onsdag 30 juni 2010

Alkoholfritt vin var ingen höjdare

Som jag skrev för några veckor sedan så har jag bestämt mig för att inte dricka alkohol under några månader. Mest för att prova hur länge jag klarar mig utan alkohol, vilket jag tror kommer bli länge, men också för att jag tycker att det är onödigt och inget jag känner ett behov av. Och då kan jag lika gärna låta bli.

Ikväll när vi hade vänner över på middag så provade jag ett alkoholfritt rött vin. Men det var ingen höjdare kan jag säga. Det smakade mest som blaskig druvjuice. Just vin tycker jag är gott och är egentligen den enda alkoholhaltiga dryck jag dricker när jag inte har alkoholförbud. Jag hade därför hoppats att alkoholfritt vin skulle vara gott så att jag skulle kunna dricka det istället vid festligare tillfällen. Men det fanns ingen stuns i det alkoholhaltiga vinet alls, bara blask och lite saftsmak. Så den flaskan vi köpte kommer nog inte bli urdrucken...Middagen var god och trevlig i övrigt. Vi grillade fläskfilé och åt med färskpotatis, grillade champinjon och sallad.

Ny undersökning på bloggen: Hur tränar du i sommar?

Jag har just lagt upp en ny undersökning på bloggen. Var med och klicka i ditt svar! Det jag vill veta är om du kommer träna annorlunda nu när det är sommar och semestertider. Kommer du träna mer eller mindre, kommer du träna annorlunda, eller vet du kanske inte, det kanske beror på väder och humör?

Det vore kul att få veta hur ni gör under sommaren när det gäller er träning!

Jag klarade att träna booty med foten!

Idag på lunchen hade jag på agendan att instruera booty och core för mina kollegor. För några dagar sedan var jag lite osäker på hur mycket jag skulle kunna träna booty själv eftersom jag fick en infektion i foten och nu har den lindad. Men eftersom det har fungerat bra att vara i gång måndag och tisdag utan att det har gjort ont förstod jag att det skulle bra idag att träna booty.

Trots min lindade fot fick den plats bra i min ganska trånga träningssko. Jag hoppade, körde utfall och knäböj och sprang precis enligt koreografin på bootyn utan att det gjorde ont i foten alls!. Kul! Min kollega Özgür, som var den enda kollegan som dök upp, höll i gång bra han med.

Core är ju ett pass som fungerar bra att träna oavsett om man har ont i en fot eller inte. Så det körde vi igenom utan problem också. Kul att du kom och tränade med mig, Özgür! Jag blev själv lika trött och svettig som vanligt!

Ännu en solig och vacker morgon

Vi börjar bli rejält bortskämda nu. Jag vet inte vilken gång i ordningen det är denna månad som jag får nöjet att gå min morgonpromenad genom ett Stockholm, som badar i sol och är varmt redan tidigt på morgonen. Juni 2010 kommer gå till historien som en av de varmaste månaderna, tror jag. Och det verkar som att högtrycket kommer hålla i sig, enligt väderleksrapporterna.

Jag jobbar fortfarande och kommer göra det även under hela juli månad då jag har semester först i augusti. Men det gör mig inte så mycket. Jag hinner njuta av det underbara och varma vädret ändå. Jag ser till att som vanligt gå mina morgonpromenader (eller cykla som igår) för att få vara ute i solen i åtminstone en timme innan jag börjar jobba. Jag äter min lunch ute i solen och efter jobbet försöker jag vara utomhus så mycket jag kan. Antingen genom att äta middagen på altanen, ligga i hängmattan en stund eller promenera i den härliga kvällsluften. Mina träningspass försöker jag förlägga utomhus när jag kan. Så det går att njuta av sol och värme även fast man jobbar! Och på helgerna har man ju all tid i världen till att njuta av solen.

Om du också är ute mycket i solen, glöm inte bort det jag skrev om igår; att dricka mycket vatten!

tisdag 29 juni 2010

Cyklingen hem gick också bra

Idag cyklade jag till kontoret och jag cyklade hem från kontoret. Det blev totalt 3 timmars eller nästan 5 mils cykling för mig idag. Det var verkligen optimalt cykelväder just denna dag; varmt och soligt. När det är sådant väder vill jag vara ute så mycket som möjligt och då var det perfekt att jag kunde vara utomhus medan jag motionerade och tog mig till och från jobbet.

I morse tog det 1:30:49 att cykla till jobbet. Det är ingen vidare idé att försöka tävla mot sig själv att få en bättre tid då det är svårt att påverka farten med all trafik och alla rödljus. Så det låter jag bli. Däremot är det kul att se om man lyckas cykla snabbare. Ikväll lyckades jag cykla hem på en snabbare tid än jag gjorde i morse. Tidtagaruret stannade på 1:24:57. Av någon anledning var distansen 24:40 kilometer istället för 24:46 i morse, men hastigheten jag höll ikväll var trots allt snabbare.

Jag gillar att cykla långa distanser utomhus. Det är härligt att ta sig mellan olika miljöer så pass snabbt och samtidigt kunna vara så pass närvarande. Särskilt mycket tycker jag om att cykla från jobbet och hem. Då tar jag mig från Stockholms innerstadsmiljö, genom all trafik, kommer längre bort från stan, åker genom mindre stadsmiljöer som Solna och Sundbyberg. Sedan börjar det bli lite mer naturområden och lugnare. Ju längre från jobbet och ju närmare hemmet jag kommer desto lantligare och mysigare blir det. När jag sedan är hemma 25 kilometer senare befinner jag mig i det totala lugnet med vattnet och vårt mysiga hem.


Jag har kommit hem efter cyklingen på 85 minuter nu ikväll.

Jag kommer ta cykeln till och från jobbet fler gånger under sommaren. För det är garanterat ett härligt sätt att ta sig till jobbet på!

Fyll på med vatten

Idag är det väldigt varmt väder. När jag satt ute på lunchen och åt rann svetten efter bara några minuter i solen. Det är verkligen högsommarvärme, vilket jag älskar! Men det som är extra viktigt då är att man fyller på med mycket vätska.

Se till att drick mycket under hela dagen och drick då helst vatten. Jag väljer kallt kranvatten, men det fungerar också med mineralvatten.

Nu ska jag cykla hem från jobbet, vilket kommer ta en och en halv timme. Jag har druckit mycket vatten under dagen, men jag tar även med mig en flaska vatten på cykeln så jag har att dricka av när törsten faller på.

Njut av värmen, men gör det på ett smart sätt!

Lär dig att andas rätt vid konditionsträning

Igår skrev jag om stretchtips för att optimera löpningen. Idag tänkte jag skriva om vad man ska tänka på när det gäller andningen vid löpning, cykling och andra konditionskrävande idrotter. Jag hittade lite intressanta fakta om detta i I Form's nätupplaga.

Det är nämligen viktigt att tänka på hur man andas när man konditionstränar. Om man andas på rätt sätt så orkar man faktiskt träna längre. Så det är värt att lägga ned lite energi för att få till rätt andningsteknik.

Tänk på detta vad det gäller andningen när du utför konditionskrävande motion i raskt tempo, som löpning, cykling och aerobics:
 • Andas regelbundet och ända ner i mellangärdet varje gång. Det ger dig nämligen största möjliga mängd luft ner i lungorna och du orkar motionera längre utan att bli trött.
 • Ta några lugna, djupa andetag som går ända ner i magen och tänk på att andas ut all luften igen.
 • Om du inte använder din andning optimalt blir inte lungorna av med all koldioxid, vilket betyder att koldioxiden stiger över det normala trycket på 40 mmHg. Det kommer leda till att du börjar andas snabbare för att bli av med den överflödiga koldioxiden. Gör du det blir andningen för ytlig och du får inte tillräckligt mycket syre och blir fortare trött.
Så, andningstekniken är med andra ord väldigt viktig. Försök att tänka på detta när du är ute och konditionstränar och du kommer förhoppningsvis märka skillnad!

Cykling till jobbet på 90 minuter

Eftersom jag kände mig pigg igår när jag promenerade och jag kände mig pigg i kroppen och foten i morse när jag vaknade bestämde jag mig för att ta cykeln till jobbet.

Det var soligt och redan 16 grader i luften när jag stack iväg hemifrån i morse vid kvart i sex. Jag hade bara shorts på mig, vilket var precis lagom för att inte bli för varm eller kall.

Till mitt jobb är det ganska exakt 2,5 mil när man cyklar. Jag cyklade i ett normalsnabbt tempo, inte för fort och inte för långsamt. Även om cykling är träning så kändes det inte ansträngande alls. Visst blev jag lite andfådd i uppförsbackarna, men det var bara härligt!

Klockan stannade på 1:30:49 när jag stannade cykeln utanför kontoret och då hade jag cyklat 24,46 kilometer. En snabb dusch och nu är jag redo för en jobbdag. Efter jobbet cyklar jag samma sträcka hem igen. Så 5 mils cykling kommer bli min motion för dagen. ha en härlig tisdag!

måndag 28 juni 2010

Skön kvällspromenad avklarad

Efter att ha jobbat hela dagen stängde jag ner datorn vid 17 och gav mig iväg på en promenad. Jag känner mig nu mycket bättre i foten. Den gör inte längre ont och jag kan stödja på hela fotsulan när jag går. Jag känner mig också mycket piggare i övrigt. Nu har jag varit feberfri i nästan två dygn och den tunga känslan i huvudet har försvunnit. Jag kände att jag behövde ut och röra på mig med andra ord. Det är lite för tidigt att börja springa ännu så en promenad fick duga som dagens motion.

Jag knöt på mig träningsskorna och gav mig ut. Det var så skönt att få röra på benen! Fastän jag tränade senast i fredags (alltså för tre dagar sedan) känns det som en evighet sedan jag tränade senast. Detta beror antagligen på att jag har legat sjuk i hög feber under helgen, vilket kändes som en evighet.

Det är en underbar känsl
a att få känna sig pigg i kroppen igen! Och tänk att kunna använda sig av båda fötterna utan problem. Det är när man ligger hemma och är sjuk man inser hur mycket man har att vara tacksam för när man är frisk. Nu när jag är frisk passar jag på att vara extra tacksam till allt jag har och till vad min kropp klarar av!


Jag tog på mig ett par andra skor än de jag sprang med i fredags och som orsakade blåsan och infektionen i foten. Efter halva promenaden tog jag en paus och plockade fina blommor.

Jag lyckades gå i riktigt rask takt med tanke på att jag fortfarande har en lindad fot för såret jag drog på mig i fredags.

Här är promenaden i siffror:
Tid:
00:56:27
Sträcka:
5,58 kilometer
Hastighet:
10:08 minuter/kilometer

En vacker bild när jag var tillbaka hemma efter promenaden. Det ser ut att bli en lika vacker kväll som dagen har varit vacker!

Stående utåtgående armsväng - Veckans övning

Det är måndag och dags för Veckans övning. Denna gång vill jag dela med mig av en övning som jag återkommer till ganska ofta när jag tränar axlar. Det är en övning som jag kallar för stående utåtgående armsväng och det är alltså en övning som främst tränar axlarna, och då främst baksida axel.

Gör såhär:
Stå axelbrett isär med benen. Håll lätt böjda knän. Greppa en hantel i vardera hand. Böj dig nu framåt så att du står i nästan en 90 graders vinkel i höftböjarna. Ryggen ska vara helt rak, så se till att spänna till bålen för att avlasta ryggen. Se till att även nacken är rak och att du håller blicken ned i golvet.

För nu armarna rakt ut från kroppen med så raka armar som möjligt. Stanna när du kommer i samma höjd som axlarna. Då vänder du långsamt tillbaka till utgångsläget igen. Fortsätt i 8-12 repetitioner och upprepa gärna detta i ytterligare två set.

Om du vill ha en utmaning och även få in lite stabilitets- och balansträning kan du ställa dig på en balansplatta eller en bosuboll. Du kommer garanterat inte kunna lyfta lika tunga vikter om du gör det. Så sänk vikterna i sådant fall. Men det ger en garanterat bra effekt då balansövningen gör att fler muskler är tvungna att kopplas in.

Hoppas att ni gillar övningen om ni provar den! För det gör jag!

Här finns alla mina Veckans Övningar

Få en behagligare löpkropp med bättre stretching

Under helgen när jag har legat hemma och varit sjuk har jag hunnit läsa en del mellan febertopparna. Jag läste i kapp en del tidningar, som ToppHälsa och Fitness Magazine.

I en äldre upplaga av ToppHälsa hittade jag en intressant artikel om vad man kan göra för att få en behagligare löpkropp och på så sätt optimera sin löpning. Här delar jag med mig av det jag läste.

Avsätt en stund för stretching efter löpningen:
 • Hitta hållningen: Det är viktigt att vi har en stolt hållning när vi springer och för att kunna ha det krävs det att man har starka rygg- och bålmuskler och mjuka bröstmuskler. Ofta har vi en för stel framsida, vilket gör att ryggmusklerna får svårt att hålla upp kroppen. Det är då extra viktigt att stretcha ut bröstmusklerna. Gör till exempel så här: Gå ned på knä, lägg armarna på ett bord och dyk in med armarna under bordet. Känn hur det drar i hela bröstet. Håll kvar så i minst 20 sekunder.
 • Fixa knäna: För att undvika ett så kallar löparknä när man får ont på utsidan av knät, kan du stretcha senan på utsidan av låret. Gör så här: Ställ dig med benen i kors och fötterna tätt ihop. Böj dig snett framåt och nedåt och försök nudda tårna på den bakre foten. Känn hur det drar på utsidan av knät och nedre delen av låret. Håll kvar i minst 20 sekunder innan du växlar till andra benet.
 • Boosta benhinnorna: Genom att maxa blodcirkulationen på framsidan av underbenet kan du förebygga onda benhinnor. Gör så här: Skölj underbenen med ömsom varmt, ömsom kallt vatten i duschen. När du sedan smörjer in benen efter duschen ska du dra några gånger med pekfingret längs hela underbenet, precis under skenbenet. Då skapar du mer plats åt musklerna och får bättre cirkulation.
Hoppas att dessa tips kan vara till hjälp för er som brukar vara ute och springa! Jag tror personligen starkt på att ta hand om sin kropp på alla plan, vilket innebär att stretching och ompyssling av kroppen kan vara minst lika viktig som själva träningen i sig.
Källa: ToppHälsa tidningsupplaga nr 5 2010

Konstigt att börja jobba utan morgonpromenad

Jag brukar alltid inleda mina vardagar med en promenad på 55-60 minuter. Och när jag säger alltid så menar jag verkligen alltid. Jag kan inte komma på en enda gång när jag inte har gjort det för det är en så pass naturlig del i mina rutiner att gå en promenad genom stan innan jag stiger in på kontoret. Det finns aldrig några ursäkter som accepteras för att inte göra det.

Om jag jobbar hemma går jag i alla fall en runda på en timme innan jag inleder jobbdagen. Idag är nog första gången som jag går upp på morgonen utan att ta min sedvanliga morgonpromenad utan istället sätter igång och jobbar direkt. Jag kommer jobba hemifrån idag. Visserligen är jag feberfri idag, men jag är fortfarande lite groggy. Jag känner mig seg i huvudet och det känns därför bättre att inleda den här veckan lite lugnt på hemmaplan än att rusa in till kontoret det första jag gör.

Eftersom jag inte är helt återställd ännu vore det inte så smart av mig att starta igång med långpromenad det första jag gör och har därför valt att ställa in morgonpromenaden idag. Men kul är det inte och mycket konstigt känns det att inte få den sedvanliga morgonpromenaden. Förhoppningsvis känns det bättre framåt kvällen att jag då orkar ta en promenadrunda. Det vore skönt att komma ut lite!

Nu ska jag dricka mitt kaffe och börja min jobbdag har vid datorn. Jag kommer garanterat få mycket gjort idag i jobbväg. Det är i alla fall något som är säkert.

söndag 27 juni 2010

Träningsupplägg vecka 26 är fortfarande oklart

Som sig bör på söndagskvällar är det dags för mig att planera nästa veckas träning. Normalt sett brukar jag lägga upp hur hela veckan kommer att se ut i form av träningspass från måndag till söndag, hur många pass det kommer bli och vad jag kommer att träna.

Eftersom jag fortfarande inte är helt läkt i min fot efter den infektion jag har åkt på så vågar jag inte planera nästa vecka ännu. Jag är tvungen att ta var dag som den kommer. Kanske att jag kommer kunna ta en kortare promenad imorgon framåt kvällen? Kanske att jag redan på tisdag kommer kunna köra igång med träning igen? Eller kanske måste jag vänta till slutet av veckan innan jag sätter igång och tränar? Jag vet egentligen ingenting ännu. Jag måste lyssna på kroppen och försöka känna av hur den mår. Jag har ingen feber längre, vilket är väldigt positivt. Däremot äter jag antibiotika och kommer göra det 10 dagar framöver, så jag behöver vara lite extra försiktig när det gäller att börja träna för tidigt.

Än så länge kan jag alltså inte planera nästa veckas träning mer än så här:

Träningsupplägg vecka 26:
Måndag: ?
Tisdag: ?
Onsdag: ?
Torsdag: ?
Fredag: ?
Lördag: ?
Söndag: ?

Jag hoppas, hoppas att jag väldigt snart känner att kroppen är redo för träning. För jag längtar och vill träna, mer än någonsin! Jag får helt enkelt skriva en träningssammanfattning av vecka 26 när den är slut istället. För då vet jag om det blev någon träning och i sådant fall hur mycket och vad för träning det blev.

Underbart! - Tyskland vann med 4-1 mot England

Jag är så glad!!! Tyskland spelade underbart bra fotboll och England hade egentligen ingen chans mot dem. De dominerade helt enkelt, vilket även resultatet 4-1 till Tyskland visar på.

Om Sverige hade varit med i fotbolls-VM 2010 hade jag självklart hejat på dem, men nu när det inte är så är Tyskland ett självklart val för mig när det gäller vilket lag jag hejar på.

Tyskland ligger mig varmt om hjärtat. Jag har bott där, jag älskar språket, jag älskar landet och jag tycker att de spelar fantastiskt bra fotboll. Jag har trott hela tiden att Tyskland har en god chans att vinna fotbolls-VM 2010, men nu tror jag det ännu mer. Heja Tyskland, ni kommer ta hem det här!
Bild från tv4.se

Bästa sättet att se England-Tyskland fotbolls-VM 2010 på

Idag är det strålande vackert väder här hemma. Vi njuter vår dag ute på altanen. Man vill ju inte gå miste om detta vackra väder en dag som denna. Man vill heller inte gå miste om när England och Tyskland spelar åttondelsfinal i fotbolls-VM 2010 i Sydafrika. Därför har vi placerat datorn i skuggan på altanen och ska snart titta på matchen på TV4's Fotbollskanalen.se.

Alldeles nyss njöt jag av en god lunch bestående av kycklingsallad med bönor, fetaost, massor med goda grönsaker och kryddad med chili, curry och peppar. Vilken underbar kombination; soligt väder, god mat och en spännande en match att titta på! Heja Tyskland (förlåt syster Hanna och svåger Simon, som bor i England), för jag har mitt hjärta till viss del i Tyskland.

Löpningen gav mig infektion och hög feber

Jag vet nu varför jag har haft hög feber de senaste dagarna. Igår kväll upptäckte jag orsaken till detta när jag skulle ta bort de plåster, som jag hade satt på foten efter min löparrunda i fredags. Jag fick nämligen en skavsårsblåsa på ena foten under löpningen. Denna blåsa stack jag hål på (dum som jag är med en ej ren nål) och plåstrade sedan över.

Jag har sedan i fredags haft ont i foten, men inte tänkt närmare på det. Den höga febern på 39,8 grader och frosskakningarna kom ett par timmar efter löpningen i fredags, men jag kopplade aldrig ihop skadan på foten med febern. Igår insåg jag däremot att de hade med varandra att göra. När jag tog bort plåstren igår kväll såg jag att foten var helt uppsvullen, hade en blå-lila-röd färg och från såret rann det gulfärgat var. Det kändes så pass allvarligt att vi bestämde oss för att åka in till akuten direkt.

Så igår kväll spenderade vi nästan 4 timmar på akuten. Jag fick ta blodprover och man konstaterade att det turligt nog inte var en blodförgiftning. Däremot var det en uppenbar infektion. De lade om såret och foten. Jag fick en antibiotikainjektion direkt i form av en slang instucken i armen, som pumpade in antibiotikan under en halvtimme. De gav mig en laddning av kompresser, alsolsprit och lindor till foten och ett recept på en penicillinkur, som jag ska ta de kommande 10 dagarna. Vid klockan 1 i natt var vi hemma igen. Jag är tacksam att jag inte behövde stanna längre än så, för om de hade misstänkt en blodförgiftning hade jag behövd stanna även över natten som minst.

Nu kommer jag alltså äta penicillin i 10 dagar. Jag är glad över att febern redan verkar ha gett med sig. Men jag behöver nog ta det lite lugnt med träning de närmaste dagarna. Usch, tråkigt! Nu vill jag träna mer än någonsin! Men jag förstår ju att det inte är realistiskt. Som det är nu haltar jag runt på min fot och skulle ha problem med att bara gå en promenad i rask takt. Jag får hålla mig till tåls, ladda batterierna och hoppas på att jag kommer kunna börja träna ganska snart i alla fall.

Jag har i alla fall lärt mig två ordentliga läxor av detta:
 • Jag måste köpa nya löparskor (de jag har nu ör gamla och brukar ge mig skavsår eller blåsor så gott som varje gång jag springer med dem).
 • Jag ska aldrig någonsin sticka hål på en blåsa, utan låta blåsorna och skavsåren vara i fred.
Hoppas att ni kan lära er av mina misstag så att ni inte behöver vara med om samma sak!!!

lördag 26 juni 2010

Grillad kyckling med kanelmarinad

Jag orkade sitta ute en stund nu på kvällen trots att jag är sjuk. Och jag orkade äta en god måltid bestående av grillad kyckling, färsk potatis och sallad. Kycklingen grillade vi i den kanelmarinad, som jag skrev om häromdagen. Jag modifierade kanelmarinaden något dock.

Ingredienserna till marinaden och den goda grillade kycklingen tillsammans med potatis och sallad.

Kanelmarinad
6 portioner


6-8 kycklingfiléer
1 msk soja
1 msk balsamvinäger
1 msk olivolja
några skvättar piri-piri
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 tsk kanel
1 krm cayennepeppar

Blanda alla ingredienserna i ett glas. Pensla marinaden på kycklingfiléerna. Låt dem ligga i kylen några timmar för att dra åt sig av smakerna om du har möjlighet. Annars lägger du dem direkt på grillen. Se till att kycklingköttet är genomstekt och helt vitt innan du serverar dem.

Jag tyckte att det var gott med mycket starka kryddor och den tydliga kanelsmaken i marinaden. Och det var skönt att sitta ute och njuta av den fina kvällen en stund.

Bli fullkornsexpert på 5 minuter

Jag har knaprat en del alvedon det senaste dygnet. Just nu har den fått min feber att gå ner så jag orkar sitta uppe och passar då på att surfa runt lite på nätet. På Wasas sajt hittade jag ett sätt att bli fullkornsexpert på. Klicka in dig här och bli fullkornsexpert på fem minuter.

Lite av det man får reda på i Wasas fullkornsinformation:
 • Fullkornsmjöl innehåller massor av fibrer
 • Knäckebrödet Wasa Fiber innehåller 24% fibrer
 • Fullkorn är nyttigt och för Wasa bröd har det varit det sedan 1919
Jag älskar bröd med mycket fibrer och fullkorn. Gör du?

Jag kurerar mig med jordgubbar och C-vitaminbrus

Jag försöker äta så mycket vitaminer som möjligt nu när jag är sjuk. Än så länge har det blivit främst i form av jordgubbar och C-vitaminbrus.

Vi har mycket jordgubbar hemma eftersom vi skulle ha haft dem till efterrätt idag på den grillunch vi egentligen skulle ha haft. Eftersom jag är sjuk har vi varit tvungna att ställa in lunchen. Men det innebär desto fler jordgubbar till oss. Jag passar på att njuta så mycket jag orkar av dessa underbara bär. För jag tror starkt på att jordgubbarna, med all C-vitamin och antioxidanter som de innehåller, kan göra mig frisk.

Förutom jordgubbarna och C-vitaminbruset dricker jag vatten i mängder. Med hjälp av all vätska och alla vitaminer hoppas jag att jag kan få denna feber att försvinna.

Status: hög feber

Jag misstänkte att det inte stod rätt till igår när vi var vid midsommarstången och satt ute i solen. När solen gick i moln, trots att det inte var speciellt kallt i luften, så började jag frysa onormalt mycket. Det gick inte över utan jag fortsatte att ha rejäla frosskakningar. När jag kom hem och kollade status med febertermometern såg jag att jag hade 39,8 grader.

Inte så konstigt att mitt löparpass med backintervaller inte gick så bra som jag hade haft som mål. Antagligen var jag inte helt 100% frisk då när jag sprang, fastän jag trodde att den sämre prestationen berodde på andra faktorer.

Av naturliga skäl blev det inte något vidare midsommarfirande för min del igår kväll. Jag sov mest hela kvällen istället. Nu har jag sovit länge även under natten och vaknade idag med "bara" 38,4 grader. Just nu är min enda önskan att bli frisk, för att ha feber och vara helt orkeslös är verkligen inte kul...

fredag 25 juni 2010

Äkta midsommarfirande med god sillunch och midsommarstång

Jag har just varit hos mina föräldrar och firat en svensk traditionell midsommarafton. Vädret har varit med oss hela dagen då det har bjudits på varm sol. När vi var vid midsommarstången kom mörka moln över oss, men vi klarade oss från regnet.


Lunchen bestod av en traditionell silltallrik med färskpotatis, matjesill, skärårdssill och en god sallad. Jag åt en knäckebröd till också. Sedan var det dags för jordgubbar till efterrätt. Jag älskar att äta jordgubbarna som de är, utan någonting till. Jag vill kunna njuta endast av den underbara smaken av svenska, söta jordgubbar. Mums!

Efter sillunchen gick vi bort till den närmaste midsommarstången och där firades det rejält vill jag lova. Det var smockat med folk som skrattade, lekte, sjöng och åt sin picnic. Dessvärre missade vi dansen kring stången för den hade varit lite tidigare.

En dag som denna, med traditionellt midsommarfirande, är härligt!!!

Glad midsommar på er!

Planen var att vi skulle åka till Åre över midsommarhelgen och då åkt hemifrån igår kväll efter jobbet. Dessvärre fick min man reda på i sista stund att han är tvungen att jobba på midsommarafton, så vi fick ställa in Åre. Synd, för det hade varit så härligt att åka dit. Men det kommer bli trevligt att fira midsommarafton på hemmaplan också!

Jag ska nu åka över till mins föräldrar för att fira midsommar där under dagen. Ikväll kommer maken hem och då kan vi fortsätta fira tillsammans.

Jag njuter av denna lediga, soliga dag i fulla drag. Jag har inlett den på bästa sätt med härlig promenad och löpning med backintervaller i skogen. Nu kommer jag fortsätta den med god mat, sol och trevligt sällskap. Härligt!

Jag vill passa på och önska er en riktigt härlig midsommar. Glad midsommar på er!

Om ni vill läsa om mina midsommartips när det gäller kosten så hittar ni dem här.

Löpning med backintervaller

Efter min sköna morgonpromenad gav jag mig ut på en löpartur. Planen var att springa till skogen och springa intervaller i skogens brantaste backe. Sagt och gjort. Jag sprang längs med vattnet bort till skogen. Efter ungefär 2,5 kilometers löpning var jag framme vid backen. Jag ökade tempot uppför backen och var helt slut när jag nådde änden av den. Jag småjoggade långsamt tillbaka ner. Sedan höll jag på så sex gånger.

Eftersom jag inte har tränat intervaller i den backen tidigare visste jag inte hur mycket jag skulle klara av eller hur jobbigt det skulle vara. Sex gånger uppför backen i snabbt tempo orkade jag, sedan fick det vara nog med intervaller. Då hade jag hållit på i totalt 25 minuter. Jag hade alltså 35 minuter kvar av löparpasset eftersom mitt mål med dagens pass var att hålla på i en timme.

Jag kände inte för att springa mer i skogen så jag sprang längs med strandpromenaden tillbaka hem och fortsatte sedan åt motsatt håll. Jag fortsatte springa längs med vattnet, men nu fanns det lite mer träd som skuggade min väg. Jag kände mig helt slut i kroppen och orkade inte alls hålla det tempo som jag hade tänkt mig. Jag var tvungen att springa långsammare, men huvudsaken var att jag sprang.

Det blev inte en runda på 60 minuter, som jag hade tänkt. Vid 50 minuter, eller rättare sagt vid 00:49:27, gav jag upp. Jag orkade helt enkelt inte mer än så. Jag kan komma på tre orsaker till att min ork inte var som den skulle idag:
 • Jag hade inte ätit så mycket innan passet. När jag hade varit vaken och dessutom gått en rask promenad på en timme så åt jag en banan och lite kvarg. Det var antagligen för lite energi för att jag skulle orka springa ett pass i det tempo jag hade tänkt.
 • Jag har (som vanligt) tränat hårt varje dag under veckan. Detta var veckans sista träningspass för min del och då brukar jag alltid vara lite extra trött.
 • Det var väldigt varmt och jag sprang en hel del i solen. Eftersom jag nästan alltid annars springer tidigt på morgonen och det är varmt och soligt idag när jag sprang mellan 10 och 11 så var det lite för hett för mig för att orka hålla tempot i löpningen.
Så här såg min löparrunda med backintervaller ut.

Även om det inte gick jätte bra med dagens löparpass så är jag trots allt nöjd. Nu efteråt känns det extra bra när jag är skönt trött i kroppen.

Perfekt att stretcha på den lilla tomten efter löparpasset!

Midsommarafton brukar vara en dag med löpning på schemat för min del. Så gjorde jag förra året och så har jag gjort många år innan dess också. Det är en perfekt dag för löpning , tycker jag. Många gym är stängda, även om en del har öppet, och det är sommar. Då är löpning perfekt!

Härlig promenad på midsommaraftons morgon

Det är midsommaraftons morgon och jag har just varit ute på en timmes lång promenad. Vädret är helt underbart idag; soligt, varmt och med små, lätta moln på himlen. Precis som det ska vara på midsommarafton (men sällan är)!

Efter ungefär en halvtimmes promenad stannade jag till vid en sommaräng och plockade jag med mig fina sommarblommor. De ska jag ta med mig till midsommarfirandet senare idag. Sedan fortsatte jag promenaden tillbaka hem. Det blev en runda på 1:01:30.

Nu sitter jag på altanen och laddar om med banan och kvarg. Jag ska snart ge mig ut på ett löparpass. Jag kommer springa till skogen och leta upp den brantaste backen som finns där för att springa backintervaller. Önska mig lycka till! För det kommer helt säkert bli jobbigt.

Så här blev morgonens promenadrunda enligt RunKeeper:


torsdag 24 juni 2010

Två goda marinader till kycklingen på grillen

Jag hittade recept på två marinader till kycklingen på grillenBlossom Magazines FB sida. Jag har inte provat de själv ännu, men tycker att de verkar väldigt goda. Vi kommer grilla en del i helgen och jag gissar att vi inte är ensamma om det. Om du ska grilla kyckling kan någon av dessa marinader kanske vara på sin plats. Jag kommer i alla fall garanterat prova.

Citrus- och örtkryddsmarinad
4 portioner

4 kycklingfiléer
2 msk pressad citron
1 msk pressad apelsin
9-10 strån färsk och hackad timjan, salvia och dragon
1 tsk krossade fänkålsfrön
2 salladslökar eller 1 gul lök, hackade i små bitar
Peppar och salt


Kanelmarinad

4 portioner


4 kycklingfiléer
3 msk honung
2 msk chilisås
1 msk balsamvinäger
1 msk soja
1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 krm cayennepeppar
tsk kanel

För båda recepten gäller detta:
Blanda allt i en platspåse. Lägg i kycklingdelarna efter att du har skurit små snitt i kycklingköttet. Låt marinera så länge som möjligt. Grilla eller stek kycklingfiléerna på medelvärme. Det är gott att pensla kycklingen med extra marinad under tillagningen.

Det godaste är om man låter kycklingen eller kycklingfiléerna ligga i marinaden i ett dygn eller åtminstone i några timmar innan man grillar kycklingen. Då får den en chans att suga åt sig mycket mer av alla goda smaker.

Undrar vilken av marinaderna jag ska testa först? Jag tror det får bli kanelmarinaden eftersom jag älskar kanel och kryddstark mat.

Generösa öppettider under midsommar av World Class

De flesta gym stänger igen över midsommar, men det finns några gym som inte gör det utan håller öppet trots denna högtid.

Några av de gym som har öppet i midsommar:
Riktigt bra service World Class! För det finns ju faktiskt de som vill träna under midsommarhelgen. Jag kommer i och för sig inte besöka något gym under midsommar, men jag kommer träna genom powerwalks och löpning i skogen.

Min potatissallad med färskpotatis

Idag ska jag äta en god potatissallad till lunch. Jag gjorde den igår som matlådor till mig och maken. Idag blir det till att njuta den med kycklingkassler och en grönsallad. Vad man annars kan äta till den är till exempel rökt kalkon eller skinka, grillad kyckling eller grillad kött.

Jag brukar variera lite när det gäller ingredienserna i min potatissallad, men den brukar alltid bestå av denna grund, som jag delar med mig av här.

Min potatissallad med färskpotatis
4 portioner


16-20 färskpotatisar (beroende på hur stora de är)
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
1-2 tsk pesto
peppar
10-15 svarta oliver
50 gram 10% fetaost

Skrubba potatisen och koka den. Låt dem gärna stå och svalna i några timmar i kylen innan du gör i ordning potatissalladen. När potatisarna är kalla skär du de i mindre bitar. Blanda olja, vinäger, senap, pesto och peppar i ett glas. Häll detta över potatisarna och blanda försiktigt runt. Hacka oliverna och skär fetaosten i mindre bitar. Häll även ner dessa och blanda försiktigt.

Basen till potatissalladen är klar. Om du vill kan du även tillsätta smaskigheter som soltorkade tomater, kapris, hackad rödlök, bönor och/eller avokadobitar.

Här är en annan variant på potatissallad, som jag gör ibland.

Promenad i shorts och styrketräning

Jag gick en skön promenad denna morgon. fastän jag lämnade hemmet redan klockan 05.10 så frös jag inte trots att jag bara hade shorts på mig. Det är sommar det när man kan gå i shorts och linne i tidig morgon och på sen kväll!Efter 55 minuters shortspromenad var jag framme på kontoret där jag tränade styrketräning i källaren.

Styrketräningspasset pågick i 65 minuter och jag körde övningar för rygg, axlar och biceps. det blev totalt 11 olika övningar och en skön blandning av axelpress, rodd på olika sätt, bicepscurls i olika varianter, hantelflies, armhävningar och lite andra övningar.

Nu har jag styrketränat igenom kroppens största muskelgrupper klart för denna vecka. Imorgon kommer min träning vara främst konditionsträning och bestå av powerwalk och backintervaller i skogen. Härligt!

onsdag 23 juni 2010

En promenad genom stan med glittriga sommarskor

Jag råkade ta en buss som gick åt fel håll när jag skulle hem nu ikväll från Ulrika, där jag och några kollegor har suttit och jobbat idag. Först när det var för sent insåg jag att bussen gick åt motsatt håll mot vart jag skulle. Eftersom jag hade tänkt att ta en promenad nu ikväll som kompensation för att min powerwalk i morse blev kortare än planerat så passade det mig egentligen ganska bra att jag hamnade lite fel. Då kunde jag ta promenaden genom stan till Karlbergs station och åka hem därifrån.

Det som kanske var mindre bra var att jag inte hade funktionella träningskläder på mig utan kjol och linne. Jag hade dessutom en del att bära på och jag hade sommarskor med glitter på fötterna. Det var främst skorna som ställde till vissa problem. När jag hade avslutat promenaden hade jag otrevliga skavsår på fötterna. Så ett par träningsskor hade suttit fint!

Jag är ändå nöjd med beslutet att ta min promenad när jag ändå var på språng genom stan istället för att ta den senare på hemmaplan. Nu hann jag hem i tid till de bestyr som väntade mig.

Så här blev min promenadrunda:Jag gick 2,97 kilometer i 35:05 minuter. Tempot var alltså inte alltför snabbt, men ändå okej med tanke på skorna jag hade och väskorna som jag bar på.