måndag 31 januari 2011

Thaitorskgryta med quinoa

Idag åt jag en god fiskrätt till lunch med smaker av Thailand. Rätten är dessutom väldigt enkel att göra. Här kommer receptet.

Thaitorskgryta med quinoa
4 portioner

400 gram torsk (fungerar också bra med annan fisk som lax, sej eller dylikt)
3 morötter
½ broccolistånd
1 grön paprika
frysta wokgrönsaker
1 ½ dl Keldas Thaisoppa
2-3 tsk Santa Marias Curry Paste Thai Red
1 burk lätt kokosmjölk
2 dl vit quinoa
cashewnötter

Jag började med att skala morötterna. Jag skar de och broccolin i mindre bitar och kokade upp detta i vatten under några minuter. Paprikan skar jag i strimlor. Jag lade fiskbiten i en ugnsfast form och penslade den med currypastan. Därefter lade jag ut wokgrönsakerna, morötterna, paprikan och broccolin runt fisken. Jag hällde på thaisoppan och kokosmjölken och ställde in i ugnen på 200 grader. Efter 30-40 minuter var fisken klar.

Medan fisken stod i ugnen sköljde jag quinoan med hett vatten och kokade den sedan. Om man inte tycker om quinoa eller inte har det hemma fungerar det lika bra att äta denna fisk med ris eller bulgur.

När fisken var klar var det hela färdigt att servera. Jag strödde cashewnötter över och njöt!

Resultatet från undersökningen om vintersporter

De senaste dagarna har jag haft en undersökning på bloggen för att ta reda på vilken utomhussport ni gillar bäst på vintern. Nu har undersökningen passerat sista datumet och jag har tittat på vilka sporter som ligger er varmast hjärtat på vintern.

Vinnare med 30% blev längdskidåkning, följt av promenad på 21% och löpning på 18%. De sporter som fick minst antal röster var: snowboard och skridskoåkning.

Jag är inte så förvånad över resultatet utan konstaterar mest att skidåkning är en höjdare på vintern, och då framförallt på längden. För egen del var det väldigt länge sedan jag åkte längdskidor senast, men när det begav sig älskade jag att åka på längden. Så jag borde ta upp det igen!

Resultatet från underökningen "Vilken vintersport (utomhus) gillar du bäst":

Längdskidåkning: 20 (30%)
Slalom/utförsåkning: 11 (16%)
Snowboard: 2 (3%)
Löpning: 12 (18%)
Skridskoåkning: 2 (3%)
Pulkaåkning: 3 (4%)
Promenad: 14 (21%)
Annan vintersport: 2 (3%)

Spinningcykling och 17 minuters träning

Efter en skön promenad ute i den friska morgonluften satte jag mig på spinningcykeln och trampade i 30 minuter. Till sällskap hade jag bland annat del 2 av Mitt liv som Hellner. Jag trampade sittandes med ganska tungt motstånd så att benen fick sig en omgång och svettpärlorna trängde fram.

Efter det tränade jag framför Caroline Nilssons DVD med Träning för hela kroppen på 17 minuter. Jag fick skivan förra veckan så det var första gången jag testade den. Jag måste säga att hon har lyckats bra med att ta fram ett träningspass som är effektivt och ger trötta muskler trots den korta tiden. Man kan med andra ord får till bra träning på bara 17 minuter! Är man till exempel föräldraledig eller av annan anledning bunden till hemmet är detta ett perfekt sätt att träna på om man vill få till effektiv träning. Och man kan lägga träningen på sin nivå. Jag trodde inte att jag skulle få ut så mycket av passet, men det fick jag. För jag tog ut mig i övningarna maximalt och pausade inte och på så sätt blev det jobbigt.
Skön start denna måndag!

fredag 28 januari 2011

FRIGGS mot Vasan

Hälsoföretaget FRIGGS har tagit fasta på att "man ska leva som man lär" och nästan hälften av deras medarbetare ställer därför upp i någon av de olika loppen under Vasaloppsveckan i år. Till sin hjälp med förberedelserna har de tagit av det nya svenska skidstjärnskottet Hanna Falk som coach. Hanna har bland annat vunnit två segrar i världscupen och kommit tvåa i Liberecs fristilssprint. Här kan du läsa om de FRIGGS-anställda som ska åka Vasan i någon form i år och om deras mål.

Varje vecka anordnar FRIGGS en tävling för alla som vill där priset är en korg fylld med FRIGGS-prdoukter. Kolla in veckans tävling här!

Jag gillar hälsosatsningen FRIGGS gör och hoppas att den inspirerar andra till liknande satsningar!

Underbar och härlig fredag morgon

Det är fredag morgon och jag har fått härlig energi av min promenad denna morgon. Energin fick jag av att vistas ute i ett underbart vackert vinterlandskap och av att få sträcka på benen och röra på kroppen. Nu ska jag använda min energi till att ha en effektiv och produktiv fredag.

Jag väljer att inte skriva så mycket om promenaden, utan låter er få njuta av de vackra bilderna från morgonens promenad istället. Ha en härlig fredag alla!

torsdag 27 januari 2011

En solig vinterdag avslutades med härlig träning

Idag har det varit underbart vackert väder med sol på himlen, kyla i luften och vacker vit snö på marken. Jag har njutit i fulla drag när jag har promenerat mellan olika platser.


Vacker sol över vinterlandskapet.

Min dag avslutades på gymmet där jag instruerade Booty Express och Core Express. Jag kom dit i god tid så jag hann köra igenom några av låtarna själv först innan första klassen började. Ibland kan det vara bra att göra det för att se hur man egentligen ser ut när man utför de olika övningarna. Under tiden jag instruerar har jag inte en chans att se hur jag ser ut eftersom jag står med ryggen mot spegeln hela tiden. Jag tränade balansövningar, knäböj och power lunges. Bland annat.

Sedan var det dags att släppa in gänget. Det var många som kom och tränade med mig ikväll! Kul! Och energin flödade i salen - Härligt!Jag tränar Booty: balansövning och power lunges (men jag lyckades bara fånga mig själv på bild mellan två lunges när jag hoppar rakt upp i luften...). Många kom på mina klasser. Därav den stora högen med kort.

Ge-Eko med Arlas kampanj

Visste ni att det är hela 20 år sedan Arla började sälja sin första ekologiska produkt? Att välja ekologiskt är bra och viktigt, tycker jag.

Nu har du chansen att få två ekologiska KESO från Arla om du är med i Arlas Go-Eko kampanj. Det enda du behöver göra är att registrera din adress här. Om du är en av de 2000 första som gör det skickar Arla hem KESO-kupongerna till dig.

Om du vill läsa om Arlas ekologiska utbud klicka in här och kolla in alla produkter. Ge-Eko!

När det är som kallast är det som vackrast

Termometern visade på över 12 minusgrader i morse när jag gick ut. Med varma kläder och raska steg övervann jag kylan och tyckte istället att det var riktigt skönt ute. Jag fick också njuta av en underbart vacker morgon. För visst är det ofta så; När det är som kallast är det också som vackrast?!!


För min del får det gärna fortsätta vara så här kallt om det fortsätter att innebära klart och vackert väder. En till sak som är bra med kylan är att man utan att tänka på det går lite snabbare i vanligt. Min morgonpromenad idag blev alltså med lite raskare steg än normalt. Skönt!

onsdag 26 januari 2011

Apelsinfrossa

Det absolut godaste frukten just nu är apelsin, tycker jag. Denna härliga C-vitaminbomb är som saftigast under den här tiden på året och jag passar på att njuta i massor. Idag har jag redan ätit tre apelsiner!


Träning som i torsdags - nästan

Min träning idag blev nästan densamma som i torsdags: både promenad och löpning. Promenaden blev dock lite kortare och löpningen gick lite långsammare, men i övrigt var upplägget exakt detsamma.

Jag promenerade i månljuset och gick i 50 minuter. Efter lite frukost stack jag ut och sprang. Jag sprang exakt lika långt och exakt samma runda som jag sprang i torsdags. Men jag lyckades inte hålla samma fart. Rundan på 10,2 kilometer tog 2 minuter längre tid idag. Men jag är nöjd med att jag sprang lika långt och inser att man inte alltid kan vara på topp i träningen. Ibland har man dagar när det inte går lika snabbt eller man inte orkar lyfta lika tungt. Det är bara att inse. Hur som helst fick jag njuta av en väldigt vacker soluppgång under löpningen!

Öppethus vecka på World Class

Den här veckan är det flera World Class klubbar som har Öppet Hus. Detta innebär att alla som vill är välkomna att träna på dessa klubbar när som helst och hur mycket som helst under veckan. Dessutom bjuder World Class på frukost för alla som vill varje morgon, hela veckan!

Om du inte redan tränar på World Class så passa gärna på denna vecka! Ta med dig vänner, grannen eller en familjemedlem och kom. Eller kom själv! Du får testa både träning i gymmet och gruppträning!

Erbjudandet gäller 24 till 31 januari på följande World Class klubbar: Alvik, Göteborg City, Hornsgatan, Kista, Nybroplan, Slussen och Vasastan.

Jag har tränat på Alvik, Hornsgatan, Nybroplan, Slussen samt Vasastan och jag kan varmt rekommendera samtliga gym!

tisdag 25 januari 2011

Finn Crisp Plus Sesame & Fibre

Häromdagen fick jag hemskickat en förpackning med Finn Crisps senaste produkt: Finn Crisp Plus Sesame & Fibre. Idag smakade jag några skivor av den till mellanmål. Smaken påminner ganska mycket om den traditionella Finn Crisp smaken. Men sesamfröna gör att detta nytillskott smakar ännu bättre, tycker jag.

Den här Finn Crisp varianten är fullproppad med nyttiga fibrer; hela 21%. Detta kan jämföras med vanliga Finn Crisp som innehåller 17% fibrer, knäckebröd som innehåller ungefär 16% fibrer och mjukt bröd som brukar ligga på 10% fibrer som allra mest. Trots att denna Finn Crisp variant innehåller så mycket fibrer har man lyckats med att behålla den goda smaken.

Att äta mycket fibrer är positivt för kroppen och hälsan. Fibret tillsammans med rågmjölet i denna rågskorpa bidrar till en jämnare blodsockernivå och en längre mättnadskänsla. Finn Crisp bakas dessutom med surdeg, vilket ger det en god syrlig smak och drar ner GI-värdet på produkten.

Finn Crisp Plus Sesame & Fibre är ett bra alternativ om man vill äta nyttigt och gott! Jag njöt mina Finn Crisp med jordnötssmör och kompletterade med ett äpple för att få ett fullgott mellanmål. Men pålägget på denna rågskorpa går att variera i det oändliga. Bara fantasin sätter stopp!

Denna rågskorpa innehåller endast naturliga ingredienser: fullkornsrågmjöl, rågkli, vatten, salt och jäst. En förpackning kostar ca 15 kronor.

World Class Alvik

Vad roligt det var att vikariera på World Class Alvik! Jag minns att jag gjorde det vintern för två år sedan, men sedan dess har jag inte varit på det gymmet varken som motionär eller instruktör.

Gymmet ligger verkligen fint, precis invid Alvik Strand. Från gruppträningssalen har man fin utsikt över den snö- och isbeklädda sjön. Eller rättare sagt: jag hade fin utsikt över sjön. Resten av deltagarna stod med ryggen vända mot sjön.


Vacker vy precis utanför gymmet och lika vacker vy från fönsterna i gruppträningssalen.

Jag instruerade en Booty Express och en Core Express klass. På core-klassen var vi så många att jag inte trodde att vi skulle få plats i salen. Men det fick vi! Grymt jobbat Alvik-gänget!

Skön aerobicsstart på dagen

Precis som förra tisdagen så var det riktigt många deltagare på min aerobicsklass i morse. Jag älskar terminsstarten när gymmen är fulla med folk och alla är riktigt träningsmotiverade! Det är tråkigt när man märker att fler och fler droppar av ju närmare sommaren vi kommer. Min förhoppning är att de som droppar av istället förlägger sin träning utomhus. Men tyvärr tror jag att flertalet inte gör det, utan väljer att prioritera annat istället eller helt enkelt har tappat träningsmotivationen.

Jag ska jobba hårt för att behålla deltagarna som går på mina klasser i alla fall hela året. För det finns ju ingen månad på året då man inte behöver träna. Träning är ALLTID bra!


"Hopp och studs" med Karin

Vi körde hårt med konditionsträningen i form av aerobics i 30 minuter och avslutade med styrkeövningar i 15 minuter. En skön genomkörare blev det!

Nu efter dusch och frukost är det dags för mig att ladda om för om några timmar ska jag instruera lunchklasser på World Class Alvik, som jag har tagit på mig att vikariera för idag.

måndag 24 januari 2011

Några fler gröttips

För inte så länge sedan tipsade jag om hur man kan variera sin morgongröt med olika nyttiga toppingar och tillbehör. Sedan dess har jag testat ytterligare några andra varianter på goda tillbehör till den hälsosamma gröten. Här delar jag med mig av dem.

Om du inte hittar din favorit bland de gröttips jag ger i detta inlägg så kolla in mitt förra gröttips-inlägg för att se om du gillar någon av dem istället. Hoppas att ni blir inspirerade till att äta gröt och variera hur du äter den!

Tillbehören är proteinrika och fyllda med bra vitaminer i form av antingen keso, proteinpulver eller ägg och bär eller frukt. Detta ger ett bra komplement till den kolhydrats- och fiberrika gröten.

Jag tröttnar garanterat inte på att äta gröt till frukost.
Havregrynsgröt med ägg, kanel, blåbär, kokosflarn, psylliumfrön och mjölk - Jag blandade 1 ½ dl fiberhavregryn med 1 ägg, kanel och 3 dl vatten. Tillagade detta i micron i drygt 2 minuter. Rörde om, toppade med tinade blåbär, kokos och psylliumfrön. Jag åt gröten med minimjölk.Havregrynsgröt med proteinpulver, banan, mango, solrosfrön och mjölk - Jag blandade 1 ½ dl fiberhavregryn med kanel och 3 dl vatten. Detta tillagade jag i micron i drygt 2 minuter. Jag rörde i ½ dl proteinpulver med chokladsmak. Rörde om och toppade gröten med ½ skivad banan och en tredjedels skivad färsk mango samt solrosfrön. Jag åt gröten med minimjölk. Mums! Banan och mango är verkligen en god kombination!Råg- och havregröt med proteinpulver, äpple, kanel, linfrön och mjölk - Jag blandade 1 dl rågflingor, ½ dl fiberhavregryn, kanel och 3 dl vatten. Tillagade detta i micron i drygt 2 minuter. Jag rörde i ½ dl proteinpulver med chokladsmak. Rörde om och toppade gröten med 1 tärnat äpple, mer kanel och krossade linfrön. Jag åt gröten med minimjölk. Normalt sett brukar jag riva äpplet när jag äter gröten med äpple. Men det var lika gott att skära äpplet i tärningar! Och det är gott att variera havregrynsgröten med råggröt ibland.Havregrynsgröt med hallon, keso och mjölk - Jag blandade 1 ½ dl fiberhavregryn med kanel, psylliumfrön och 3 dl vatten. Jag tillagade detta i micron i drygt 2 minuter. Rörde om och toppade gröten med tinade hallon och ½ dl minikeso. Även om jag hade keso på gröten så åt jag den även med lite minimjölk.En favorit i repris: Havregrynsgröt med proteinpulver med chokladsmak, kanel, banan, psylliumfrön och mjölk - Jag blandade 1 ½ dl fiberhavregryn, kanel och 3 dl vatten och tillagade detta i micron i drygt 2 minuter. Under tiden mosade jag en banan, men sparade en bit av bananen, som jag istället skivade för garneringen. När gröten var klar hällde jag på ½ dl proteinpulver med chokladsmak och rörde om. Jag rörde även i den mosade bananen. Därefter garnerade jag med bananskivorna, pudrade på mer kanel och hällde över ca 1 tsk mörka psylliumfrön. Till gröten hade jag minimjölk.

Jag tipsade om den sista grötvarianten även i förra inlägget. Men jag kan inte låta bli att ta med den igen för den förblir min favorit, även om samtliga grötvarianter är goda.

Powerwalk och spinningcykling

Jag har fått till ett härligt, långt träningspass denna måndag morgon. Först en powerwalk/promenad på 70 minuter med Lena Olins sommarprat i lurarna. Sedan ett pass på spinningcykeln i 55 minuter.


Mörkt och tyst ute. Skönt med något bra att lyssna på i lurarna och att få traska på med rask takt!

Även idag blev det att jag gick lite längre för att jag hade något intressant att lyssna på under promenaden. Perfekt träningsmotivation.

Spinning under 55 minuter gör att man blir svettig... och glad!

Min underhållning under spinningpasset var ett avsnitt av Pacific (Jag har fastnat för den TV-serien trots att den handlar om krig, vilket inte brukar vara min favorit genre på TV-serier och filmer. Men just denna är bra! Kan rekommenderas!). Jag var redan uppvärmd från promenaden och behövde inte lägga så mycket tid på att trampa långsamt och lugnt i början. Istället kunde jag köra hårt på en gång.

Jag delade upp spinningpasset i tre sektioner på 20, 19 och 14 minuter. Jag hade alltså två pauser där jag kunde lätta på motståndet, dricka vatten och trampa lugnare under en minut. Tiden gick väldigt snabbt eftersom jag var så inne i TV-programmet och glömde nästan bort att det var jobbigt att trampa. Jag avslutade med relativt högt motstånd och trampade med högt tempo för att bli riktigt slut. Efter de 55 minuterna satt jag kvar en stund på sadeln och trampade ut. Sedan var det skönt med en dusch!

söndag 23 januari 2011

Mitt liv som Hellner

Jag har just sett del 1 av TV-serien Mitt liv som Hellner. Artisten Erik Segerstedt ska under sju veckor, fram till VM, leva, träna och äta som skidproffset Marcus Hellner gör. Till sin hjälp har han Per Elofsson.

Jag gillar verkligen idén och jag kommer definitivt följa Eriks resa både på hans blogg och varje vecka på SVT. Det ska bli intressant att se om han kommer lyckas med målet att leva som Hellner. När man fick se Hellners träningsschema i första programmet såg man på Erik att han blev lite spak. Kommer han klara att träna 23 timmar högintensiv träning i veckan? Han som har stått på ett par skidor endast en gång tidigare. Vad tror du?

Du jobbar bättre när du har tränat

Jag läste just en notis i senaste Fitness Magazine att vi jobbar mycket bättre när vi har tränat. Detta visar amerikansk forskning:
  • Vår motivation ökar med 32% på jobbet när vi har tränat samma dag
  • Vi hanterar stress 26% bättre när vi hat tränat
  • Vi blir 25% mer effektiva på jobbet när vi har tränat
  • Vi kan koncentrera oss 26% bättre när vi har tränat
Visst låter det bra?!! Fast jag är inte så förvånad för jag känner mig alltid på bättre humör, blir mer produktiv och motiverad när jag har tränat. Kul att få det på papper att det är så. Och nu blir man ju ännu mer inspirerad till att träna!

lördag 22 januari 2011

Fiberrika blåbärspannkakor

Jag älskar pannkakor och äter det ganska ofta. Men jag gör alltid mina pannkakor lite nyttigare än de klassiska svenska pannkakorna. För det finns så många sätt att göra nyttig och näringsrik pannkaka på utan att den smakar sämre. Några av mina favoriter är coltingpannkaka, kesopannkaka, fiberrik pannkaka, äpple- och kanelplättar och ugnspannkaka med morot.

Idag till lunch testade jag ett nytt recept, som jag klurade ihop själv med inspiration från diverse andra pannkaksrecept. Resultatet blev fiberrika blåbärspannkakor. Mycket gott! Jag njöt mina tillsammans med keso och kanel.

Fiberrika blåbärspannkakor

4 portioner

3 dl fullkorns dinkelmjöl
1 dl fiberhavregryn
½ tsk salt
½ dl krossade linfrön
8 dl lättmjölk
4 ägg
2 dl blåbär
smör till stekningen

Jag började med att vispa ihop alla ingredienserna i en skål. Jag tillsatte blåbären sist, efter att jag hade vispat smeten jämn. Blåbären vände jag i försiktigt så att de inte skulle gå sönder för mycket.

Jag stekte sedan pannkakorna som vanligt i en pannkakslagg med ungefär 1 dl smet per pannkaka. Till varannan pannkaka lät jag lite smör smälta i pannan innan jag slog på pannkakssmeten.

Det passade mycket bra att äta blåbärspannkakorna med keso. Men jag kan tänka mig att de hade smakat lika bra med kesella eller vispad grädde.

Här hittar ni fler varianter på pannkakor med bra och nyttigt näringsinnehåll:
Colting pannkakor
Kesopannkakor
Fiberrika pannkakor
Äpple- och kanelplättar
Fiberrik ugnspannkaka med morot

Här hittar ni förslag på vad man kan toppa pannkakorna med
.

Lyxig lördagsmorgon

Vilken lördagslyx det är med nybakat bröd till frukost! Min morgonpromenad gick till bageriet idag för att köpa färskt bröd till frukosten. Det tar 25 minuter att gå till bageriet så det blev en lagom lång promenad att gå fram och tillbaka.

Det var vackert i morse när jag gick ut i gryningen när månen fortfarande lyste på himlen. Det var tyst och skönt ute och jag mötte faktiskt inte en enda människa på hela promenaden. Den enda jag mötte var flickan som sålde bröd i bageriet.

Jag köpte rågfrallor och en surdegslimpa och gick sedan hemåt igen. Innan jag gjorde i ordning den goda frukosten tog jag en lång härlig dusch, inklusive hårinpackning och fotvård.

Sedan gjorde jag i ordning en god frukost med te och färska frallor. På mina hade jag smör, St Dalfours marmelad utan socker och 17% ost. Med tända ljus blev detta en riktig njutningsstund!

Jag är mycket nöjd med min lyxiga lördags morgon. För kan man börja dagen på ett bättre sätt än med promenad, en liten "spa stund" och god frukost med nybakat bröd?