måndag 24 januari 2011

Några fler gröttips

För inte så länge sedan tipsade jag om hur man kan variera sin morgongröt med olika nyttiga toppingar och tillbehör. Sedan dess har jag testat ytterligare några andra varianter på goda tillbehör till den hälsosamma gröten. Här delar jag med mig av dem.

Om du inte hittar din favorit bland de gröttips jag ger i detta inlägg så kolla in mitt förra gröttips-inlägg för att se om du gillar någon av dem istället. Hoppas att ni blir inspirerade till att äta gröt och variera hur du äter den!

Tillbehören är proteinrika och fyllda med bra vitaminer i form av antingen keso, proteinpulver eller ägg och bär eller frukt. Detta ger ett bra komplement till den kolhydrats- och fiberrika gröten.

Jag tröttnar garanterat inte på att äta gröt till frukost.
Havregrynsgröt med ägg, kanel, blåbär, kokosflarn, psylliumfrön och mjölk - Jag blandade 1 ½ dl fiberhavregryn med 1 ägg, kanel och 3 dl vatten. Tillagade detta i micron i drygt 2 minuter. Rörde om, toppade med tinade blåbär, kokos och psylliumfrön. Jag åt gröten med minimjölk.Havregrynsgröt med proteinpulver, banan, mango, solrosfrön och mjölk - Jag blandade 1 ½ dl fiberhavregryn med kanel och 3 dl vatten. Detta tillagade jag i micron i drygt 2 minuter. Jag rörde i ½ dl proteinpulver med chokladsmak. Rörde om och toppade gröten med ½ skivad banan och en tredjedels skivad färsk mango samt solrosfrön. Jag åt gröten med minimjölk. Mums! Banan och mango är verkligen en god kombination!Råg- och havregröt med proteinpulver, äpple, kanel, linfrön och mjölk - Jag blandade 1 dl rågflingor, ½ dl fiberhavregryn, kanel och 3 dl vatten. Tillagade detta i micron i drygt 2 minuter. Jag rörde i ½ dl proteinpulver med chokladsmak. Rörde om och toppade gröten med 1 tärnat äpple, mer kanel och krossade linfrön. Jag åt gröten med minimjölk. Normalt sett brukar jag riva äpplet när jag äter gröten med äpple. Men det var lika gott att skära äpplet i tärningar! Och det är gott att variera havregrynsgröten med råggröt ibland.Havregrynsgröt med hallon, keso och mjölk - Jag blandade 1 ½ dl fiberhavregryn med kanel, psylliumfrön och 3 dl vatten. Jag tillagade detta i micron i drygt 2 minuter. Rörde om och toppade gröten med tinade hallon och ½ dl minikeso. Även om jag hade keso på gröten så åt jag den även med lite minimjölk.En favorit i repris: Havregrynsgröt med proteinpulver med chokladsmak, kanel, banan, psylliumfrön och mjölk - Jag blandade 1 ½ dl fiberhavregryn, kanel och 3 dl vatten och tillagade detta i micron i drygt 2 minuter. Under tiden mosade jag en banan, men sparade en bit av bananen, som jag istället skivade för garneringen. När gröten var klar hällde jag på ½ dl proteinpulver med chokladsmak och rörde om. Jag rörde även i den mosade bananen. Därefter garnerade jag med bananskivorna, pudrade på mer kanel och hällde över ca 1 tsk mörka psylliumfrön. Till gröten hade jag minimjölk.

Jag tipsade om den sista grötvarianten även i förra inlägget. Men jag kan inte låta bli att ta med den igen för den förblir min favorit, även om samtliga grötvarianter är goda.

9 kommentarer:

 1. Havregrynsgröt med keso och hallon lät som om det skulle passa mig, det ska vi testa. Gott!

  SvaraRadera
 2. Jeg elsker grøt! Takk for tips!

  SvaraRadera
 3. Skall testas, äter just nu enbart gröt med gojibär, ibland lite proteinpulver i.

  SvaraRadera
 4. Har du testat någon annan gröt än havregryn? Om inte så rekommenderar jag amaranthgröt eller bovetegröt!

  SvaraRadera
 5. Matilda: De grötsorter jag har testat än så länge är havregrynsgröt, råggröt och müsligröt. Men jag är sugen på att testa både amaranthgröt och bovetegröt samt dinkelgröt. Så det får det bli framöver!

  SvaraRadera
 6. Vilka underbart lockande foton! Ska absolut ta tag i det här med gröten nu.

  Tack!

  SvaraRadera
 7. Det här tackar jag för! Jättebra tips att ha ägg i. Tycker att det blev mycket godare konsistens på gröten när man hade i det också!

  SvaraRadera
 8. Malin-Charlotta: Ja, testa med gröt! Det är du värd!

  Kajsa: Kul att du gillade att ha ägg i gröten!

  SvaraRadera