torsdag 10 februari 2011

Hannas goda fänkål- och matvetesallad med citron- och dillmarinerade räkor

När jag var i England i helgen lagade min syster god mat varje dag. En av dagarna lagade hon lax med ris och tzatziki och en annan dag lagade hon en mycket god fänkål- och matvetesallad med marinerade räkor. Till den serverade hon en pepparrotscreme. Jag fick receptet av henne och här delar jag nu med mig av det.

Hannas goda fänkål- och matvetesallad med citron- och dillmarinerade
4 portioner


1 citron
5 dillkvistar
400 gram skalade räkor
3/4 dl rapsolja
svartpeppar
2 dl matvete
2 fänkålsstånd (400 gram)
1/2 gurka
1/2 gul lök
mangoldskott
1 dl lätt creme fraiche
2 msk riven pepparrot

Riv citronskalet fint och pressa ut saften i en skål. Skär dillen grovt. Blanda citronskal, citronsaft, dill, räkor, olja och peppar i skålen. Koka matvetet enligt anvisningarna på förpackningen.

Skär fänkålen tunt med en vass kniv eller hyvla den med en osthyvel. Lägg fänkålsskivorna i kallt vatten en stund för att de ska bli extra krispiga. Skala och dela gurkan. Skär den i tunna skivor. Skala löken och skär även den i tunna skivor.

Låt fänkålen rinna av och blanda samman den med matvetet när det har kokat klart, gurka, lök och mangoldskott. Toppa med de marinerade räkorna och fördela över matvetesalladen.

Gör pepparrotskrämen genom att blanda creme fraichen och den rivna pepparroten i en skål. Smaka av med salt och peppar.

Klart att servera!

3 kommentarer:

  1. Fänkål har jag inte kommit mig för att testa - måste verkligen göra det. Tack för tipset.

    SvaraRadera
  2. Vilken syster du har! Hon verkar grym på matlagning. Ser jättegott ut! :)

    SvaraRadera
  3. Sofie RW: Jag är inte heller så bra på att använda fänkål i maten, så även för mig var detta recept en bra inspiration. Tack syster!

    Anna: Ja, hon är super grym på matlagning. Synd att hon bor i England så jag inte får njuta av hennes mat oftare...

    SvaraRadera