träning.

Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med att ha provat bikramyoga och jag kommer helt klart fortsätta med det!

Läs mer om bikramyogans fördelar här.

Rotmos är gott, färgglatt och bättre än potatismos

Min lunch idag bestod av fläskfilé, hemlagat rotmos och sallad med minikeso och soltorkade tomater. Jag tycker att rotmos är ett bättre alternativ än potatismos. Jag brukar göra min rotmos av främst morötter, men också lite palsternacka alternativt rotselleri. Se till att koka rotfrukterna länge först så att de blir riktigt mjuka, fördela sönder dem och vispa dem sedan, tillsammans med en skvätt mjölk, med en elvisp. Det är gott att krydda moset med lite muskotnöt.

Anledningen till att jag gillar rotmos bättre än potatismos är för att det dels smakar bättre, men också för att det innehåller mer antioxidanter och har ett lägre GI-värde. Till fläskfilén passade mitt rotmos väldigt bra smakmässigt!

Vad gillar ni bäst, potatismos eller rotmos?

Dag 10 på mitt bikramyoga-kort

Jag valde att köra min bikramyoga-träning innan jobbet på morgonen idag. Så min morgonpromenad gick till yogalokalen i Skanstull. Jag märkte idag att det var perfekt avståndsmässigt att ta tåget till Centralen och gå därifrån till Skanstull. Det blev en promenad på totalt 60 minuter, och lagom för att jag skulle komma i tid till bikramyogan. Det var en ganska jobbig promenad idag då jag var tvungen att pulsa i snö mestadels. Det har snöat mycket i natt och plogbilarna hade inte hunnit fram överallt. Passet började 07.00 och vid den tiden var vi färre deltagare på passet än vi brukar vara på kvällarna. Det var skönt att få ordentligt med utrymme runt mattan!

Idag har jag kommit till dag 10 på mitt 10-dagars bikramyoga-kort, vilket innebär att jag just har tränat mitt sista bikramyoga-pass på ett tag. Jag säger på ett tag för jag kommer helt klart träna det igen, förhoppningsvis snart, men jag kommer vänta med att köpa ett medlemskort någonstans. Jag kommer nog köpa ett kort där man får träna X antal gånger när jag vill eftersom jag inte skulle utnyttja ett månadskort exempelvis tillräckligt för att det skulle vara lönsamt.

Av de 10 dagar jag har haft bikramyoga-kort har jag tränat bikramyoga 8 dagar. Mitt mål var att träna det 7-8 dagar, så jag har med andra ord nått målet! Det har varit en härligt intensiv period! Det har varit lite i intensivaste laget då bikramyoga i sig är en krävande träningsform och jag egentligen skulle behöva pausa från just den träningsformen mer ordentligt mellan gångerna. Men eftersom jag ville utnyttja kortet maximalt så valde jag att träna det så mycket som möjligt under dessa dagar.

Fördelen med att jag verkligen har satsat på bikramyogan och tränat det mycket under denna period är också att jag har kommit in i träningsformen ordentligt. Det är en krävande yogaform, som kräver att man tränar den vid flertalet tillfällen i början innan man klarar av värmen på ett bra sätt och hittar rätt i övningarna.

Alla ni som är sugna på att prova bikramyoga: Prova gärna genom att köpa ett 10-dagars kort på Bikramyoga Södermalm. Då har du möjlighet till att se om denna träningsform är något för dig!

onsdag 27 januari 2010

Träningstrender i år - check

I dagens Metro står det om träningstrender under 2010. Det som är den största trenden i år är att vi vill involvera hela kroppen när vi tränar och inte bara isolerade muskelgrupper. Detta tycker jag är en mycket positiv trend. Den bästa träningen är den träningen där hela kroppen får jobba! Dels är det mycket roligare, dels ger det en bättre träning både fettförbränningsmässigt och styrkemässigt. Man får en bättre balans och kontroll på kroppen när man involverar hela kroppen i olika övningar.

Trenden går mot att vi vill ha en stark, smidig och slank kropp, som kan springa fort och hoppa högt, säger träningsexperten Magda Gad i Metro. Man tränar mer och mer för att må bra idag, än för att bli snyggare. Detta är en underbar trend, tycker jag! Äntligen har fler förstått vad som ska vara träningens syfte: Att må bra!

Enligt Metro är dessa träningformer de hetaste 2010:
 • Bikramyoga: svettig, ansträngande och effektiv yoga i ett 40-gradigt rum - Check: Ja, jag har provat det och jag älskar det!
 • Crossfit/Nordic Military Training: Man tränar med hela kroppen, inomhus eller utomhus, och använder olika redskap för att utsätta kroppen för riktigt jobbiga övningar, både styrke- och konditionsmässigt - Check: Jag har provat World Class version av detta X-fit Express, ett riktigt roligt pass som bara är en halvtimme långt men är så pass effektivt att man är helt slut efter den halvtimmen. Riktigt bra träning som alla borde prova!*
 • Kettle bells: Redskapen kommer ursprungligen från Ryssland och de ser ut som små kanonkulor med handtag på. Man jobbar med dem genom att göra olika funktionella övningar, som kopplar in hela kroppen. Denna träningsform ger bra styrka och explosivitet. - Check: Jag har inte provat detta ännu, men VILL, VILL, VILL och MÅSTE, MÅSTE! Jag är helt övertygad om att denna träningsform skulle passa mig super!
 • Thaiboxning: En hård och tuff träningform, som ursprungligen kommer från Thailand och är mycket stort där. - Check: Jag har inte provat det och är heller inte intresserad av att göra det. För aggressivt för min smak...
 • Redcord: Här använder man sig av ett rep, som hänger ner från taket, som redskap i träningen. Man jobbar med hela kroppen, men framför allt med bålen. - Check: Jag har inte testat detta, men är väldigt nyfiken på det och kommer att testa det så fort jag får tillfälle. Finns det någon som redan har testat Redcord? Vad tyckte ni?
Sammanfattningsvis: Trenden går åt helt rätt håll enligt mig. Det är super att vi vill jobba med hela kroppen så att vi stärker upp vår kropp och kan använda oss av den styrkan i vardagen.


*Så här skriver World Class om sitt pass X-Fit Express:

Träna kondition och styrka i ett kort och effektivt pass.
En enkel träningsform som gör att du kan utmana dig själv fysiskt.

Träningen kan genomföras både med och utan redskap med enkla styrkeövningar och jobbar igenom hela kroppen – ett roligt och enkelt sätt att komma i form. Klassen är idealisk för dig som vill träna hårt och koncentrerat på bara 30 minuter – garanterat effektiv.

Källor: Metro tidningsupplaga, 20100127 och www.worldclass.se

Vilka temperaturskillnader!

Jag körde ett bikramyoga-pass ikväll. Det var svettigt och härligt som vanligt! Idag är det lite extra kallt utomhus och det har kommit mängder med snö under dagen. Jag tänkte på det både innan och efter yogapasset vilka temperaturskillnader man utsätter sin kropp för egentligen.
Först promenera i kall vinterluft, som är nedåt 10 minusgrader, sedan vara inne i en sal under 90 minuter, som är 40 grader varm, och stå, ligga och sitta i diverse konstiga positioner, för att sedan duscha ljummet och bege sig ut i den kalla vinterluften igen. Det handlar faktiskt om en temperaturskillnad av 50 grader som jag har utsatt min kropp för idag!
Men kroppen klarar det mesta och detta sätt att "chocka" kroppen på känns snarare uppfräschande än påfrestande! I höstas var det första gången jag provade på att varva bastubad med ett dopp i det kalla havet. Detta var i oktober och då var det inte särskilt varmt i havet kan jag säga. Jag trodde innan att jag skulle tycka att det var hemskt, men förvånades av hur härligt och uppfriskande jag tyckte det var!
Någon mer som gillar att utsätta kroppen för stora temperaturskillnader?

Quinoa och kryddig bönköttfärssås

Min lunch idag bestod av quinoa - både röd och vit - med kryddig köttfärssås med bönor och en god sallad. Vi lagade matlådor med detta i helgen, så det var bara att ta ur frysen i morse.

Ju färggladare tallriken är desto bättre! Det betyder att den innehåller många olika typer av antioxidanter.

Quinoa är ett mycket bra och hälsosamt alternativ till pasta eller ris. Det är proteinrikt och har ett lågt GI-värde. Ett tips är att skölja quinoan med hett vatten innan man kokar den för att få bort den beska smaken.

Nike Rock Victorious på min promenad

I morse gick jag min timmes promenad på andra gator i stan än jag normalt sett brukar göra. Jag passerade bland annat Hamngatan och gick förbi skyltfönsterna för Stadium och NK.

Båda dessa butiker skyltar just nu för grymt snygga träningskläder, som ingår i Nike Rock Victorious kampanj och kollektion. I Nike Rock Victorious-kampanjen kan man vara med och rösta om den bästa instruktören 2010.

Tävlingen kommer avgöras till helgen när Nike håller ett stort konvent i Stockholm. Om du vill vara med och rösta gå in på Fitness-Magazine, läs mer om tävlingen och ge din röst på din favoritinstruktör!

Det var för övrigt väldigt skönt att gå en rask promenad i morse! Jag har grymt mycket träningsvärk i benen, framför allt i baksida lår, efter all bikramyoga-träning de senaste dagarna. Det finns inget bättre bot mot träningsvärk än att mjuka upp musklerna med mer motion, enligt mitt tycke!

tisdag 26 januari 2010

Ibland går 90 minuter snabbt

Jag har precis varit och tränat mitt livs 6:e bikramyoga-pass. Som vanligt var det extremt svettigt, sjukt ansträngande och väldigt härligt. Idag kändes det som att det 90 minuter långa bikramyoga-passet gick väldigt snabbt. Rätt som det var hade vi hunnit halvvägs genom passet och plötsligt var vi framme vid slutposérna och sedan var vi klara.

Det slog mig idag att det ofta är så för mig. När jag provar en ny typ av träningsform och tränar ett sådant pass de första gångerna brukar passet oftast kännas väldigt långt. Det känns ofta som en evighet innan passet ska ta slut. Men efter några gånger, och ju oftare man tränar ett visst träningspass, brukar själva passet kännas som att det går mycket snabbare.

Jag minns till exempel hur det kändes första gångerna jag tränade bodypump, ett muskelpass som är 60 minuter långt. Detta var för sex eller sju år sedan och det kändes som att passet aldrig skulle ta slut. Sedan dess har jag tränat bodypump regelbundet och nu för tiden när jag tränar det tycker jag knappt man hinner börja med uppvärmningslåten förrän man är framme vis maglåten, som är den sista innan stretch.

Hur kommer det sig att det är så? Är det för att man med tiden blir bättre på tekniken för den träningsformen att man blir så fokuserad på den och därmed glömmer bort tiden? Eller är det för att man tycker träningen är så rolig så att man glömmer bort tiden därför?

Vad tror ni det beror på? Är det någon som känner igen sig i detta över huvudtaget?

Bikramyoga istället för Löpningen dag

Ikväll är det ett gäng löpningsgalna tjejer och killar som kommer ha en "Löpningens dag" och fira detta genom att springa tillsammans mellan 17.30 och 19.00 i städerna Stockholm, Göteborg, Halmstad och Malmö. Jag är läst om det på bland annat Miss Agdas blogg. Det låter som ett riktigt kul event och jag tycker att det är ett super bra initiativ! Man väljer själv hur många varv och hur länge man vill springa och för att visa att man tillhör löpargänget ska man ha på sig en reflexväst.

Jag väljer dock att inte ansluta mig till löparna utan åker istället till yogasalen för att träna 90 minuter bikramyoga. Jag har bara 3 dagar kvar på mitt kort och vill utnyttja det till fullo.

Men jag ska minsann kolla om jag ser löpargänget i Humlegården när jag går förbi. Mitt kontor ligger nämligen granne med Humlegården så jag kommer passera där alldeles strax.

En liten påminnelse

Nu är det bara 6 dagar kvar av tävlingen om vilken som är den bästa träningsbloggen, som pågår på Cosmopolitan.se. Om du gillar att läsa träningsbloggar och har dina favoriter så tycker jag du ska passa på att vara med och rösta på din favorit!!! Det finns möjlighet att vinna en snygg Reebok-väska fylld med träningsgrejjer för de som är med och röstar. Sista dag i tävlingen är nu på söndag den 31:a januari. Klicka här om du vill vara med och tävla.

En annan påminnelse gäller den undersökning som jag har uppe på bloggen för tillfället. Frågan är "Hur ofta tränar du?" och du hittar den i högerkolumnen här på bloggen. Klicka i ditt svar idag! Det ska bli kul att se vilket svarsalternativ som får flest röster!

Aerobics Effect ist för Aerobics Express

Det var ett härligt drag på gänget som körde Aerobics Express med mig i morse på World Class Sundbyberg! Idag valde jag att göra klassen mer som en Aerobics Effect än som en Aerobics Express. Jag märkte förra veckan att deltagarna på passet tyckte att det var lite för enkelt att "bara" köra olika stegkombinationer efter varandra utan att sätta ihop en egentlig koreografi. Så idag instruerade jag en kombination bestående av två block.

För er som inte vet så skiljer sig dessa två klasser år lite grann. Så här skulle jag beskriva klasserna:

Aerobics Effect

 • är en dansinspirerad träningsform fylld av stegkombinationer.
 • är en klass där man jobbar med allt från enkla stegkombinationer till lite svårare danssteg. Kombinationer binds ihop till serier av rörelser, som bildar en koreografi.
 • ger både konditions- och förbränningsträning och man får använda hjärnan mycket när man bygger ihop de olika stegkombinationerna.

Aerobics Express

 • en klass fylld av stegkombinationer, som normalt sett är väldigt enkla. Det är den ideala träningsformen om man vill använda hela kroppen, ha roligt och snabbt få bättre kondition.
 • är en klass där man jobbar med ganska enkla stegkombinationer, som inte sätts ihop till en koreografi. Fokus ligger på att få upp pulsen så mycket som möjligt under klassen, och därför är stegen enkla så att alla ska kunna hänga med.
 • är en optimala klass för de som vill fokusera på konditionsträning. Hjärtat fär sig en rejäl omgång!

Båda klasserna är 30 minuter långa.

Det är extremt viktigt med bra musik under ett aerobicspass, tycker jag. Jag körde en lite äldre Aerobics-mix skiva idag på passet.

För egen del tycker jag att Aerobics Effect är en roligare
, så det gläder mig att mina deltagare på World Class Sundbyberg också verkar tycka det!

Jag diskuterade med några av deltagarna efter passet att det inte finns något bättre sätt att starta dagen på än med ett svettigt träningspass. Håller ni med?

måndag 25 januari 2010

Kesopannkaka till middag

För ett tag sedan läste jag om ett recept på kesoplättar/kesopannkakor som lät gott på Miss Agdas blogg. Ikväll bestämde jag mig för att prova detta. Jag gjorde det lite på eget sätt, men följde i stort sett receptet som Miss Agda hade delat med sig av. Dessa pannkakor är perfekta att göra till middag, enligt min mening, då de är proteinrika (de innehåller ägg, keso och eventuellt proteinpulver) och ger kroppen bra med näring mot slutet av dagen. Så här gjorde jag:

Kesopannkaka
2 portioner/2 pannkakor


4 ägg
1 dl minikeso
4 msk grahamsmjöl
1/2 dl proteinpulver (valfritt)
lite salt

Blanda alla ingredienserna i en skål. Hetta upp en pannkakslagg eller stekpanna med lite rapsolja och häll i hälften av smeten. Stek på båda sidorna så att de för fin, gyllene färg. Gör likadant med pannkaka nummer 2.

Servera kesopannkakan med färska bär eller frukt, keso eller kesella. Jag åt min pannkaka ikväll med en blandning av jordgubbar från frysen, som jag tinade i mikron, och ett par matskedar lättkesella. Mums, vad gott!

Tack för receptet Miss Agda! Jag kan verkligen rekommendera att fler av er provar göra dessa pannkakor!

Många fördelar med bikramyoga

Ni som brukar läsa min blogg vet att jag är inne i en period med mycket bikramyoga-träning just nu. Jag har ett 10-dagars kort på BikramYoga Södermalm, som jag försöker utnyttja till max. Därav tänker jag mycket bikram just nu.

Det finns många anledningar till varför man ska träna bikramyoga. Det är en beroendeframkallande träningsform, som har många fördelar. Bikramyoga utförs i ett rum med 37-40 gradig värme. Salen är uppvärmd för att värma upp dina muskler och för att komma ner djupare i positionerna.

Värmens ytterligare fördelar:

 • Kroppen avgiftar sig genom den mycket ökande svettningen och samlar inte på sig nya gifter.
 • Blodet blir tunnare vilket gör att cirkulationen ökar.
 • Skyddar musklerna från skador.
 • Ökar hjärtslagen för en ökad fettförbränning.
 • Ger huden en mycket fin lyster
 • Förbättrar flexibiliteten i kroppen.
Andra fördelar med bikramyoga:
 • Det är en fettförbrännande träning
 • Reducerar stress och framkallar avslappning
 • Förbättrar flexibiliteten i kroppen.
 • Renar huden och ger en mycket fin lyster och ökad cirkulation.
 • Ökar hela kroppens blodcirkulation och sätter igång fettförbränningen
 • Stärker hjärtat och konditionen
 • Stärker den mentala förmågan och ökar koncentrationen
 • Lindrar kronisk värk
 • Stärker immunförsvaret
 • Stretchar och stärker musklerna
 • Läker och förhindrar skador
 • Förbättrar det psykiska såväl som fysiska tillståndet
 • Ökar lungkapaciteten och lär dig andas på rätt sätt
Att tänka på innan ett bikramyoga-pass:
 • Ta med egen yogamatta och en handduk att lägga på mattan, då man svettas extremt mycket.
 • Se till att ha druckit mycket vatten innan passet så du har en bra vätskebalans i kroppen. Fyll på med mycket vatten även efter passet.
 • Låt bli att äta 3 timmar innan bikramyoga-passet. Magen ska vara tom när du tränar bikramyoga. I morse när jag tränade bikramyoga hade jag inte ätit något innan passet och det kändes bra att träna bikram på fastande mage. Man kunde fokusera bättre på positionerna än när man har mat i magen. Det är viktigt att fylla på med energi direkt efter passet då. I morse efter bikramyogan var jag väldigt hungrig då jag hade varit vaken i fyra timmar, gått powerwalk 60 minuter och tränat bikram i 90 minuter utan att äta. Så det blev en rejäl frukost för min del efter det!
 • Om du tycker att det är jobbigt med värmen första gångerna så ge inte upp! Ge bikramyogan en chans. Du kommer vänja dig vid värmen och till slut kommer du inte kunna vara utan den.
Lycka till alla bikram-yogisar!

Källa: www.perfection.se

Om att trotsa kylan och springa utomhus

Igår kväll skrev jag om mina funderingar att börja träna löpning utomhus trots att det är vinter, kallt och snöigt och halt underlag. Jag har bestämt mig för att göra detta på fredag denna vecka efter att ha haft ett uppehåll från utomhuslöpning i ett par månader nu p.g.a. av årstiden. Jag har blivit övertygad om att det med rätt kläder kommer bli en underbar upplevelse att jogga fram i ett vackert vinterlandskap!

I morse läste jag en artikel i Metro som fick mig att bli ännu mer överygad om att utomhuslöpning inte ska vara några problem under vintern. I artikeln står det om hur viktigt det är att klä sig rätt, att ha lager på lager av funktionella material som andas. Har man det så behöver man inte frysa och svetten stannar inte på kroppen, utan transporteras ut genom kläderna.

Man bör också ha en reflexväxt för att synas i mörkret, såvida man inte springer på dagen när det är ljust. Någon reflexväst äger jag inte. Jag kommer förvisso springa på morgonen när det fortfarande är mörkt, men jag kommer hålla mig på upplysta gångvägar hela tiden så det bör inte vara något problem. Annars får jag gå och köpa en reflexväst.

Vidare tar artikel upp att det kan vara bra att ha dubbar på springskorna. Det känns dock lite för avancerat för mig, som inte kommer springa utomhus så ofta. Jag kommer prova med mina vanliga löparskor och hoppas på att det kommer fungera.

Jag ser nu fram emot fredagens löppass mycket! Jag gissar att det inte kommer vara lika fullt med löpare runt Djurgårdsbrunnskanalen som det brukar vara på sommaren. Men man vet aldrig! Det kanske är fler än jag som har läst artikeln i dagens Metro och blivit inspirerade. I sådant fall gläder det mig bara!

Ni som är vana utomhuslöpare på vintern. Har någon ytterligare tips på vad man ska tänka på när man springer utomhus denna årstid?

Powerwalk och bikramyoga

Min måndag har startat på ett underbart sätt! Jag har traskat på powerwalk på Södermalm. Det kanske inte var den roligaste miljön att gå i, längs med bilvägarna, men det var härligt att vara ute i den kalla vinterluften och värma upp kroppen med snabb gång.

Min powerwalk varade i 60 minuter och slutade på BikramYoga på Söders lokaler i Skanstull. Där tränade jag bikramyoga i 90 minuter. Vilken härlig start på dagen att först bli uppfriskad av en kall promenad och sedan svettas ut rejält i en varm yogasal!

Götgatspuckeln klockan 06.30 på morgonen.

Nu är jag riktigt laddad och full energi! Min måndag har börjat! Hur har ni inlett veckans första dag?

söndag 24 januari 2010

Träningsupplägg vecka 4

Ännu en vecka har gått och imorgon inleds en ny vecka fylld med träning. Eftersom jag har fyra dagar kvar på mitt bikramyoga-kort kommer även kommande vecka, liksom den vecka som har varit, att ha bikramyoga som fokus. Jag kommer att träna bikramyoga samtliga fyra dagar eftersom jag vill passa på att träna det så mycket som möjligt nu när jag kan. Mot slutet av veckan kommer jag köra ett löparpass, för jag tänker inte låta vintern hindra mig från att jogga utomhus.

Träningsupplägg vecka 4:
Måndag: Promenad innan frukost 60 minuter + Bikramyoga 90 minuter på morgonen
Tisdag: Promenad innan frukost 30 minuter + Aerobics Express (jag instruerar) på morgonen + Bikramyoga 90 minuter på kvällen
Onsdag: Promenad innan frukost 60 minuter + Bikramyoga 90 minuter på kvällen
Torsdag: Promenad innan frukost 55 minuter + Bikramyoga 90 minuter på morgonen
Fredag: Promenad innan frukost 55 minuter + Jogging 50-55 minuter på morgonen
Lördag: VILA
Söndag: VILA

Löpning på vintern

Jag har valt att inte sticka ut och jogga nu under vintern när snön ligger tjock, det är halt och kallt. Istället har jag fokuserat på andra träningsformer inomhus. Men jag måste säga att jag saknar löpningen. Senast jag var ute på en runda var någon gång i höstas innan snön kom. Det är inte alls samma härliga känsla att springa på ett löpband som att göra det ute i den vackra naturen. Jag börjar så smått fundera på att trotsa kylan, halkan och snömodden för att knyta på mig joggingskorna och sticka ut på runda. Ja, inte just nu, men till veckan.

Jag tänker att det är värt att prova i alla fall. Det verkar finnas så många andra som är ute och joggar fastän det är minus 15, snorhalt och snöigt. Varför ska inte jag då kunna göra det? Jogging tillhör egentligen inte min favorit bland träningsformer, men det är helt klart en träningsform jag saknar om jag inte har gjort den på länge. Jag blir också inspirerad av att se andra vara ute i spåren och springa. Senast idag när jag och Peo var ute på promenad träffade vi på ett par joggande män. Jag läser om det på olika bloggar: Sofie som springer konstant (nästan) och ett helt gäng bloggare som träffades i lördags och sprang flera mil tillsammans. Som sagt, varför ska inte jag då kunna springa?

Hur gör ni, brukar ni skippa löpningen på vintern eller springer ni året om oavsett väder? Jag funderar just nu om det inte ska bli på fredag det sker, min vinterlöpning!

PS. Glöm inte att vara med i min undersökning här till höger: Hur ofta tränar du?

Underbar start på söndagen


Peo och jag fick en härlig start på vår söndag. Efter morgonkaffet begav vi oss ut på morgonpromenad. Vi inledde med att gå på isen. Nu är Mälaren så pass förfryst att det inte
ska vara någon risk med att gå på den. Men trots att isen kändes tjockare än vattnet är djupt så blir jag alltid lite nojig av att gå på isen. Så det blev ingen lång promenad på isen. Men det var underbart vackert ute på isen! Solen sken med tappra strålar mellan husen, det var lite dimmigt längre bort vid strandkanten och allt var stilla, då vi var nästan de enda ute denna morgon.

Efter den korta promenaden på isen gick vi in i skogen, som ligger precis intill. Det blev en runda i skogens elljusspår. Det är så vackert nu med alla snötäckta granar och träd och så härligt när det knarrar under fötterna medan man trampar fram! Det blev en promenadrunda på 55 minuter.

Efter en skön, lång dusch njöt jag av en god frukost bestående av fruktsallad och mitt hembakade bröd med lättkesella, rökt kalkon och gurka.

Kaffeslurk innan morgonpromenaden

Idag har jag vilodag från träning, men en morgonpromenad innan frukost tänker jag ta i alla fall. Idag får jag med mig Peo. Det är minus 10 grader ute idag så jag tänker dra på mig långkalsongerna idag.

Först dricker jag mitt kaffe. Det är ett måste för mig på morgonen. Jag tycker att det är gott att ha en skvätt mjölk i kaffet på morgonen för att få en lite mildare smak på det.

Jag ser fram emot att traska ute i det vackra vinterlandskapet och njuta av ledigheten! Hoppas att ni får en härlig söndag!

lördag 23 januari 2010

Godis är gott och en del av mitt liv

Det är viktigt med balans i livet, tycker jag. För er som brukar läsa min blogg kan det verka som att jag alltid äter nyttigt och hälsosamt. Så är det för det mesta, men på helgen unnar jag mig att äta sådant som inte nödvändigtvis är så nyttigt. Jag tror inte på att alltid äta perfekt hälsomässigt sätt. Jag tror att man behöver unna sig av livets goda också. Annars blir livet alldeles för tråkigt och det finns en risk att det till slut går överstyr om man aldrig äter sådant som är gott men mindre bra för kroppen.

Det finns säkert vissa som inte tycker om godis, glass, kakor och andra onyttigheter. Om man är en sådan person är det såklart onödigt att äta sådana saker. Men jag som älskar godis och kakor skulle inte må bra rent psykiskt om jag aldrig fick njuta av en påse godis eller en kaka till kaffet.

För mig fungerar det bäst att hålla upp från alla typer av onyttigheter måndag till fredag. Då äter jag hälsosam och bra mat, jag tränar och låter bli godis och fika. Jag har aldrig något direkt sockersug då, antagligen för att jag är så van vid att det är så. Att äta något onyttigt då är inte ett alternativ för mig.

På helgen brukar jag unna mig godis och/eller fikabröd. Jag håller det fortfarande på en rimlig nivå. Måltiderna är fortfarande nyttiga även på helgerna. Jag äter ordentligt så att jag håller mig mätt. Annars är risken att man äter lite för mycket ur godispåsen. Men jag äter det jag är sugen på, så om jag vill ta en glass på eftermiddagen gör jag det eller om jag får ett chokladsug så äter jag det på kvällen. Eftersom jag är en riktig godisråtta så njuter jag av att äta det på helgerna. Och jag njuter faktiskt också av att längta till det under veckan. Det blir så mycket godare när man har sett fram emot att få äta en viss godissort ett tag!

Jag har inga planer på att gå ner i vikt och jag håller ingen speciell diet, utan mitt fokus ligger på att må bra och att äta och träna på ett sätt som håller på lång sikt. Vi är alla olika, har olika förutsättningar och njuter av olika saker. Det är viktigt att man lägger sin egen kosthållning på en nivå som man trivs med och mår bra av. Det finns inga rätt och fel. Det som är viktigt enligt mig är att hitta en bra balans, att det inte blir extremt åt något av hållen. Om du inte har hittat rätt själv ännu så är mitt tips att du provar dig fram tills du känner att du har hittat en kosthållning och livsstil som fungerar för dig och som du mår bra av.

För mig är balans i livet att äta varierat, hälsosamt och sådant som magen mår bra av, att träna och röra på sig och att unna sig av livets goda i rimliga mängder. Vad är balans i livet för dig? Eftersom det är lördag idag kommer jag njuta av godis ikväll!

Hur ofta tränar du? - Undersökning

Jag har lagt upp en fråga i högerkolumnen: Hur ofta tränar du? Ta en titt på frågan till höger och klicka i det svar som gäller för dig. Svara ärligt! Det ska bli kul att se vad som är det vanligaste svarsalternativet! Vad tror ni, vilket kommer bli det svar som flest väljer i min undersökning?

Vacker vinterdag med lite solIdag på förmiddagen var solen faktiskt framme en stund. Det har med andra ord varit en vacker, vintervit och ljus lördag. Tidigare idag när jag gick hem från pendeltåget njöt jag av att gå längs med isen, som ligger intill vårt hus. Det var så vackert att titta ut över den vita isen och på den molnbeklädda, ljusa himlen!

Idag har det varit ganska många ute på isen och promenerat eller åkt skidor. Nu är isen tjock nog för att göra det och det är verkligen kul att se hur många som passar på att njuta av utomhusaktiviteter och motion en dag som denna.

Det är underbart att ha årstider tycker jag, för varje årstid har sin charm. Just nu njuter jag av det vackra vinterlandskapet, av att gå på gnistrande vit snö, som knarrar under fötterna och av att få andas frisk, kylig luft. Jag njuter också av att få komma in, kura ihop sig med en filt och en varm dryck och mysa med tända ljus. Sådana saker har inte samma charm på sommaren till exempel.

Jag längtar visserligen till våren just nu och framför allt efter ljuset. Men dagar som denna vi har haft idag får mig att uppskatta vintern så pass mycket att det känns ok att våren dröjer lite till.

Vilken är din favorit årstid?

Fiberrika nyttiga pannkakor blev dagens lunch

Jag älskar pannkakor, men äter det extremt sällan. Största anledningen till det är för att jag hittills inte har hittat ett recept för nyttiga och fiberrika pannkakor. Idag kollade jag runt lite på olika receptsidor och med lite inspiration från olika håll provade jag en egen variant på nyttiga och fiberrika pannkakor. För med en fiberrik smet och bra tillbehör kan pannkakor bli en helt ok måltid näringsmässigt. Här kommer mitt recept:

Nyttiga och fiberrika pannkakor
4 portioner

4 ägg
2 dl dinkelmjöl
2 dl grahamsmjöl
1 tsk salt
1/2 dl krossade linfrön eller psylliumfrön
8 dl lättmjölk
smör till stekningen

Börja med att blanda ägg, mjölsorterna, saltet, linfröna och hälften av mjölken i en skål genom att röra om väl med en visp. Tillsätt resten av mjölken och vispa smeten slät. Hetta upp en pannkakslagg och häll i lite smör. När smöret har smält börjar du grädda pannkakorna. Häll i ungefär 1 1/2 dl smet per omgång. Låt gräddas på medelhög värme, ganska länge på respektive sida.

När alla pannkakorna är gräddade bör de serveras genast. Njut med keso och färska bär eller rivet äpple och kanel. Det är i alla fall mina favorit tillbehör.

Jag åt mina pannkakor idag med jordgubbar, tinade från frysen, minikeso och lite kanel. Så gott! Här hittar ni fler tips på nyttiga tillbehör till pannkakan.