måndag 12 juli 2010

Jag blev bloggberoende - Detta är mitt sista inlägg

Jag har beslutat mig för att sluta blogga. Beslutet är noga övervägd och jag känner mig till freds med beslutet även om jag kommer sakna en hel del som bloggandet har fört med sig. Jag har nämligen på senaste tiden märkt att bloggen har blivit som ett gift och ett beroende för mig. Eftersom detta är en blogg om hälsa, med inriktning mot träning och kost, så känns det inte rätt att fortsätta blogga då detta bloggberoende som jag har hamnat i inte på något sätt är hälsosamt för mig.

Det är mycket tråkigt att behöva inse att det skulle behöva sluta så här för jag har verkligen älskat bloggandet. Men eftersom jag har älskat det så mycket och eftersom jag är en person som inte kan göra någonting halvhjärtat så har bloggen tagit upp alldeles för mycket av min tid och mitt engagemang. Den tiden och det engagemanget vill jag nu istället lägga på mina nära och kära och framförallt på min man. För om det är någon som har blivit lidande av mitt bloggande så är det han.

När jag började blogga för ungefär ett och ett halvt år sedan gjorde jag det på en, vad jag tycker rimlig nivå. Jag lade upp ett inlägg när jag kände att jag hade något att skriva om och ville förmedla. Oftast handlade det om 3-4 inlägg på vecka. Jag skrev mest för att jag hoppades att någon där ute skulle hitta till mina tränings- och hälsotips och få hjälp att själv leva ett hälsosamt liv. Med tiden ökade antalet inlägg per vecka och per dag.

För ungefär ett år sedan började jag öka den tid jag lade på bloggen ganska drastiskt. Jag skrev varje dag och ofta flera gånger om dagen. Jag tyckte inte då att jag var beroende av bloggen. Men när jag tänker tillbaka så var jag det redan då. För jag kunde inte låta bli bloggen även fast vi var på semester. Att hinna lägga upp två till tre inlägg per dag, trots att vi befann oss i Italien dit jag inte hade med mig en egen dator och där internetcaféerna var få, var ett måste för min del redan då. Om jag inte lyckades hitta en ledig dator varje dag började paniken smått komma krypande och jag var beredd att strunta i vilken härlig aktivitet som helst bara jag fick tag på en dator. För den som inte är bloggberoende låter detta helt knäppt. Men för mig var det livsviktigt att jag fick ut de där inläggen varje dag för att jag ville uppehålla en kontinuitet på bloggen och inte låta eventuella läsare behöva vänta för länge på nästa inlägg.

Under de senaste året har mina egna krav på bloggen blivit högre och högre med tiden. Jag har ökat kravet på antal inlägg per dag, på vad inläggen ska handla om, på kvalitén på inläggen och på vad som ska finnas som återkommande inlägg på bloggen såsom veckans övning, veckans träningsupplägg och månadens träningsutvärdering. Under året har jag också ökat den tid jag lägger på att läsa andra tränings- och hälsobloggar. När jag ibland har kommit på mig själv att jag inte har hunnit läsa några av mina favoritbloggar en dag har jag nästan fått lite panik och genast sett till att skapa tid för att hinna läsa och kommentera på dessa. För om jag kommenterar på många andras bloggar ökar ju chansen att jag får fler kommentarer på min blogg, vilket var mitt huvudsakliga mål med det.

Senaste halvåret har jag lagt säkert 2-3 timmar om dagen på bloggen. Minst. Jag har känt mig tvungen att lägga upp minst fyra inlägg om dagen. Och jag har känt mig tvungen att läsa runt 20-30 andra bloggar och kommentera på i alla fall hälften av dem. Den tid jag har lagt på bloggandet har jag naturligtvis tagit från någonting annat. Ibland har jag offrat sömn, ibland har jag offrat ett telefonsamtal till en kompis, men allra oftast har jag offrat tid som jag hade kunnat spendera med min man. Han har som sagt varit den person, som har blivit mest lidande i och med mitt bloggande.

Jag har nu kommit till en punkt där jag känner att bloggen har tagit upp alldeles för mycket av min tid, min ork och mitt engagemang. När man inser att man känner sig stressad för att man inte vet riktigt vad man ska skriva om i sitt nästa blogginlägg då är det någonting som är fel. Och stressad har jag varit under de senaste månaderna. När man märker att man hellre prioriterar bloggen än att spendera tid med människor i ens närhet är det också någonting som är fel. Och så har det varit för mig.

Mitt beslut att sluta blogga är genomtänkt och jag är säker på att jag gör det rätta när jag skriver att detta är mitt sista inlägg. Även om jag kommer sakna det något oerhört för jag har verkligen älskat bloggandet.

Som jag skrev tidigare är jag en person som inte kan gå in i något halvhjärtat. Det visade sig vara på samma sätt med bloggandet. Jag försökte några gånger att bestämma mig för att dra ned på antalet inlägg eller tid jag spenderade på bloggandet. Men eftersom jag tidigare redan hade definierat min mål med bloggen så lyckades jag inte med ambitionen att låta bloggen ta mindre tid. I så gott som allt jag gör är jag en antingen-eller-människa. Antingen gör jag det inte alls, eller så gör jag det fullt ut. När man jobbar heltid, tränar mycket, har man och många vänner och ett hushåll och hem att sköta och när man gör allt detta fullt ut samtidigt som man låter sin blogg uppta 2-3 timmar av ens tid varje dag då går pusslet till slut inte ihop. Jag väljer därför att lägga all min energi från och med nu på mitt jobb, min träning, min man, vårt hem och mina vänner. Bloggen får inte plats i mitt livspussel som det ser ut.

Ytterligare ett skäl till att jag slutar blogga är för att det är extremt svårt att förmedla ett hälsosamt ideal när man bloggar om träning och kost. Min tanke med bloggen har varit att inspirera personer, som är omotiverade att träna, att komma igång med träning. Men frågan är hur motiverande det känns för sådana när de läser om någon som tränar 5-6 gånger i veckan och dessutom går 5 powerwalks på en timme per vecka? Risken finns att dessa istället känner att detta är ett omöjligt ideal att leva upp till och struntar helt i att träna istället. I bloggen har jag också skrivit mycket om nyttig kost och hur viktigt det är att äta nyttigt. Men samtidigt som det är viktigt att äta nyttigt måste man få tillåta sig onyttigheter ibland också. Man måste hitta en bra balans mellan träning och vila och mellan nyttig kost och livets goda och den balansen är extremt svårt att förmedla i en blogg som skriver om träning och nyttig mat.

På tal om träning kommer jag i och med detta även göra en del justeringar med den. De senaste 7 åren har jag haft ett träningsupplägg på 5-6 en timmes långa träningspass plus 5 en timmes långa powerwalks innan frukost varje vecka. Så har det sett ut varje vecka år efter år, med ett litet undantag under sommarsemestern på tre veckor då jag normalt sett har dragit ned på träningsdosen.

Jag har aldrig egentligen lyssnat på kroppen om den har signalerat trötthet eller slitenhet utan bara tränat på efter planerat upplägg oavsett vad. Jag har nu insett att denna träningsmängd ligger på en för hög nivå för mig för att jag ska må bra och för att min kropp ska hinna vila upp mellan varven. Att träna 10-11 timmar per vecka tar också upp mycket tid, tid som jag kan spendera på annat och med andra. Jag kommer alltid träna mycket för jag älskar träning. Men jag kommer från och med nu dra ned på min träningsdos ganska radikalt för att se hur min kropp reagerar på det. Eftersom jag äter hälsosamt och ser till att få mycket vardagsmotion kommer jag framöver nöja mig med fem träningstillfällen i veckan, med ett upplägg som ser ut som följande på ett ungefär:
 • två styrketräningspass á 1 timme
 • två konditionspass á 1 timme i form av löpning, spinning, cykling eller aerobics
 • 1 powerwalk á 60-90 minuter
Det kommer vara en oerhörd omställning för mig och min kropp till en början. Men jag hoppas och tror att jag och min kropp kommer må bättre av detta träningsupplägg i förlängningen.

Jag hoppas att jag med detta inlägg kan vara till hjälp för andra eventuella bloggare där ute som tampas med liknande problem som de jag har brottats med. Kanske finns det fler än jag som går i tankar som bloggberoende eller känner att bloggen upptar alldeles för mycket tid?

Kanske att jag även kan väcka tanken för vissa av er som tränar extremt mycket. Den fråga man bör ställa sig om man tränar med en hög träningsdos vecka efter vecka är varför man gör det. Min förklaring har alltid varit att jag tycker att det är så roligt och att jag tror att jag kommer gå upp i vikt om jag inte tränar 10-11 timmar i veckan. Men frågan man bör ställa sig är hur roligt det är om man blir övertränad eller går in i väggen till slut? Och antagligen går man inte upp i vikt så länge man tränar och tänker på vad man stoppar i sig. Jag är ganska säker på att det egentligen räcker att träna 3 timmar i veckan utan att det ska leda till en viktuppgång.

Jag tror starkt på att mitt nya liv kommer bli ett mer hälsosamt liv för mig. Jag kommer sträva efter att hitta en bra balans i livet där jag har tid för annat än bara jobb, träning och bloggande. Jag kommer sträva efter en sund balans mellan träning, vila och sömn och en sund balans mellan nyttig kost och sådant som inte är lika nyttigt. Jag tror på Hälsa som helhet. Och i och med mitt beslut är jag säker på att jag närmar mig något som är hälsosamt för HELA MIG.

Ta hand om er! Jag kommer sakna er!

lördag 10 juli 2010

Test av alkoholfritt vitt vin ikväll

Jag har nu hållit uppe från att dricka alkohol i 3 och 1/2 månader. Jag gav löftet att ha ett alkoholförbud i några månader för en månad sedan. Det har inte varit några problem för mig alls att hålla mig borta från alkoholhaltiga drycker då jag från början inte är någon stor konsument.

Det enda som jag kan sakna lite är att ta ett glas vin vid festliga tillfällen. Förra veckan provade jag ett rött alkoholfritt vin, som inte alls var gott. Det smakade mest vattnig druvjuice. Jag fick då tipset av JoHo att testa ett vitt mousserande alkoholfritt vin som heter Billabong. Sagt och gjort, igår inhandlade jag detta vin.

Idag och ikväll kommer vi fira min kompis Linda, som har fyllt år och bjudit in till fest. Jag kommer då dricka detta alkoholfria, mousserande, vita vin. Jag hoppas på att det är gott, annars får jag väl hålla mig till mineralvatten. För det fungerar ju det med!

Njut av lugna, tysta morgnar - Semestertips

Jag har visserligen inte själv semester ännu, men eftersom det är lördag och jag har ledig helg så känns det nästan som det. Jag vaknade tidigt denna morgon och njuter nu av en stund med lugn och ro ute på altanen. Jag dricker mitt morgonkaffe, lyssnar till vattnets kluckande och njuter av lugnet, svalkan i skuggan och att dagen precis har börjat.

Om du har möjlighet att starta dina dagar under semestern på ett lugnt och fridfullt sätt så tycker jag att du ska göra det. Personligen tycker jag det är värt att gå upp någon timme tidigare bara för att få njuta av att "bara vara" en stund. När vi jobbar är det många av oss som stressar iväg på morgnarna och inte hinner stanna upp alls. Det är därför det är så viktigt att vi tar oss tid till lugn och ro under semestern. Vi behöver tid att stressa av och låta saker få ta lite längre tid.

Gör som jag denna morgon så ofta du kan när du är ledig; njut en stund inne eller ute av att sitta en stund med ditt kaffe eller te, kanske en bra bok eller ett intressant radioprogram. Njut av ledigheten, släpp alla måsten och låt den där stunden bli precis så lång som du vill. När man får en sådan skön och lugn start på dagen så kan inte resten av dagen bli annat än bra.

PS. Även om jag uppskattar dessa lugna morgnar så uppskattar jag de morgnar jag kickar igång med träning direkt desto mer. Men jag anser att jag behöver en lugn morgon då och då för att skapa energi till träningsmorgnarna. Man behöver båda varianterna. Balans i livet, helt enkelt.

Fler av mina semestertips hittar du här

fredag 9 juli 2010

Sommarpratare som motivation för träning - Semestertips

Jag har sett en del andra träningsbloggare skriva om det; att de njuter av att lyssna på Sveriges Radios sommarpratare medan de tar sina powerwalks eller joggingturer. I morse provade jag också detta för första gången. Jag stoppade in lurarna i öronen och lyssnade på sommarpratare under min powerwalk och min konditionsträning på gymmet.

Eftersom jag är träningsintresserad och en kvinna i karriären så är jag mest intresserad av att lyssna på sommarpratare som antingen är elitidrottare eller karriärskvinnor. Mitt val denna morgon blev Annika Sörenstam och Malin Baryard. Vilken kick det var att lyssna på dem!

Dels var det en kick för att det var så intressant att lyssna att jag hade kunnat träna längre bara för att få lyssna på fler sommarvärdar. Dels var det en kick för att jag blev så inspirerad av dessa båda kvinnor. De är båda extremt målmedvetna, driftiga, orädda, smarta och kanske framför allt hårt arbetande. Och sådant blir jag inspirerad av.

Mitt semestertips och träningstips för idag blir alltså att lyssna på Sveriges Radios sommarvärdar medan du tränar. Du kommer älska det, jag lovar!

Shape Me Up om kost, träning och hälsa

Sajten Shape Me Up är en sajt med bra information om kost, träning och hälsa. Man kan läsa om de nyaste rönen och forskningen inom dessa ämnen, få bra träningstips och förslag på kostupplägg.

Shape Me Up finns även som en grupp på Facebook. Gå med där och du får uppdatering om när nyheter har publicerats på sajten.

Nu senast läste jag några nya forskningsrapporter inom träning och kost på deras avdelning med råd och rön. Shape Me Up är helt enkelt en sajt jag kan rekommendera!

Ytterligare en svettig träningsmorgon

Efter min 55 minuter långa powerwalk i morse var planen att träna konditionsträning enligt exakt samma upplägg som i onsdags morse. Jag tog mig alltså till World Class Nybroplan för att träna 30 minuter på crosstrainern och 30 minuter på cykeln. Mitt mål var att förbruka fler kalorier än i onsdags. Jag körde alltså med samma program, samma motstånd och lika länge för att enkelt kunna jämföra resultaten idag med i onsdags.

Jag inledde på crosstrainern på samma sätt som i onsdags med programmet cardio burner, nivå/motstånd 11 och tid 30 minuter. Jag kände att jag hade bra energi och kraft i benen så jag trampade på bästa jag kunde. Jag var svettig redan efter några minuter och det var en skön känsla att känna sig pigg och stark. I öronen hade jag Annika Sörenstam som sommarpratare, vilket inspirerade mig att köra på ännu hårdare. Snacka om en kvinna med målmedvetenhet! Det fick mig att pusha mig lite mer än vanligt.

Efter halvtimmen på cross trainern gick jag över till cykeln och trampade på den lika länge. Även där var målet att få en bättre kaloriförbrukning än i onsdags. Så hur gick det då?I onsdag förbrukade jag 289 kalorier under halvtimmen på crosstrainern. I morse kom jag upp i 300 kalorier! Mål ett - check! I onsdags förbrukade jag 265 kalorier på halvtimmen på cykeln. I morse nådda jag inte riktigt dit utan kom upp i 262 kalorier. Mål två - ej uppnått...

Totalt förbrukade jag idag 562 kalorier, vilket är 8 kalorier mer än de 554 jag förbrukade i onsdags. Jag är med andra ord nöjd med mitt resultat!


Jag är svettig och nöjd efter min konditionspass på gymmet. Det blev som vanligt svettigt både på mig, cykeln och golvet.

Jag pausade någon minut mellan träningen på crosstrainern och cykeln genom att gå ut i friska luften på World Class Nybroplans balkong. Skönt med svalka!

Mitt konditionsträningsupplägg just nu

När jag planerade den här veckans träning visste jag inte om jag skulle kunna träna löpning under veckan. Jag garderade mig därför genom att lägga in ett alternativ till löpningen. I onsdags och idag (fredag) var planen att jag skulle träna löpning om jag kunde, men om det inte gick skulle konditionsträningen få bli i form av träning på cross trainern och cykeln inomhus på gymmet.

Anledningen till att jag har varit osäker över om löpningen ska fungera är för att jag drog på mig en skavsårsblåsa från mina gamla löparskor, som ledde till infektion, hög feber och antibiotikakur. Jag kommer alltså aldrig mer använda de skorna. Jag har haft dem länge och de har för länge sedan gjort sitt. Jag har ett till par skor, som jag var osäker på hur bra de skulle kunna fungera för löpning. Men under mina styrketräningspass tidigare i veckan när jag hade dem på mig kände jag att de inte skulle fungera att springa med. Jag joggade en kort sväng med dem i tisdags och kände direkt att de var alldeles för hårda och inte alls utformade för min fot.

Jag måste med andra ord köpa nya löparskor. Tills jag har gjort det får jag snällt avstå från löpningen, vilket känns tråkigt. Så snart kommer Löplabbet få ett besök av mig för jag vill kunna springa! Min konditionsträning i onsdags blev istället 30 minuter på crosstrainern och 30 minuter på cykeln på gymmet. Jag kommer träna på exakt samma sätt efter min promenad denna morgon. Planen är såklart att ta ut mig ytterligare lite mer idag och förbränna lite fler kalorier än jag gjorde på onsdagens träning. Tror ni jag lyckas med det?

torsdag 8 juli 2010

Härlig kvällsträning

Min träning ikväll har bestått av Booty Express och Core Express. Det var de pass som jag instruerade på World Class Sundbyberg nu ikväll. När jag var på väg till gymmet från jobbet var jag inte direkt sugen på att gå in i träningslokalen eftersom solen sken och det var härligt högsommarvarmt i luften. Helst hade jag instruerat passen ute på en äng. Men det gick ju inte.

Det var nog en del som hade gjort så som jag hade velat göra; att träna utomhus. För på Booty-passet kom bara två deltagare. Men även fast vi var få i salen var energin hög och svetten lackade om oss några minuter in i passet.

När det var dags för Core Express anslöt det några till. Men det är tydligt att det är semestertider nu för så få som det var på passen ikväll har jag inte varit med om tidigare.

Jag svettades som en tok och njöt av det. Träningen, deltagarna och svetten gav mig energi och nu är jag pigg som en duracellkanin. Härliga träning!

Tack alla härliga träningsglada deltagare på World Class Sundbyberg för två sköna träningspass ikväll!

Min undersökning om träning i sommar

Vissa av er har redan sett undersökningen, som jag har uppe på bloggen för tillfället. Den ligger högst uppe i högra kolumnen. Det jag undrar där är hur du tränar i sommar. Ofta brukar träningsupplägget se annorlunda ut när det är sommar och semestertider. För vissa innebär det mer träning, för andra mindre och för somliga blir det ingen träning alls. Hur blir det för dig?

Om du inte redan har klickat i ditt eller dina svar så gör det! Svara på frågan Hur tränar du i sommar?!!!

Onyttiga livsmedel ska inte marknadsföras som nyttiga

Jag har förståelse för att det måste få finnas nyttiga alternativ och inte lika nyttiga alternativ av en viss produkt. Om vi tar flingor och müsli som ett exempel så förstår jag att marknaden vill att det ska finnas både nyttiga, fiberrika müslisorter utan socker och flingor som attraherar den sötsugne. För så länge de säljer så förstår jag att man vill erbjuda båda typen av livsmedel, även om jag skulle vilja att det fanns mer nyttiga alternativ än onyttiga.

Vad jag inte tycker är okej däremot är att vissa onyttiga livsmedel marknadsförs som om de skulle vara nyttiga. Kellogg's har till exempel ett gäng olika sorter All Bran flingor. Må vara att originalvarianten av All Bran är hyfsat nyttig och har ett bra fiberinnehåll. Men All Bran Dark Chocolate, som alltså är en flinga med choklad, ser jag inte som en nyttig produkt alls. Denna produkt marknadsförs som en flingsort som har 13% kostfibrer och ingår i Kellogg's serie med fiberrika och hälsosamma flingor. Choklad till frukost? Nej tack. Och det är definitivt inte ett nyttigt och hälsosamt alternativ.

Powerwalk Tallinn vs Stockholm

För två dagar sedan gick jag min powerwalk på morgonen i Tallinn. Denna morgon gjorde jag det (som vanligt) i Stockholm. Jag gillar att promenera i båda städerna även om jag tycker att Stockholm trots allt slår Tallinn med fler vackra omgivningar och större utbud på olika områden att promenera i.

Bilder från min powerwalk i Tallinn i tisdags - vacker allé och fin kyrka

Det som gäller för båda städerna är att det är skönt att gå tidigt på morgonen innan staden riktigt har vaknat. I Tallinn brukar man främst se några ensamma städare, som står och sopar gatorna, och några enstaka ester på väg till sitt jobb tidigt på morgonen. I Stockholm är det tommare än vanligt nu på morgnarna. Det är uppenbart att många stockholmare har gått på semester. För min del tycker jag att det är skönt. Ju tommare staden är desto mysigare är det att gå sin powerwalk genom den!


Bilder från min powerwalk genom Stockholm nu på morgonen - vacker allé och fin kyrka

Uppenbarligen har båda städerna fina kyrkor och alléer. Båda städerna har också bra trottoarer och gångvägar att promenera på. Men skulle jag välja så väljer jag Stockholm - bästa staden för powerwalks enligt mig!

Nu är jag pigg och alert efter 60 minuters rask promenad genom Stockholm och redo att starta min jobbdag. Härliga morgon!

onsdag 7 juli 2010

Undvik att ha måsten under semestern - Semestertips

Många är vi som planerar upp ett hektiskt schema för semestern. Vi ska hinna besöka X antal vänner, hinna resa till X antal länder eller städer, hinna bjuda in X antal gäster, åka på olika aktiviteter och utflyktsmål m.m. Ofta glömmer vi bort det som är det viktigaste syftet med semester; att ta tid för avkoppling, återhämtning och egen-tid.

Under resten av året har de flesta av oss fulla agendor med jobb, familj, vänner och olika åtaganden och engagemang. Vi behöver de få semesterveckorna till att få "bara vara" och inte ha en massa måsten.

Mitt råd är att man inte planerar in så mycket under semesterveckorna. Självklart ska man åka iväg på resor om det lockar. Men kanske det kan vara smart att inte boka upp varje dag med olika aktiviteter på platsen man befinner sig på? Kanske kan det vara smart att låta vissa av dagarna få vara helt tomma?

Jag kommer i alla fall se till att vi har vissa dagar under vår semester som är helt utan måsten, åtaganden och olika aktiviteter. Dagar då vi kan ta en promenad och se vart den för oss. Dagar då jag kanske går iväg själv några timmar för att bara läsa en bra bok. Dagar som bara flyter förbi och bara blir fyllda med spontana aktiviteter. Att få ha sådana dagar under semestern är viktigt för mig. Känn efter för egen del. Hur vill du att din semester ska vara? Om du vill att den ska ha utrymme för oplanerade dagar utan en massa måsten så se till att skapa dig sådana dagar!

Semestertips istället för Beach 2010 tips

För er som har följt min blogg ett tag har ni kanske sett att jag då och då under våren har lagt upp tips inför Beach 2010 säsongen. Dessa tips kan man egentligen ta del av och ha nytta av under hela året. Jag är en motståndare till kortsiktiga dieter och träningsupplägg och tycker att man ska hålla sig till en hälsosam livsstil, som man kan tänka sig att hålla resten av livet. Kolla gärna in mina Beach 2010 tips, men ta till dig tipsen som ett långsiktigare mål eller sätt att förhålla sig till hälsa på än bara till närmaste badsäsong.

Eftersom många har gått på semester redan kommer jag att börja lägga upp semestertips här på bloggen istället för Beach 2010 tips. Jag själv kommer jobba ytterligare 3 och 1/2 veckor innan jag tar semester, men eftersom många av er redan har semester vill jag ge tips på sådant som har med semestern att göra. Jag personligen tycker att semestern ska vara ett period av mycket avkoppling, vila, där man har så lite måsten som möjligt. Så många av mina semestertips kommer ha med avstressning, avkoppling och vila att göra, men också tips på hur man kan vara aktiv på semstern. Hoppas att ni kommer ha nytta av några av dem!

Även förra året lade jag upp en del semestertips. Kolla gärna in dem här!

God Divotti-lunch ute i solen


Det är soligt och vackert väder i Stockholm idag. Vi har just haft lunchmöte ute i solen i Humlegården. Vi köpte med oss hälsotallrikar från Divotti.

Min hälsotallrik var riktigt god med lax, spenat, quinoa, kronärtskocka och tomater.

Nu har jag fått härlig energi från solen och den goda maten!

Svettig morgonträning

Efter en snabb promenad på 55 minuter i morse var jag framme vid World Class Nybroplan. Idag stod konditionsträning på schemat. Efter två dagar med styrketräning både måndag och tisdag var jag sugen på att få upp pulsen riktigt ordentligt och svettas rejält. Och det fick jag också!Först körde jag en halvtimme på cardio trainern. Jag körde programmet "calorie burner" och resultatet syns uppe till vänster: kalorier 289,9 och kilometer 4,59. Sedan cyklade jag lika länge med samma program. Resultatet för cyklingen syns uppe till höger: kalorier 265,7. Eftersom jag valde samma program, samma motstånd och höll på lika länge på båda konditionsmaskinerna är det uppenbart vilken av dem som ger mest effektiv träning: Cardio Trainern.


Jag blev riktigt svettig av dagens träningspass. Svett på cykeln, svett på golvet och svett på mig. Den bästa träningen är när man får kämpa hårt och känner hur jobbigt det är. Det är det som skapar träningsendorfiner. Och det fick jag helt klart i morse!

tisdag 6 juli 2010

Detta händer den 6:e november

För några veckor skrev jag om ett träningskonvent som kommer gå av stapeln den 6:e november i Göteborg, men jag skrev inte så mycket mer än så. Mycket var fortfarande hemligt , men nu är det offentliga nyheter. Den 6:e november kommer detta träningskonvent som kallar sig för the Convention 2010 hållas.

Från tidig morgon till kväll kommer en mängd olika gruppträningsklasser och intressanta föreläsningar erbjudas parallellt. Det stora problemet blir att välja vad man ska gå på för så gott som alla klasser låter roliga och hålls av kända och duktiga instruktörer.

Jag är hur som helst sugen på att anmäla mig, för vilka klasser man än väljer att gå på är jag säker på att man kommer bli helnöjd. Ska du gå?

Två proteinhavrebollar och en frukt

Jag är på väg till flygplatsen för att snart åka från Tallinn och hem igen. Magen kurrar och jag vet att det kommer dröja ett antal timmar innan jag är hemma igen. Så jag fyller på med ett smart mellanmål; två proteinhavrebollar och ett päron och jag har energi för de närmaste timmarna.

Om du inte har provat att göra proteinhavrebollar kan jag verkligen rekommendera det receptet. Klicka här och du hittar mitt recept på proteinhavrebollar. De är proteinrika, goda och perfekta som ett mellanmål när man är på språng.

Lunchmat i Tallinn

Som jag nämnde igår brukar jag ha svårt att hitta bra, nyttig och god mat när jag är i Tallinn. Vapiano är en av få restauranger i Tallinn där jag tycker att man får okej mat. Därför brukar jag ofta ta med mig lunchlådor när jag åker till vårt kontor i Tallinn. Ni får tycka att jag är lite konstig, men hellre tar jag med mig bra mat hemifrån än att behöva äta den flottiga och smaklösa maten, som många restauranger serverar här.

Lunch ute i solen igår

Igår blev det en lunch bestående av hemmagjord potatissallad, tonfisk och avokado. Idag blir det en liknande lunch fast med kassler istället för tonfisk. De medhavda lunchlådorna gör mig mätt och belåten och det är helt klart värt det att släpa med dem på planet.


Dagens lunch: hemmagjord potatissallad med kassler och en halv avokado

Härlig morgonträning i Tallinn

Jag har just startat min dag här i Tallinn på ett härligt sätt. Först gick jag en powerwalk på 60 minuter. Det är så skönt att gå när man inte har så mycket väskor att bära på, vilket jag normalt sett har när jag går mina promenader på morgonen. Idag hade jag bara mig själv, min IPhone och en nyckelknippa. Jag kunde gå på i lite raskare takt än normalt.

Det var härligt att gå i Tallinn innan staden riktigt hade vaknat till liv. Det är varmt väder idag igen, men det var mulet när jag gick.

Efter promenaden gick jag upp i lägenheten, hämtade träningsmatta och gummiband och gick sedan till samma park där jag tränade igår.

I parken tränade jag ett styrkepass för ben och rumpa. Det blev totalt sett väldigt många utfall, knäböj och andra jobbiga övningar för de musklerna. Här delar jag med mig av de övningar som jag körde. det enda man behöver är en träningsmatta och helst ett gummiband. Och sin egen kroppsvikt såklart.

Karins styrkepass för ben och rumpa:
 • Utfall 3 x (20 vanliga och 10 djupa)/ben
 • Knäböj 20 vanliga och 10 djupa
 • Gående utfall 3 varv runt fontänen med 40 utfallssteg per varv
 • Benlyft liggandes på sidan 20 reps x 3 per ben
 • Hunden med benlyft uppåt 20 reps x 3 per ben. Sista repetitionen 10 bonuslyft i toppen.
 • Singel utfall, vartannat ben, 20 x 3
 • Benspark utåt sidan med gummiband 12 x 3/ben
 • Höftlyft upp mot tak med ett rakt ben 3 x 16 per ben

Utfall och knäböj i parken

Gående utfall i parken och Benlyft liggandes på sidan inomhus. Det började regna när jag tränade utfallen i parken så jag joggade då tillbaka till lägenheten och körde resten av passet inomhus istället.Hunden med ben lyft uppåt och Höftlyft upp mot tak med ett rakt ben

Jag är nöjd med morgonens träning. Först 60 minuters powerwalk, sedan 60 minuters styrketräning för ben och rumpa (passet inklusive 5 minuters jogging till lägenheten blev exakt 60 minuter) och till sist en snabb stretch.

måndag 5 juli 2010

Vapiano är min räddning i Tallinn

Här i Tallinn är det riktigt svårt att hitta bra mat. När man köper mat ute så är den ofta flottig och smaklös. Det är i alla fall min erfarenhet efter att ha spenderat ett antal dagar här i olika omgångar.

Min räddning är att restaurangen Vapiano ligger granne med lägenheten så direkt efter mitt träningspass nu ikväll gick jag in dit och köpte med mig middag upp till lägenheten.

Nu mumsar jag på en god tonfisksallad med oliver och ägg. Salladen smakar riktigt gott nu efter träningen och den är fylld med bra proteiner, som är precis vad jag behöver nu på kvällen.


Hemma i Stockholm har jag konstigt nog aldrig varit inne på Vapiano, men här i Tallinn besöker jag denna restaurang varje gång jag är här. Om man väljer en av deras sallader kan man vara säker på att man får en bra och hälsosam måltid. Jag gillar även deras plastlåda med rött lock, som jag fick med mig min mat i!

Styrketräning i en park i Tallinn

När jag hade jobbat klart för dagen gick jag till företagslägenheten här i Tallinn, där jag kommer sova i natt. Där lämnade jag av mina väskor, bytte om och begav mig sedan genast ut i den vackra, soliga kvällen.

Jag gick en rask promenad till närmaste park, letade upp en solig plätt och bredde ut min träningsmatta där. Sedan tränade jag ett pass styrka med träningsrem och egen kroppsvikt i nästan en timme. En del ester tittade lite konstigt på mig, men det bjöd jag gärna på. För mig var huvudsaken att jag fick till ett bra träningspass och det fick jag.


Axelpress mot bröst och bicepscurls

På schemat stod träning för överkroppen så jag övningarna jag tränade var för rygg, bröst, axlar, biceps och triceps. Jag körde tre set och 16-20 repetitioner av varje övning. Armhävningarna gjorde jag dock lite annorlunda då jag körde dem i 4 set och 12 repetitioner istället.

Stående rodd med lyktstolpe till hjälp och latsdrag sittandes i luften

Dessa övningar tränade jag under passet:
 • Sittande rodd
 • Armhävningar, normalbrett mellan händerna
 • Tricepspress över huvudet
 • Axelpress mot bröst
 • Bicepscurls
 • Latsdrag, sittandes i luften
 • Axelpress över huvudet
 • Armhävningar, brett mellan händerna
 • Stående rodd
 • Triceps push ups på bänk
Totalt tog övningarna lite mer än 50 minuter. Med en snabb powerwalk dit på 5 minuter och tillbaka på 5 minuter och lite stretch på det tycker jag att det blev ett helt klart godkänt träningspass.

Triceps push ups på klottrig bänk