fredag 23 september 2011

Nybakade hälsosamma frallor

Efter jobbet idag ställde jag mig och bakade bröd. Jag var sugen på goda frallor och eftersom de jag bakade för ett tag sedan var slut så bestämde jag mig för att baka nya. Jag utgick från detta recept, men modifierade det lite efter vad vi hade hemma. Resultatet verkar mycket gott. Har inte smakat dem än.

Dessa frallor är perfekta att ha i frysen och ta fram vid behov. Jag valde att baka en sats med lite större frallor (alltså 16 stycken). En sådan fralla passar perfekt som frukostfralla, tycker jag.

Råg- och dinkelfrallor med frön
16 frallor eller 24 mindre frallor


75 gram jäst
4 ½ dl vatten
3 dl naturell lättyoghurt
3 msk olja
1 msk honung
2 tsk salt
1 dl psylliumfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl krossade linfrön
½ dl solrosfrön
1 liter rågsikt
5 dl dinkelmjöl, fullkorn
1 dl vetekli

Börja med att värma upp vattnet. Smula ner jästen i en bunke. Blanda ut det heta vattnet med yoghurten. Se till att vätskan är fingervarm (37 grader) innan du häller den över jästen. Rör om så att jästen löser sig.

Blanda i olja, honung, salt, psylliumfrön, linfrön och solrosfrön. Rör i dinkelmjöl, vetekli och nästan all rågsikt. Blanda med en slev eller köksmaskin tills du får en jämn deg som släpper från bunken. Strö över lite rågsikt, lägg en handduk över bunken och låt degen jäsa i en halvtimme.

Baka ut degen på mjölat bakbord. Knåda den jämn och fin. Dela den sedan i 16 eller 24 lika stora bitar. Rulla till frallor och lägg upp på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under handduk i ytterligare en halvtimme.

Grädda frallorna i mitten av ugnen i 225 grader i 12-15 minuter. Låt dem kallna på galler.

1 kommentar:

  1. Alltså, jag måste bli bättre på att baka! Det är ju så fantastiskt gott med nybakat bröd. Snällt att du delar med dig av recept (även om jag säkert hinner glömma bort det innan jag får ändan ur). :) Ha en skön helg!

    SvaraRadera