lördag 5 februari 2011

Hannas lax med tzatziki, ugnsbakad paprika, sockerärter och ris

Min syster lagade en mycket god middag till oss tidigare ikväll: lax med en fräsch tzatziki och till det ugnsbakad paprika, ångkokade sockerärtor och ris. Det var ljuvligt gott och enligt henne själv var det inte svårt att laga till. Här delar hon med sig av receptet.

Hannas lax med tzatziki, ugnsbakad paprika, sockerärtor och ris
4 portioner
4 laxfileer
1 citron
några kvistar rosmarin
2 dl ris
ett paket sockerärtor
2 röda paprikor
1 gul paprika
1 burk fettfri grekisk yoghurt alternativt en burk lättkesella
2 vitlöksklyftor
1 gurka

Börja med att skölja och skära paprikorna i mindre bitar. Lägg på en plåt, ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Ställ in ugnen på 200 grader och låt dem bli ugnsbakade där. Det tar ungefär 20-25 minuter.

Under tiden kokar du riset. När det är ca 10 minuter kvar av riset sätter du ett durkslag med sockerärtorna över riskastrullen med ett lock på och låter dem ångkokas där.


Skala gurkan och vitlöksklyftorna. Häll upp yoghurten i en skål, riv gurkan och pressa vitlöken och rör i detta i yoghurten. Smaka av med salt och peppar tills du får en god tzatziki.

När paprikan börjar bli klar ändrar du ugnen till grilläge. Sätt in en plåt med laxfileerna, som du har kryddat med peppar, citronsaft och en kvist rosmarin, högst upp i ugnen. Efter ca 20 minuter är laxen klar.

Servera riset med laxen, sockerärtorna och paprikan. Njut detta med en stor klick tzatziki. Mums!


4 kommentarer:

  1. Härligt, lax behöver jag alltid nya recept på! Tycker jag mest gör samma jämt... :)

    SvaraRadera
  2. Lax är alltid gott.
    Så lät det i och för sig inte när drängarna skulle skriva kontrakt för bönderna förr.

    SvaraRadera
  3. Ser gott ut =) Hade du lindat in laxen i folie eller använde du det bara som underlag i plåten?

    SvaraRadera
  4. Eva, ju: Ja, det var gott! Foliet låg endast som underlag på plåten när laxen var i ugnen.

    SvaraRadera