fredag 31 december 2010

En solig nyårsafton

Jag förenade nytta med nöje i morse. Nyttan var att jag inhandlade det sista inför nyårsmiddagen ikväll och nöjet var att jag tog en promenad till och från affären. Eftersom vi bor en bit från affären tog det en stund och min promenad blev totalt en timme lång. Under tiden fick jag njuta av en vacker sol över det fina vinterlandskapet.

Det ser ut att bli en solig nyårsaftons dag! Jag passar på att önska er alla en riktigt trevlig nyårsafton och ett riktigt GOTT NYTT ÅR!

torsdag 30 december 2010

Mitt träningsår 2010

Snart är året 2010 slut och det börjar bli dags för en tillbakablick av mitt träningsår 2010. Under ett år hinner man träna ganska mycket och det är lite kul att blicka tillbaka och begrunda vad man egentligen har tränat under året som gått. Här kommer alltså en sammanfattning av vad jag har tränat detta år.

Mitt träningsår 2010:
Året började med mycket snö och sträng kyla. Jag spenderade en del av min träning utomhus med promenader och löpning. I januari testade jag bikramyoga för första gången i mitt liv. Jag tränade sju gånger på 10 dagar och blev riktigt fäst vid denna träningsform. Läs min utvärdering av bikramyoga här, om alla fördelar med bikramyoga här och om hur svettigt och jobbigt det är med bikramyoga här.

I februari fyllde bloggen ett år. I mars, när det var 10 veckor kvar till strandsäsongen, började jag lägga upp tips inför Beach 2010. Du hittar samtliga Beach 2010 tips här.

Ett av Beach 2010 tipsen var att hoppa hopprep och det började jag också med att ta med hopprepsträning som pulsträning under styrketräningspassen. Jag utmanade mig själv och några andra som hängde på att hoppa så många antal hopp som möjligt utan paus. Jag lyckades till en början med 166 hopp, sedan 298 hopp, ett tag efter det klarade jag 322 hopp och för några veckor lyckades jag med hela 455 hopp på raken. Det sista rekordet kommer jag nog få svårt att slå...

När våren kom i april njöt jag av att kunna träna mer utomhus och lade då in mer löpning i min träning. Jag testade också trappträning under mina löpturer och gillade det skarpt på direkten. Läs mina tekniktips vid trappträning här.

I mitten av april var jag med på Blogger Boot Camp, en träningshelg av och för träningsbloggare. Läs om dag 1 här och här och om dag 2 här. Blogger Boot Camp var verkligen hur roligt som helst med en härlig blandning av rolig och tuff träning och umgänge med ett gäng härliga människor!

En vecka efter Blogger Boot Camp helgen var det dags för Fitness Magazine's 15-åriga födelsedagskalas på Berns. Det var en dag fylld med härlig träning i form av afro, dansaerobics, body jam och body combat. I juni sprang jag Vårruset tillsammans med ett gäng kollegor. Jag blev nöjd med min tid som hamnade på 23,36 minuter.

Under sommaren hade jag ett blogguppehåll. Bloggen hade tagit alldeles för mycket tid för mig och jag behövde en paus för att få distans till den. Jag trodde inte att jag skulle börja blogga igen, men efter ett uppehåll på sex veckor kände jag att jag saknade bloggandet för mycket för att låta bli det. Så jag började blogga igen, men då på ett hälsosammare och sundare sätt. Pausen från bloggen var en viktig tankeställare för mig. Jag insåg att det finns så mycket annat i livet som är viktigare än att blogga och att jag hade låtit bloggen ta över för mycket från sådant som betyder mycket för mig. Nu när jag bloggar igen låter jag det inte ta upp lika mycket tid som innan och tar det inte lika seriöst som jag gjorde då.

I och med att jag slutade blogga för ett tag lade jag även om min träning och drog ned på träningen rejält. Detta håller jag fortfarande fast vid och jag är nöjd med det träningsupplägg som jag har idag. Jag tränar fortfarande ganska mycket om man jämför med genomsnittet, och anledningen till det är för att jag tycker att det är så roligt och jag mår så bra av det. Men min träningsdos ligger inte längre på den extrema nivå som den gjorde tidigare.

Roligaste träningseventet under hösten var Best of the Best 2010. Jag var där med ett gäng kollegor från World Class Sundbyberg. Vi hade kul när vi tränade discodans, aerobics, bollywood dans och afro explosion!

Under året har det blivit många härliga träningstimmar, både som instruktör och som vanlig motionär. Jag har instruerat klasser som aerobics express, core express och booty express på World Class Sundyberg. Jag har även instruerat en hel del klasser för mina kollegor på mitt vanliga jobb. Min egna träning har främst bestått av styrketräning, löpning, promenader, spinning, yoga och crossfit.

Nu ser jag fram emot ett lika roligt och innehållsrikt träningsår under 2011!

Löpning och lite styrketräning

Efter att jag hade fått i mig kaffe och en banan i morse så gav jag mig ut på en löparrunda. Jag sprang till gymmet, vilket tog 14 minuter. På gymmet körde jag ett snabbt pass på 15 minuter för ben och rumpa. Efter det drog jag på mig löparkläderna igen och sprang ut i vintern. Jag sprang en omväg på tillbakavägen hem för att sträckan skulle bli längre. 27 minuter senare var jag hemma.

Så morgonens träning bestod alltså av 41 minuter löpning och 15 minuter styrketräning. En bra kombination om du frågar mig. Nu har särskilt ben och rumpa fått sig en rejäl omgång. Härligt!

onsdag 29 december 2010

Ett stort paket med Naturdiet produkter

För ett tag sedan var jag med och tävlade hos Malin och vann då ett paket med produkter från Naturdiet. Nu har jag fått paketet levererat och sett exakt vad det innehåller.

Jag har nu en mängd med Naturdiets shakes, bars och pulvermixers. Jag brukar egentligen inte äta eller dricka denna typ av kosttillskott alltför ofta. Men de är perfekta att ta till när man har ont om tid eller inte möjlighet att få tag på riktig mat.

Så nu är skåpen laddade här hemma med en mängd "bra-att-ha-när-man-behöver-snabb-energi"-produkter. Tack Malin och Naturdiet!

Skönt med styrketräning

Jag promenerade till gymmet i morse och körde där ett pass styrketräning. Det var sex dagar sedan jag senast styrketränade. Så det var riktigt skönt att få jobba ordentligt med musklerna igen!Det var nästan bara jag på gymmet så jag kunde gå loss hur jag ville bland styrketräningsmaskinerna. Jag körde ett pass för överkroppen med fokus på rygg, bröst och axlar. Nu efteråt känner jag mig skönt trött i dessa muskler. Precis som det ska vara efter ett bra och effektivt styrketräningspass!

tisdag 28 december 2010

Promenader som motion

Julledighet = träning på lugnare nivå = många, långa och härliga promenader!!!

Än så länge har jag tagit det ganska lugnt med träning under julledigheten. Den enda träningen jag har utfört är flertalet långa, härliga promenader. Det känns skönt att ta det lite lugnare med träningen under den här veckan. Jag kommer köra ett par styrketräningspass senare i veckan, men i övrigt blir det mest promenader som motion.

Bilderna är från morgonens och gårdagens promenader. Det är underbart att vara ute och promenera i det härliga vinterväder vi har nu! Och att gå morgonpromenader nu är extra härligt då det har hunnit bli ljust när jag kommer ut. Annars brukar det vara becksvart när jag är ute och går på morgonen då jag går upp tidigt normalt sett.

lördag 25 december 2010

JulledigtEfter en mysig julafton igår njuter jag av ledigheten och all julkänsla som finns kvar. Jag har ledigt från jobbet och jag tar också ledigt från bloggen ett tag framöver. Jag känner att jag behöver koppla bort alla måsten och bara göra det som jag känner för att göra.

Vi ses snart igen! Tills dess; se till att njuta så mycket ni kan av dessa juletider! God fortsättning!

fredag 24 december 2010

Julaftonspromenad


Vi inledde vår julafton med en vintrig, kall och mysig promenad
. Det var inte många vi mötte på vår morgonrunda. Bara en man med sin hund och hästen i hagen. Men vi tyckte att det var skönt att få lite frisk luft och motion innan en dag fylld med innesittande och mycket mat.

Jag vill passa på att önska er alla EN RIKTIGT GOD JUL!!! Hoppas att ni får en riktigt mysig dag med mycket glädje!

Ta hand om er och ha det så bra! God Jul!

torsdag 23 december 2010

Dagens träningsupplevelser

Efter att ha ätit en god frukost bestående av fiberhavregrynsgröt med mycket kanel, rivet äpple, lättkesella och mjölk cyklade jag iväg till mitt "hemmagym" Kenzai. Det ligger bara en kvarts cykelväg bort.

Cykelturen blev inte direkt någon uppvärmning eftersom det var kallt ute. Men jag fick njuta av underbart vackra miljöer som jag cyklade förbi. Gymmet ligger i centrum och för att ta sig dit cyklar man genom ett lantligt område med
fårhage, röda små stugor och ett stort öppet fält. När jag cyklade över fältet sken solen så vackert över det vita landskapet att jag var tvungen att stanna till och ta några bilder.

Det var verkligen en njutning för skälen att cykla genom det vackra landskapet!

När jag kom fram till gymmet var det helt tomt där. På Kenzai är det inte alltid bemannat, men man kan ta sig in och träna ändå som medlem. Jag fick alltså träna helt ensam i gymmet idag. Det var grymt skönt att kunna träna på utan att behöva ta hänsyn till någon annan.

Jag inledde med att värma upp på en av konditionsmaskinerna. Jag testade en ny maskin, som jag inte provar tidigare, där man står och trampar på pedaler i luften och känslan nästan är att man trampar vatten. Det är valfritt om man håller i sig eller inte. Men oavsett så ger denna maskin bra träning för ben- och rumpmusklerna. Och det kan jag lova att jag kände av efter bara några minuter!

Sedan körde jag ett styrketräningspass där jag tog mig igenom samtliga av gymmets styrketräningsmaskiner. Det finns åtta sådana på Kenzai, som tillsammans går igenom kroppens alla stora muskelgrupper. Vissa av maskinerna var nya för mig. Jag gillade speciellt en maskin för rumpa och baksida lår där man lutar sig fram med överkroppen samtidigt som man sparkar bak med ena benet. Riktigt tung var den!

Avslutningsvis körde jag tio minuter på crosstrainern. Det blev ett skönt pass på totalt en timme där hela kroppen fick jobbas igenom! När jag cyklade hem var jag tvungen att ta en bild till på det vackra fältet där solen var på väg att gå ned.

Julstämning på da´n före doppareda´n

Det är en dag kvar till julafton och jag njuter av att ha julstämning i huset. Granen är klädd, apelsinerna med nejlikorna doftar, julkransen sitter på dörren och lill-tomten hälsar välkommen i hallen. Vi har lite kvar att pynta, men det mesta är redan på plats.

Det är en härlig känsla att ha dagar av mys, vila och gemenskap framför sig! Jag hoppas att också ni får njuta av julglädjen och inte behöver känna er stressade över alla måsten. Passa på att njut om du kan!

Ute är det kallt och vintrigt. Om en stund ska jag cykla iväg till gymmet för att träna ett pass. Det känns som att cykeln är ett troget resmedel. Mycket mer trogen än tåg, flyg och bussar, som för tillfället verkar ha enorma problem att avgå. Jag är tacksam över att inte behöva resa iväg i jul, utan får stanna hemma med mina nära och kära här istället!

onsdag 22 december 2010

En trött Karin tar nu semester

Det märks på mig och många andra att vi befinner oss i december när det är som mörkast på året. Många är trötta och det är jag med. Trött efter att ha jobbat intensivt en hel höst, trött för att det är mörkt så gott som dygnet runt den här årstiden och trött för att det nalkas ledighet och då känner man ofta efter och märker hur trött man egentligen är.

För ganska exakt ett år sedan skrev jag det här inlägget där jag tipsade om vad man kan göra för att motverka vintertröttheten. Läs det om du vill få några bra tips!

Jag tycker mig märka att många är trötta runt omkring mig då det är fler sura miner på stan än vanligt, vilket i och för sig kan bero på julstressen också. Många är lättirriterade, tutar på varandra i biltrafiken och snäser åt varandra i köer. Jag ser detta som tecken på att vi alla är i behov av lite julledighet.

Jag är oerhört glad över att nu ta semester. Nu ser jag fram emot dagar med julmys, god mat, nära och kära intill mig, sköna promenader och sovmorgnar. Ska bli underbart! Det kommer ge mig energi så att jag snart är en pigg Karin igen!

Lågintensiv träning med skön låååååångpromenad

Idag kände jag för att ta det lite lugnare med träningen, dvs jag ville träna men jag ville göra det i en mer lågintensiv form. Så denna morgon har jag promenerat länge. Jag inledde med 30 minuters promenad hemma. Det var 21,5 minusgrader ute och jag fick gå med raska steg för att hålla värmen.

Promenaden fortsatte inne i stan. Jag gick längs med Klarabergsgatan, Hamngatan, Strandvägen och över Djurgårdsbron. Där njöt jag av att promenera längs med Djurgårdsbrunnskanalen. När jag hade gått i 40 minuter vände jag och gick tillbaka till Klarabergsgatan eftersom jag hade ett ärende på Apoteket där. Jag handlade det jag skulle och gick sedan den sista delen av min promenad till kontoret, en sträcka på 20 minuter.

Totalt sett fick jag njuta av en 2 timmar och 5 minuter lång promenad denna morgon. Åhhh vad skönt det var att trotsa de 21,5 minusgraderna och ge sig ut i den vackra vintermorgonen! Nu är jag varm och rosig om kinderna, ska nu ta en varm dusch så jag blir ändå mer rosig och sedan är det dags att börja jobba.

tisdag 21 december 2010

Träning gör dig lycklig

Jag läste just i senaste numret av Apotekets tidning att träning bevisligen gör oss lyckliga. Lyckoforskaren Filip Fors vid Sociologiska institutionen på Umeå universitet har kommit fram till att det finns en tydlig koppling mellan fysisk träning och lycka.

Orsakerna till träningens positiva effekt är flera:
  • Kroppens egna lyckohormoner endorfiner utsöndras vid träning
  • Träning kan öka självförtroendet
  • Träning är ett effektivt sätt att distrahera sig från negativa tankar
Läs mer på lyckobloggen.se om detta. Jag kan i alla fall skriva under på att jag helt klart håller med: Träning GÖR mig lycklig!

Svettig morgoncykling

Jag startade min dag med träning på hemmaplan idag. Bästa sättet att träna kondition hemma i huset är genom att sätta sig på spinningcykeln så det var vad jag gjorde. Under 60 minuter varvade jag långa, sega backar med intervaller. Jag tog det lugnt de första tio minuterna så att jag var ordentligt uppvärmt när jag sedan ökade på tempot och belastningen.


60 minuter kan låta som lång tid. Men tiden gick extremt snabbt och för det har jag till stor del Anna Anka att tacka. Under tiden jag cyklade tittade jag nämligen på ett avsnitt av I Form med Anna Anka. Jag gillar att ha något att titta på medan jag cyklar. Och att se ett Anna Anka program var perfekt. När hon pushade sin klient att träna hårdare tog jag också åt mig och lade på lite extra motstånd eller trampade på lite snabbare.

Så tack till spinningcykeln, Anna Anka och mig själv för ett bra träningspass denna morgon! Redan 07.20 var jag klar med min träning. Det kallar jag morgonträning! En fördel med att träna hemma på morgonen (förutom att det är ett härligt sätt att starta dagen på) är att det hade hunnit ljusan när jag sedan cyklade till stationen.

Jag fick njuta av en sagolikt vacker cykeltur till stationen. Jag cyklade genom skogen där snön låg kristallgnistrande, vit och fluffig över alla granar och träd. Månen lyste på en mörkblå himmel och alla gatlyktor lyste upp i gryningsljuset. Jag hann tyvärr inte ta kort på allt det vackra. Men jag tog i alla fall en bild efter att jag hade parkerat min cykel på stationen, som dessvärre blev lite suddig. Det är en ren njutning för skälen att få uppleva en så vacker vinter som vi har i år!

måndag 20 december 2010

Clementinfrossa

Nu under vintern är clementiner och andra citrusfrukter som apelsiner, grapefrukt, mandariner och satsumas som godast. Jag passar på att äta clementiner så ofta som möjligt, dels för att de är goda och dels för att de är nyttiga. De har ett högt innehåll av C-vitamin, vilket är en viktig antioxidant som stimulerar kroppens upptag av järn.

Annars brukar jag tycka att äpple eller nektarin är den godaste frukten, men när clementinen och apelsinen är som saftigast är det inte många frukter som slår dessa. Idag hittade jag denna fina clementin med skaft och blad kvar i fruktkorgen på jobbet!

Jag ska ärligt säga att jag har svårt att veta vad som är skillnaden på clementin, mandarin och satsumas. Är det någon av er som vet vad som är skillnaden mellan dessa tre?

Allround styrketräning

Jag körde ett allroundpass i styrketräning i gymmet i morse. Med det menar jag att jag tränade igenom de flesta av de stora muskelgrupperna. Jag körde övningar för rygg, bröst och axlar främst, men även för triceps (som på bilden) och biceps.

Det blev ett effektivt pass på 55 minuter där jag tränade en del supersets för att hinna med alla övningar som jag ville köra. Jag var ganska varm i kroppen från promenaden innan jag började träna. Men jag körde ändå fem minuter på löpbandet för att känna mig helt uppvärmd. När man ska träna styrketräning tycker jag det extra viktigt att vara varm i kroppen, så att man får ut maximalt av träningen och inte skadar sig.

Jag var ensam i det lilla gymmet och kunde välja och vraka bland hantlar, maskiner och skivstänger. Lyxigt! Det var skönt att starta dagen med muskelstyrka!!!

Snö, snö och mera snö

Det verkar inte vilja sluta snöa utan fortsätter att snöa konstant. Jag trodde att jag skulle behöva pulsa i snö hela vägen till stationen i morse eftersom plogbilen brukar komma senare på morgonen. Men jag hade tur! Idag hade han varit där tidigt och plogat upp nästan alla vägar. Det var bara några korta bitar av gångvägarna som han inte hade plogat och där låg snön i ett riktigt tjockt lager. Men resten var upplogat och enkelt att gå på.

Vi kommer garanterat få en vit jul i år och det tycker jag är mysigt! För er som inte minns hur det var förra året vid den här tiden kan jag meddela att det låg mycket snö på marken även då, i alla fall hemma hos oss. När jag tittade tillbaka i min blogg för exakt ett år sedan fick jag det bevisat genom de här bilderna. Precis då som nu gladdes jag åt all snö och den vita julen!

söndag 19 december 2010

Fiberrik och nyttig ugnspannkaka

Idag testade jag ett nytt recept när jag lagade ugnspannkaka till lunch. Receptet är hämtat från Sparkibaken där Terese för ett tag sedan publicerade recept som hennes läsare hade tipsat om. Pannkakan är gjord på fiberrika havregryn och fullkorns dinkelmjöl, som ger bra med fibrer och långsamma kolhydrater. Ägg och minimjölk ger bra med proteiner och minimalt med fett. Och morötterna som man river i ger lite extra vitaminer och en god smak åt pannkakan. Jag valde att även ha i kanel i min pannkaka för att få lite julig känsla.

Pannkakan blev väldigt god så jag passar på att tacka Terese och hennes läsare Camilla för detta. Jag njöt den med blåbär och minikeso. Mums!


Fiberrik och nyttig ugnspannkaka

2 portioner


1½ dl fiberhavregryn
1 dl dinkelmjöl fullkorn
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1 ägg
4 dl minimjölk
2 morötter
1 tsk kanel

Börja med att sätta ugnen på 225 grader. Blanda de torra ingredienserna väl. Vispa sedan ner ägget och mjölken tills smeten är jämn utan klumpar. Riv morötterna och rör ner i smeten. Häll upp smeten i en ugnsfast form eller liten långpanna och grädda i ugnen i ca 35-40 minuter.

Som jag skrev valde jag att äta pannkakan med blåbär och keso, men det går självklart att variera vad man äter till. Servera den med till exempel färsk andra bär än blåbär, frukt, kesella, rostade pumpafrön eller sylt.

Snöskottning

Positivt med vintern och med att bo i hus är att man får skotta snö. Jag tycker att det är positivt eftersom det ger motion och frisk luft och för att jag tycker att det är roligt. Kanske kommer jag inte tycka att det är lika roligt om några år när det börjar kännas som en vana att skotta snö. Än så länge är det lite av nyhetens behag för mig att skotta snö.

Det har snöat massor det senaste dygnet och det snöar fortfarande. För en stund sedan var jag ute och skottade, men snart kommer det behövas igen då det snöar ganska mycket just nu.

Till vänster: Innan jag skottade - Till höger: Efter jag skottade - Man ser ingen jätte stor skillnad eftersom det fortfarande snöar.

Jag fick skotta ett bra tag för att få bort all snö, men det var ingen jobbig skottning då snön är väldigt lätt just nu. Annat är det dagar då snön är hård och ligger packad. Då kan man snacka motion!

lördag 18 december 2010

Massor med julgotter

Förra helgen och idag har jag bakat och tillverkat en hel del julgodis. Totalt sett har jag gjort sju olika smaskiga julgotter: brownies, rocky road, snickers, ischoklad, mozartkulor, chokladkolor och lion bars. Jag brukar alltid göra en mängd julgodis varje år till jul för att ge bort i fina påsar eller burkar som julklappar. Mycket uppskattat och mycket onyttigt!!!

Om jag ska välja en favorit bland dessa så får det bli Rocky Road. Här hittar ni receptet på dessa godingar! Snickers är också mycket gott. Här finns receptet på det, där även receptet på ischoklad finns med. Chokladkola-receptet hittar ni här.

Så här fina påsar
fick jag till förra julen med alla mina julgodisar. I år kommer jag göra minst lika fina påsar till mina nära och kära! Men självklart kommer jag inte ge bort riktigt allting. Lite vill man ju ha kvar till sig själv för att smaska på i jul!

Detta föreställer bilderna från vänster till höger, uppifrån och ner:

Bild 1: Brownies i plåten, Lion bars i formarna (sedan ska de skäras till bars och packas in i plastfolie), Rocky Road i formar, Browniekaka på assiett, Chokladkola förpackat i papper, stor bild på Mozartkulor, Snickers på plåt, Snickers uppskuret i bitar, Chokladkola som håller på att packas in papper

Bild 2: Chokladkola i papper, Mozartkulor, Ischoklad, Amaryllis och ljusstake i vårt fönster