söndag 18 december 2011

Hur får man ut kärnorna från ett granatäpple?

Jag tycker att granatäpplekärnor är mycket goda. Jag gillar att ha dem i yoghurt, till keso, i fruktsalladen eller som topping till en kycklingsallad.

Men jag måste säga att jag tycker att de är mycket svåra att få ut från granatäpplet. I alla fall utan att kladda.

Oftast när jag ska försöka gröpa ur dessa kärnor så blir både mina kläder och halva köksbänken färgade i lila-rött. Det känns ju inte helt kul att behöva byta kläder bara för att man ska äta några granatäpplekärnor...

Är det någon av er som har ett bra tips på hur man får ut dessa kärnor från granatäpplet utan att kladda?

15 kommentarer:

 1. Tyvärr inte. Varje gång jag "bryter" äpplet så skvätter det rött överallt. Har förstört några tröjor av de ;)

  SvaraRadera
 2. Åh, jag har googlat det någon gång. Någon skar den i mindre delar och sänkte ner den under vatten i en skål och bröt sönder det. Då sjönk kärnorna till botten och det vita köttet flöt upp tror jag. Eller så har jag hört att man ska banka ut dem på det hårda sidan. Fanns en hel del videos på youtube om jag inte minns fel. =)

  Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Man delar granatäpplet på hälften och sedan tar man en träslev eller liknade verktyg och så vänder man "äpplet" med den skurna sidan nedåt och "slår" ut kärnorna (Du slår på skalsidan). Då slipper man oftast stänk och onödiga fläckar. Brukar funka för mig!

  SvaraRadera
 4. Jag brukar dela den i 4 delar (kvartar) sen är det lätt att pilla ur kärnorna ! Och visst är det gott !! Äter det också till keso, kesella eller yoghurt. Även gott i sallader! =)

  SvaraRadera
 5. Jag brukar dela det på mitten och sedan bryta sönder det i en skål med vatten - då stänker det inte i hela köket iaf...

  SvaraRadera
 6. På ica säljer de någon grej som lovar att detta ska fixas utan spill!

  SvaraRadera
 7. Stick en kniv i den och bryt till så den delas utan att kärnorna skadas. Håll sedan en halva i taget i handen med öppna sidan neråt och knacka på skalet med stor slev eller sked.

  Här visar Martha Stewart hur. ;) Hoppa gärna ett par minuter in direkt för det var mkt babbel i början. :P

  http://www.youtube.com/watch?v=Y_KKvqQ2QxU

  SvaraRadera
 8. har förstört en hel del kläder men aj aj så gott det är!

  SvaraRadera
 9. Jag brukar dela i fyra delar sen bryta i mindre delar och pilla ur kärnorna (för hand) i en bunke med vatten. Brukar funka fint!

  SvaraRadera
 10. Tack så mycket för era tips gällande detta! Nu kommer jag helt säkert klara av att få ut kärnorna galant nästa gång!

  SvaraRadera
 11. Dela granatäpplet på mitten. håll en halva över en skål och slå med en sked på äpplets ovansida (skal). Kärnorna brukar trilla ut hur lätt som helst :)

  SvaraRadera
 12. Hallå...så här ska ni göra. Ta en bunke och krama äpplet så den blir något mjukare. Vänd sedan äpplet utochin.....då är det bara att plocka ut fröna...hur enkelt som helst.....och inget kladd heller. Lycka till!

  SvaraRadera
 13. Tackar för alla tips! Värdefullt för mig!

  SvaraRadera
 14. du ska ha en stor skål med vatten och dela ssen på det och gröp ur det så sjunker det du ska äta til boten sen plockar du ur allt som flyter sen silar du allt och sen mixa

  SvaraRadera