måndag 3 januari 2011

Oxfilésås med pasta

Vi hade oxfilé kvar från nyårsmiddagen så av den lagade vi en god lunch idag. Med champinjoner, gul lök, vitlök, matlagningsgrädde, soja och senap blev det en mycket god sås till pasta. Testa gärna detta recept! Om du inte har oxfilé hemma blir det lika gott med fläskfilé eller kyckling.

Oxfilésås med pasta
4 portioner


400-600 gram oxfilé
1 gul lök
4-5 vitlöksklyftor
15 champinjoner
2 msk soja
1 tsk sambal oelek
2-3 tsk dijonsenap
chilipulver
svartpeppar
mini mat matlagningsgrädde, 4% fett
220 gram fullkornspasta

Börja med att koka upp pastavattnet. Skala och hacka den gula löken. Skölj och skär champinjonerna i mindre bitar. Fräs lök och champinjoner i olivolja. Skär köttet, som redan är tillagat sedan tidigare i ugnen, i mindre bitar och låt det fräsa med i stekpannan.

Skala vitlöken och pressa ned den i stekpannan. När grönsakerna och köttet har fräst en stund tillsätter du även senap, sambal oelek, soja och matlagningsgrädde. Sänk temperaturen och låt det hela sjuda på plattan under några minuter. Smaka av med chilipulver, peppar och eventuellt mer senap.

Vi åt detta tillsammans med en sallad med romansallad, gurka, tomat och paprika.

Här hittar ni ett liknande recept med fläskfilé istället för oxfilé.

6 kommentarer:

 1. Jag hoppas att du inte har något emot att jag frågar, du och jag verkar ha olika filosofi kring mat... Men, oavsett detta så verkar du mycket kunnig kring detta (säkert mycket mer kunnig än jag) och det är just därför som jag blir så nyfiken. Varför är du så för lätt/light och miniprodukter? Jag trodde alla matkännare gått ifrån sådant och emot mer naturlig mat med mindre kemikalier. Fettet ersätts ju an något... Lättgrädde t.ex. innehåller ju bland annat E407 - karragenan som har både cancer, leverskador och magsår som biverkning. En lättgrädde jag hittade innehöll E 1442, emulgeringsmedlet E 435, stabiliseringsmedlen E 461 och E 415 samt färgämnet E 160. Hur kan det vara bättre än ren grädde? Man kan ju ta mindre om man är så rädd för fett... Fast är det egentligen fettet som är farligt? Jag tror (och igen, hoppas du inte tycker att jag lägger mig i) att du som är så nyttig och renlevnadsmänniska skulle må mycket bättre av mer naturliga livsmedel istället för att minimera fett. Vad är egentligen poängen med att minimera fett om man istället får i sig en massa skit som kemikalier mm?

  SvaraRadera
 2. Ser verkligen gott ut! :)

  Ang. ovanstående kommentar så skriver ju du att du använder matlagningsgrädde - INTE minigrädde. Vet inte, men tror inte den grädden, som ändå har ca 15% fett innehåller massa E-ämnen? Dessutom tycker jag inte man ska vara extrem på något sätt & inte äta några tillsatser alls, då blir livet onödigt komplicerat. Vad jag vet har ingen dött av lite E-ämnen, men av högt blodtryck, fetma, hjärt- & kärlsjukdomar däremot..

  SvaraRadera
 3. Vilken laddning! Ser gott ut! E-ämnen är inget jag är rädd för, ser istället fördelarna med att laga mer kalorisnålt. E-nummret står förresten för att ämnet är godkänt av EU, och till och med C-vitamin har ett E-nummer.

  SvaraRadera
 4. Det såg verkligen otroligt gott ut! Tror bara jag har ätit oxfilé vid två olika tidpunkter men minns att det är gott och tillsammans med pasta kan det ju inte bli annat än kanon!

  SvaraRadera
 5. Anna: det står mini grädde 4%. Men även vanlig matlagningsgrädde innehåller en massa kemikalier (tyvärr! Jag tycker att det är så praktiskt att de håller så länge!).

  StayFitN: Men min fråga var också, varför? Varför är det så viktigt att vara fettsnålt? Är det inte viktigare att det är nyttigt? Vad är viktigast? Att inte bli tjock?? Skulle du äta arsenik för att laga kalorisnålt?

  Det är självklart att E-ämnen är godkända! Så var också neurosedyn... Läs gärna på t.ex aktavara.org

  p.s. jag spetsar till det, men du kanske förstår min poäng?

  SvaraRadera
 6. Tack Karin för dina synpunkter och tips vad det gäller E-ämnen i mat! Jag är inte rädd för fett, men väljer ändå oftast att äta och dricka mjölkprodukter med låg fetthalt för att istället äta fetter från avokado, oljor, nötter, mandlar, oliver och liknande.

  Jag anser att den lilla mängd E-ämnen, som finns i vissa av dessa produkter med låg fetthalt, är av en så liten mängd att jag inte tror att de kan skada. Jag vill inte bli extrem när det gäller min kosthållning så att det skapar ett problem när jag ska handla i affären. Den produkt, som jag valde denna gång i matlagningen, är en mager matlagningsgrädde från Milda, som heter Milda Mat Extra och innehåller 4% fett. Dessa ingredienser innehåller den: Ingredienser: vatten, låglaktos skummjölk, vegetabiliskt fett, rapsolja, förtjockningsmedel (E1450 tapioka- baserat), kärnmjölkspulver, stabiliseringsmedel (E415, E461), emulgeringsmedel (E435), arom, färgämne (betakaroten). Innehåller inte transfett.

  Visst, kanske inte det bästa med dessa E-ämnen, men den innehåller i alla fall inte transfetter och liknande E-ämnen hittar man även i andra matlagningsgrädde-produkter, som har högre fetthalt.

  I en perfekt värld hade jag velat äta endast ekologiskt och bara naturliga ämnen. Men det är inte helt lätt att få till det alltid så då väljer jag oftast hellre låg fetthalt och något E-ämne extra. Jag är inne på Annas linje, som säger: "Vad jag vet har ingen dött av lite E-ämnen, men av högt blodtryck, fetma, hjärt- & kärlsjukdomar däremot..."

  Men det är väldigt intressant att höra vad ni tycker om detta och jag välkomnar gärna fler åsikter angående E-ämnen vs fett!

  SvaraRadera