måndag 7 november 2011

Paj och soppa

Idag har jag både lagat paj och soppa. Pajen jag lagade är denna proteinrika spenatpaj i en modifierad variant. Soppan var en potatis-och purjolökssoppa.

Jag åt av pajen till lunch och blev mycket nöjd med smaken av den. Jag gjorde om receptet lite eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma. Normalt sett brukar jag ha fetaost, svarta oliver och soltorkade tomater i denna proteinrika spenatpaj. Men istället tog jag champinjoner och gul lök i pajen. Med mycket spenat och skinka blev resultatet bra!

Jag gillar verkligen den här pajen då den är proteinrikare och fettsnålare än de traditionella pajerna. Den går enkelt och snabbt att göra och den är god. Nu kan jag fylla upp frysen med några portioner paj.

Jag åt min paj med en blandad sallad och knäckebröd. Pajen gick sönder lite på tallriken, men var lika god för det.

Potatis- och purjolökssoppan som jag gjorde kommer vi äta av till middag ikväll. Men jag har redan smakat på den så jag vet att den är god! Här kommer receptet på den.

Potatis- och purjolökssoppa

4 portioner

1 purjolök
olja att steka i
8 potatisar
½ rotselleri
8 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
peppar
2 msk persilja
1 dl lätt creme fraiche

Börja med att hacka purjolöken. Fräs den i oljan i en kastrull. När den har mjuknat häller du på vattnet och smular i buljongtärningen. Tillsätt potatisen och rotsellerin, som du har skalat och hackat i små bitar. Låt allt koka upp och sedan sjuda under lock i ungefär 20 minuter.

När allt har kokat samman och potatisen är mjuk stänger du av plattan och mixar allt med en stavmixer. Om soppan känns för tjock tillsätter du mer vatten. Blanda i lätt creme fraiche och tillsätt persiljan, ta i mer efter smak. Smaksätt med mer peppar vid behov.

Soppan är färdig. Till serveringen passar det bra att servera soppan med kokt ägg alternativt kan man tillsätta kycklingbitar eller skinka i soppan.

2 kommentarer:

  1. Ojoj! Måste testa till helgen kanske :) Älskar dessutom potatis-och purjolökssoppa...riktigt gott!

    SvaraRadera
  2. Jag har gjort denna pajen också fast med lax och gröna ärtor i, kanske ska prova med kalkon nästa gång det låter också gott!

    SvaraRadera