torsdag 31 mars 2011

Holistics produkter

Jag har tidigare skrivit om Holistic, om deras produkter inom kosttillskott och ekologiskt raw food och om deras vettiga syn på hälsa. Igår fick jag hem ett gäng produkter från Holistic, som jag ser fram emot att prova.



Bland produkterna fanns proteinpulver med vaniljsmak, psylliumfröskal, glutamin, power meal, vitamintillskott, cellsyra m.m. Mest ser jag fram emot att testa några av recepten från häftet "Smodisar", där Holistic tipsar om goda och nyttiga smoothies-recept. Jag är säker på att ni kommer få ta del av dessa recepttips framöver.

Powerwalk i raskt tempo

I morse gav jag mig ut på en timmes rask promenad. Jag kunde gå i snabbt tempo eftersom jag hade löparskorna på mig och inte någon packning med mig. När jag jobbade på mitt förra jobb brukade jag ta morgonpromenaden i samband med att jag tog mig till jobbet eftersom jag åkte kommunalt dit. Nu när jag kör bil till jobbet blir det att jag tar min morgonpromenad innan jag gör i ordning mig och sätter mig i bilen. Utan väskor och med bra skor kan man gå snabbare. Skönt!



Det var kyligt i morse, vilket gjorde det ännu med motiverande att gå i raskt tempo. Bra start på dagen!

onsdag 30 mars 2011

Cykling och Mästarnas mästare 2011

Jag hann med ett 50 minuters träningspass på spinningcykeln tidigt i morse innan jag åkte iväg till jobbet. Under tiden passade jag på att se första delen av Mästarnas mästare 2011. Jag har inte följt de tidigare säsongerna, men varit intresserad av programmet. Efter att ha sett det i morse vet jag att jag kommer se det igen. Jag tror att det kommer vara riktigt spännande att följa dessa före detta elitidrottsmän- och kvinnor när de tävlar om titeln Mästarnas Mästare.

Någon som jag blev väldigt imponerad av under 1:a avsnittet var Evy Palm. Denna 68-åriga löpardrottning vann tävlingen när alla hängde i chinsposition i en stång, placerad över havet. Det kallar jag prestation att lyckas hänga längst av alla trots att hon är äldst bland de tävlande. Vilken uthållighet och styrka den kvinnan besitter!

tisdag 29 mars 2011

EM-kval Sverige-Moldavien ikväll

Jag blev ledsen när Sverige inte kom med till VM i Sydafrika i somras. Nu måste vi se till att kvala in till fotbolls-EM sommaren 2012. Ikväll spelar Sverige EM-kval match mot Moldavien. Den måste vi vinna!

Redan från klockan 18.00 kan man se matchen ikväll direkt på Fotbollskanalen.se eller på TV4. Jag hinner inte hem tills dess, men jag kan lyssna på början av matchen på radion. Heja Sverige!

Hur många mål kommer Zlatan att göra ikväll tror du?

Röd och svettig efter träningen

Jag inledde morgonen med att instruera mitt Aerobics 45 pass på World Class i Sundbyberg. Jag blev som vanligt svettig och röd i ansiktet under klassen. Tänk att man kan bli så svettig och trött av 45 minuters träning!

Ju kortare tid man har på sig desto effektivare blir träningen. Så upplever jag det i alla fall. 45 minuter räcker absolut för att få till ett ordentligt träningspass för både hjärta och muskler.

Efter denna start känns det mer okej att jag ska spendera två timmar sittandes i bilen enkel väg idag. Hoppas att ni alla får en fin tisdag!

måndag 28 mars 2011

Köttfärssås med grönsaker och pesto

Idag har jag haft en sådan där dag när man är hungrig nästan hela tiden, fastän jag har ätit ordentligt under dagen. Min frukost var mättande och bestod av grovt fullkornsbröd med keso och avokado. Jag hann med en banan innan lunch och till lunch åt jag sushi. Visserligen blir jag inte jätte mätt av en 10-bitars sushi så kanske berodde det på lunchen att jag har känt mig hungrig idag. På eftermiddagen åt jag två proteinhavrebollar. När jag kom hem ikväll var jag så vrålhungrig att jag var tvungen att äta ett äpple medan jag gjorde i ordning middagen.


Min goda middag ikväll

Till middag ikväll fixade jag i ordning en tallrik (Eller snarare en assiett, vilket jag brukar använda på kvällen till middag för att låta bli att äta för mycket. Funkar för mig!) med köttfärssås, bladspenat, ruccolasallad och en härlig blandning med tomat, soltorkad tomat, svarta oliver och pesto. Jag brukar fokusera på proteiner, fetter och grönsaker på kvällen för att inte äta för mycket kolhydrater så sent. Detta blev mycket gott! Man måste verkligen inte äta pasta till köttfärssåsen för att det ska bli gott.

Utomhusträning när snön är borta och våren är kommen

Den här veckan kommer jag spendera mycket tid i bilen. Jag kommer jobba i Gävle varje dag denna vecka, vilket innebär minst två timmars bilkörning varje morgon och varje kväll. Eftersom jag är en person som gärna rör på mig mycket ser jag inte fram emot mer än fyra timmar i bilen varje dag.

Snart är det dags för mig att hoppa in i bilen och köra iväg. Under tiden får ni gärna fylla i ert svar i min undersökning högst upp i högerspalten. Jag undrar vad ni helst tränar utomhus nu när snön är borta och våren är kommen. Jag vet att vi är många som gläds åt att komma ut och träna nu när det är mildare temperatur och mycket av snön är borta. Har du någon favorit träningsform som du kör igång med då på våren?

Om du har svårt att välja går det bra att fylla i flera svar. Om din favorit träningsform inte finns med så kommentera gärna vad du helst tränar i detta inlägg!

Hoppas att ni inte behöver köra lika mycket bil som jag måste den här veckan!

lördag 26 mars 2011

Kanelbulle vs Riskaka med kanelbullssmak

För en stund sedan smakade jag FRIGGS Riskakor med smak av kanelbulle. För att testet skulle bli på riktigt åt jag även en kanelbulle för att jämföra smaken. Jag måste säga att en äkta hembakad kanelbulle slår denna riskaka med hästlängder. Jag tyckte att riskakan var god och smaken av kanel fungerade bra till riskakesmaken. Men att jämföra detta med kanelbulle går inte. Jag skulle ha döpt dessa riskakor till Kanel-Riskakor istället och struntat i att jämföra dem med en kanelbulle. För det går inte.



Jag brukar sällan äta riskakor. Ända gången jag tycker att det passar är som ett snabbt mellanmål efter träningen. Då äter jag dem tillsammans med något proteinrikt för att både få snabba kolhydrater från riskakan och protein. Jag tror dock inte att jag kommer äta dessa kanelbulleriskakor efter träningen då jag inte tycker de passar riktigt då. Dessutom innehåller de en del socker.

Någon gång ibland kan jag tänka mig att knapra på dessa riskakor till en kopp te. Fördelen med dem är ju att de är nyttigare än en kanelbulle i alla fall.

fredag 25 mars 2011

Dagens vardagsmotion

Jag skrev igår om mina tankar kring hur jag ska få till min vardagsmotion nu när jag har firmabil. Anna gav mig några tips i sin kommentar och jag var redan inne i de tankarna. Även om det inte blir lika många naturliga promenader till och från tåg, jobb och hem nu så får jag se till att få till de där promenaderna på annat sätt.

I morse hann jag med en timmes rask promenad innan jag körde till jobbet. Det är inte svårare än att ställa klockan lite tidigare än man egentligen behöver för att få in lite vardagsmotion.


Bilder från min kyliga och soliga promenad i morse.

Hur gör du för att få in vardagsmotion regelbundet? Går eller cyklar du överallt? Åker du kommunalt och går av en station tidigare för att få en extra promenad? Utnyttjar du lunchen till en promenad? Använder du alltid trappan istället för rulltrappan eller hissen? Har du några smarta tips på vad man kan göra för att optimera sin vardagsmotion?

torsdag 24 mars 2011

Mellanmål före och efter träningen

Jag har just instruerat mina klasser nu på kvällen. Det är alltid viktigt att äta mellanmål, men när man tränar blir det ännu viktigare. I bilen på väg till träningen laddade jag med en Nakd bar, mandlar och torkade aprikoser. Och direkt efter träningen drack jag en Holistic proteindrink och åt en banan. Allt för att få i mig bra energi inför och efter träningen.


Goda och mättande mellanmål före och efter träning

Och att leda mina booty- och coreklasser var lika roligt som vanligt och ett perfekt sätt att sluta en jobbdag på!

Sol, promenad och vardagsmotion

Jag gick en skön promenad till tåget denna morgon. Eftersom jag startade i god tid hemifrån hann jag gå i nästan en timme innan mitt pendeltåg avgick. Nu sitter jag på tåget på väg till jobbet. Denna morgon bjöd, precis som igår, på en underbar sol i den annars kyliga morgonluften.

Det är för sista gången som jag nu åker kommunalt till jobbet. I eftermiddag kommer jag hämta ut min firmabil för att använda den till och från jobbet och i jobbet framöver. Även om det är bekvämt att ha firmabil tycker jag att det är delvis negativt eftersom det kommer innebära att mycket av min naturliga vardagsmotion kommer gå förlorad. När man åker kommunalt får man ganska mycket promenader gratis. Vi har till exempel en halvtimmes promenad till stationen, vilket innebär en gratis timmes promenad varje dag bara för att ta sig till och från hemmet.

Min tanke är att jag får lägga in lite andra promenader från och med nu. Ibland kommer jag hinna med en promenad hemma innan jag åker till jobbet, ibland kan jag ta en på kvällen när jag har kommit hem. Dessutom rör jag mig en del i jobbet. Så jag är inte speciellt bekymrad över att jag kommer få mycket mindre vardagsmotion nu. Tänker man bara till så är det ganska enkelt att få in vardagsmotion trots att man kör mycket bil.

onsdag 23 mars 2011

Svett och sol

Jag hann med ett träningspass på 60 minuter på spinningcykeln i morse innan det var dags för mig att göra i ordning mig för att bege mig till jobbet. När jag gick min promenad till stationen sken solen och jag njöt i fulla drag. Visserligen var det ganska kyligt i luften, men den strålande solen vägde upp och värmde en del med sina underbara strålar. Åh, vad jag älskar våren!


Det blev en skön morgon med både svett och sol!

tisdag 22 mars 2011

Ett paket med FRIGGS

För ett tag sedan var jag med och tävlade i FRIGGS tävling "Friggs mot Vasan". Det visade sig att jag vann. Idag fick jag hem priset; ett paket fyllt med härliga FRIGGS produkter.

I paketet fanns riskakor, naturdiet-shakes och bar, teer och en mängd olika vitaminer, mineraler, omega-3 och ginseng. Några av produkterna, som teerna Röd Söder och Green Chai, bars och shakes har jag testat tidigare. Men riskakorna har jag inte provat så det ska bli spännande. Jag gillar verkligen FRIGGS produkter och då särskilt deras teer, så den här vinsten gjorde mig verkligen glad. Tack Friggs!

Viktigt med mat innan morgonträning

Liksom alla tisdag mognar höll jag min aerobics-klass i morse. Den här gången gick det mycket bättre än det gjorde sist, vilket jag förstod att det skulle göra då förra tisdagen var ett undantagsfall mot hur det brukar gå för mig när jag instruerar denna aerobics-klass. Det var kul att svettas och kämpa med deltagarna på klassen!

Jag hade en deltagare på klassen som inte har varit med på mina klasser tidigare. Under klassen när vi när vi tränade jobbiga pulsövningar märkte jag att hon inte orkade hålla uppe tempot, vilket inte är så konstigt eftersom jag har ganska jobbiga pulstoppar i min klass. Efteråt fick jag veta varför. Hon berättade för mig att hon inte hade ätit någonting på morgonen innan träningen. Hon tränade alltså en 45 minuter lång aerobics-klass med hårt konditionsträning och styrka på slutet utan att ha minsta energi i kroppen. Jag sade åt henne att hon måste se till att få i sig någonting på morgonen innan träningen, för oavsett om man är hungrig eller inte måste man äta något innan en så pass ansträngande träningsklass. Jag gav några tips på vad hon skulle kunna äta, som till exempel ett kokt ägg, en frukt, keso och banan eller fil och bär. Och efter träningen ska man såklart fylla på med mer energi i form av en rejäl frukost.

Jag hoppas att det inte är fler därute som brukar träna hårt på morgonen utan att äta först. Det fungerar att ta en promenad utan mat i magen om man gör det direkt på morgonen. Men ska man träna intensivare än så MÅSTE man äta först. Annars blir träningen snarare nedbrytande än uppbyggande. Och dessutom blir ju träningen så mycket roligare när man har energi i kroppen!

måndag 21 mars 2011

Tonfisksallad med ägg

Jag har landat hemma efter en rolig och intensiv första dag på mitt nya jobb. Jag märker verkligen att alla nya intryck och all ny information gör mig tröttare än vanligt. Då var det skönt att slänga ihop något enkelt och snabbt till middag ikväll. Tonfisksallad med kokt ägg fick det bli. En rätt som jag tycker är väldigt god och som passar perfekt att äta på kvällen när man inte behöver så mycket kolhydrater, utan fokus läggs på protein och fett.

Tonfisksallad med ägg
2 portioner

2 ägg
½ rödlök
ruccolasallad
romansallad
bladspenat
1 tomat
1 röd paprika
balsamvinäger
olivolja
½ burk kidneybönor
1 burk tonfisk i vatten
peppar

Koka äggen till önskad hårdhet. Under tiden gör du i ordning två tallrikar med ingredienserna till salladen. Lägg ut sallad och bladspenat. Som sallad valde jag ruccola och roman, men där kan du såklart välja det som du är sugen på. Hacka rödlök och skär tomat och paprika i mindre bitar. Strö över detta på tallrikarna. Ringla över vinäger och olja.

Skölj bönorna i vatten, lägg dem och tonfisken över grönsakerna. Peppra. När äggen är klara skalar du dem, halverar och toppar salladstallrikarna med dem. Gott, enkelt och nyttigt!

Smart frukost när man är på språng

Jag startade min måndag med en skön och rask promenad på 70 minuter. Nu är jag på väg in till jobbet (min första dag på nya jobbet!) och dricker min frukost under tiden. Igår kväll gjorde jag i ordning en smart och god frukost, som passar för morgnar när man inte har tid att sitta ner hemma eller på jobbet och äta. Jag gjorde en hallonsmoothie med havregryn. Gott och mättande!



Hallonsmoothie med havregryn
1 portion
2 dl mild naturell lättyoghurt
1 banan
1 dl fiberhavregryn
en knapp deciliter hallon

Jag mixade allt i en mixer och hade en färdig smoothie klar på några sekunder. Kan det bli enklare än så?

Nu ser jag fram emot en rolig dag på jobbet!

lördag 19 mars 2011

Floridasallad - en kyckling- och bönsallad med smak av grapefrukt

Efter en underbar promenad i solen på förmiddagen lagade jag idag en lunch som var god, nyttig och fräsch till oss. Den fick mig att tänka på Floridas soliga kuster. Salladens fräschhet och det faktum att den innehåller Florida Grapefrukt gjorde att jag döpte denna kyckling- och bönsallad till Floridasallad. Här kommer receptet.

Floridasallad - en kyckling- och bönsallad med smak av grapefrukt
4 portioner

Kyckling i marinad:
4 kycklingfiléer
2 msk soya
1 msk olivolja
saften från en ½ Florida grapefrukt
2 pressade vitlöksklyftor
svartpeppar

Bönsalsa:
1 burk kidneybönor eller ca 3 dl kokade kidneybönor
½ rödlök
½ Florida grapefrukt
salt och peppar

Sallad:

½ paket bladspenat
½ paket ruccolasallad
2 tomater
balsamvinäger
olivolja
2 avokados
1 Florida grapefrukt
pumpakärnor
salt och peppar

Börja med att blanda ihop ingredienserna till marinaden i en liten fryspåse. Lägg i kycklingfiléerna, knyt ihop påsen och se till så att marinaden fördelas jämnt runt kycklingfiléerna. Låt detta stå en stund i kylen.

Ta fram kycklingen i rumstemperatur. Sätt ugnen på 200 grader. Stek kycklingfiléerna i en stekpanna på hög värme så att de får färg på båda sidor. Lägg dem sedan i en ugnsfast form och ställ in dem i ugnen. Kycklingen är klar efter ca 30-40 minuter eller när köttet är vitt och fast.

Medan kycklingen är i ugnen kan du göra i ordning bönsalsan. Skölj bönorna under kallt vatten och lägg dem i en skål. Hacka rödlöken i fina, små bitar. Rör i dem med bönorna. Tillsätt även saften från en halv grapefrukt, peppar och lite salt. Rör om.

Fördela ut salladsbladen och spenatbladen på fyra tallrikar. Skär tomater i mindre bitar och lägg ut dem på salladen. Häll över lite balsamvinäger och olivolja på varje salladstallrik. Skär avokadofrukterna i smala klyftor. Grapefrukten delar du mitt itu för att sedan filea ut fina klyftor utan fruktkött och skal.

När kycklingen är klar tar du ut den ur ugnen och skär varje kycklingfilé fint i mindre bitar. Varva kyckling med avokado och grapefrukt när du lägger upp dessa på tallrikarna. Salta, peppra och strö pumpakärnor fint över varje tallrik. Klart att servera!

Om man är riktigt hungrig kan man gärna äta en skiva gott, grovt surdegsbröd till salladen. Bred gärna lite färskost på brödet.

Bra inledning för min kostrådgivningskund

För några veckor sedan anlitade Anna mig som sin kostrådgivare. Jag började med att lägga upp en veckomeny för henne baserat på hennes mål, hur hon lever i vardagen med aktiviteter och träning, hennes nuvarande vikt och några andra faktorer. Anna vill gå ned i vikt och behöver få till bättre matvanor för att lyckas med detta.

Det är mycket roligt att hjälpa Anna och följa hennes framgångar. Än så länge har hon hållit sig till kostupplägget optimalt och lyckats motstå de frestelser hon möter i vardagen. Hon säger själv att en stor anledning till att hon har lyckats är för att hon äter oftare och mer regelbundet nu, vilket gör att hon aldrig är vrålhungrig eller sugen på onyttigheter.

Här kan du läsa om Annas första vecka, vilket resulterade i en viktnedgång på 1,8 kilo. Mycket bra jobbat, Anna! Det ska bli oerhört kul att fortsätta följa Anna och hjälpa henne mot ett sundare och hälsosammare liv. Och jag är säker på att Anna kommer lyckas med sitt mål! Om du vill följa Anna och hennes viktresa så hittar du hennes blogg här.

fredag 18 mars 2011

Vinnare av FiberPasta tävlingen och ett gott pastarecept som passar till påsk

Jag har nu utsett vinnaren av FiberPasta-tävlingen. Eftersom det fanns ett recept som verkligen dominerade bland tävlingsbidragen har jag beslutat mig för att dra endast en vinnare, som får båda paketen med FiberPasta spaghetti. Grattis säger jag till Frida Björkman från Sollentuna!

Frida skickade in ett pastarecept som både låter gott och känns fräscht och vårlikt. Det passar perfekt att laga till påsk eftersom det innehåller ägg. Men jag tycker att man kan tjuvstarta och laga denna pastarätt redan nu. Här kommer Fridas vinnarrecept.

Påskpasta med ägg och kapris

4 portioner


300 gram spaghetti
1 msk malen gurkmeja
3 röda paprikor
olja
6 tomater
1/2 gurka
1 vitlöksklyfta
5 msk kapris
1 dl kalamataoliver
2 msk rödvinsvinäger
3 msk olivolja
1 kruka basilika
1 dl hackad persilja
4 kokta ägg
flingsalt & svartpeppar

Sätt ugnen på 250 grader grill. Dela och kärna ur paprikorna. Lägg halvorna på en plåt med bakplåtspapper med skinnet uppåt. Pensla med rikligt med olja och grilla högst upp i ugnen tills skinnet blivit svart och bubbligt.

Lägg den grillade paprikan i en skål och täck med plastfolie. Låt svalna och ta bort det svarta skalet. Strimla paprikan.

Skär tomaterna i mindre bitar och lägg i en stor skål. Mosa bitarna så att saften rinner ut som en dressing i skålen.

Koka spaghetti med gurkmeja enligt tidsangivelse på paketet (gurkmeja tillsätts alltså i kokvattnet och kokar med spaghettin under hela tillagningstiden).

Skala, kärna ur och tärna gurkan. Skala och pressa eller finriv vitlöken. Blanda vitlök, kapris och oliver med tomaterna.

Vänd runt tomatsalladen med den strimlade paprikan, gurkan, vinäger, olivolja, basilikablad och persilja (efter tycke och smak). Krydda med salt och peppar efter behov.

Skala äggen. Lägg upp spaghettin i form av ett "fågelbo" mitt på tallriken och lägg tomat- och paprikablandningen runt omkring den varma pastan. Lägg ägget i boet (2 ägg om man är hungrig och vill ha mer protein). Klart att servera!

Enligt Frida kom det här receptet till när hon ville locka fram matlusten hos sin 3-åriga dotter. Även om tomat- och kaprissalsa var lite för avancerat för hennes smaklökar så var gul spaghetti med fågelägg plötsligt roligt att äta. För er som har småbarn kan alltså denna pastarätt vara ett smart sätt att få era barn att äta en nyttig rätt med mycket grönsaker.

Pestolax med goda tillbehör till lunch

Idag gjorde jag en god och enkel lunch till mig själv. Eftersom jag älskar lax och det är en av de nyttiga omega-3 fiskarna, som man bör äta av 2-3 gånger i veckan, så fick det bli en laxlunch idag.

Denna här gången fick laxen sällskap av pesto och pressad citron i ugnen. Till laxen njöt jag av ugnsrostade morot, palsternacka, lök och potatis samt spenat och diverse grönsaker som broccoli, blomkål och vitkål.

Med den här måltiden i magen har jag fått i mig bra protein och viktiga fiskfettsyror från laxen, järn, C-vitamin, fibrer och folsyra från spenaten samt kolhydrater och en mängd viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter från grönsakerna.

Sista dagen i frihet

Idag är det fredag och jag är ledig. På måndag börjar jag på mitt nya jobb. Så idag är sista vardagen som jag får njuta av frihet och ledighet. Och det tänker jag göra! Jag har väldigt få måsten och punkter på min "att göra"-lista idag. Så större delen av dagen ska jag njuta av att bara vara och göra det jag känner för.

Jag startade denna lediga fredag med en skön promenad på 65 minuter. Fastän vi bor på landet har mycket av snön försvunnit, även om den ligger kvar tjock på vissa ställen. Jag hörde på väderleksrapporten att det ska komma 10 centimeter nysnö hit senare idag. Det tycker jag verkar dumt... Hoppas att jag slipper skotta idag.

När jag kom hem efter min promenad var jag väldigt hungrig och tryckte därför i mig några cashewnötter och en torkad aprikos för att få snabb energi. Jag tränade igenom tre styrkelåtar som jag har tänkt instruera på min aerobicsklass nästa vecka. Därefter hoppade jag i duschen och nu sitter jag här med en god och mättande frukost.

Jag gjorde en ny variant på gröt idag; en müsligröt. Istället för havregryn blandade jag Min Müsli med vatten och lagade detta i micron. Jag rörde i lite proteinpulver i gröten för att få upp proteinhalten. Till detta rev jag ett äpple och strödde på kanel. Det blev riktigt gott!

För er som har en god müsli hemma, där basen främst består av havregryn, rågflingor eller liknande gryn som fungerar att göra gröt av, kan jag rekommendera att ni kokar gröt av den. Speciellt nu på vårvintern värmer det gott med en portion gröt på morgonen istället för att äta müslin kall med yoghurt eller fil.

torsdag 17 mars 2011

Hemgjord vaniljdoftande müsli

Igår gjorde jag en stor sats med min goda müsli. Den här gången avslutade jag med att blanda i två teskedar vaniljpulver i müslin. Det fick den att dofta gott av vanilj. I övrigt följde jag det recept som jag normalt sett gör min müsli efter.

Jag gillar att ha mycket müsli hemma. Då har jag alltid något gott att ha på frukostyoghurten eller filen. Jag brukar också ha en burk müsli på jobbet för att enkelt kunna äta en god frukost där.

I min müsli har jag fiberhavregryn, rågflingor, nötter, mandlar, torkade aprikoser och katrinplommon, kanel, kardemumma, rapsolja och psylliumfrön. Och denna gång även vanilj alltså. Jag fick nytta av den torkade frukten från Saltå Kvarn den här gången.

Om ni vill testa att göra denna müsli hittar ni receptet här.

Styrketräning för överkroppen

I morse körde jag veckans enda träningspass med fokus endast på styrketräning. Därför körde jag igenom samtliga stora muskelgrupper i överkroppen. Det blev ett hopkok av övningar för rygg, bröst, axlar och bål. Biceps och triceps fick också en del sekundär träning.

Halva passet förlade jag bland maskinerna i styrketräningsparken och halva passet höll jag till i kinesismaskinen. Jag tycker om att variera den traditionella styrketräningen med maskiner, hantlar och stång med kinesisövningar. Det är funktionell träning över det och det gillar jag! Jag gillar bålövningarna speciellt mycket. När jag tränar bål i kinesismaskinen får jag en verkligt bra kontakt och bålträningen blir effektiv. Förutom bål fick sig även bröst, rygg och axlar sig en omgång i kinesismaskinen.

Jag gillar att det går att träna igenom så pass många muskelgrupper under endast ett styrketräningspass. Det som krävs är att man har en bra plan och tränar på effektivt. Då hinner man med mycket på en timme och flera muskler blir uttröttade.

onsdag 16 mars 2011

Våren är här och sneakers är på

Enligt SMHI har våren kommit till Stockholm och många andra delar av landet. Deras definition på vår är när dygnsmedeltemperaturen har varit över noll grader sju dagar i följd. Trots att det fortfarande är kallt på nätterna (hos oss var det -7 grader tidigt i morse), så har de senaste soliga dagarna med ganska så varma temperaturer hjälpt till att få upp medeltemperaturen till över nollan.



Jag håller med SMHI. Det känns i luften att det är vår. Idag firade jag det, precis som Andréa, med att ha på mig sneakers utomhus. Det fungerade bra för jag blev varken kall eller blöt om fötterna! Välkommen underbara vår!!!

Morgonspinning

En timmes cyklande på spinningcykeln med SVTplay som sällskap - så startade jag denna onsdag. En bra start!

Jag har verkligen snöat in på kombinationen spinningcykling och playkanalstittande. Jag tycker att det är perfekt att passa på och titta på ett TV-program man vill se samtidigt som man tränar. Nästan alltid när jag hittar ett program på en av playkanalerna som jag vill se brukar jag planera in ett träningspass på spinningcykeln för att titta på det samtidigt som jag cyklar. Ett perfekt sätt att förena nytta med nöje på!

Nu för tiden känns det lite konstigt de gånger jag väljer att kolla på en playkanal i vilande läge... Konstigt va?!!!

tisdag 15 mars 2011

Saltå Kvarn - ekologiskt, biodynamiskt, med ett högt näringsinnehåll

Idag var jag inne i Saltå Kvarns butik på Södermalm för första gången. För er som bor i Stockholm kan jag varmt rekommendera ett besök i denna mysiga och fina butik. För mig var det en ren njutning att gå runt i butiken och botanisera bland alla ekologiska, biodynamiska produkter med ett högt näringsvärde. För det är vad du får när du köper Saltå Kvarns produkter.

Utöver alla Saltå Kvarns produkter såsom fullkornsris, tomatsåser, juicer, bönor och gryner finns det ett bageri i butiken. Där kan man köpa dagsfärskt surdegsbröd, direkt från bageriet i Järna. Man kan även köpa flera biodynamiska mjölsorter och en rad baktillbehör, som till exempel surdegsstart. Jag blev förälskad när jag var inne i butiken!






Jag fick med mig en kasse med härliga Saltå Kvarn produkter hem. De kommer jag njuta av att använda i min matlagning framöver! Gör gärna ett besök i deras butik på Renstiernasgatan 27 i Stockholm eller den som ligger i Järna.

Lite med info om Saltå Kvarn, hämtat från deras sajt: Saltå Kvarn har sedan starten 1964 malt mjöl och bakat bröd av biodynamiskt odlad spannmål. Saltå Kvarn har de senaste åren också tagit fram ett hundratal nya ekologiska matprodukter såsom linser, bönor, torkade frukter, nötter, snacks, pasta, quinoa, dinkelmjöl och biodynamiska juicer. Samtliga Saltå Kvarns produkter kommer från ett jordbruk som inte tillåter konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel. Det ger ett högt näringsvärde, men viktigast av allt är att konsumenten känner smaken av vad naturen ger, och inget annat.

Holistic Protein med chokladsmak

Häromdagen fick jag hem en burk med proteinpulver från Holistic. Vårt förra proteinpulver hade tagit slut och mitt val av nytt proteinpulver var enkelt den här gången. Jag har länge varit sugen på att testa någon av Holistic's produkter och kände att nu var det dags.

Holistic
utvecklar och säljer kosttillskott och tillhandahåller ekologiskt raw food av hög kvalitet. Det här är deras ambition: Holistic vill verka för att förbättra hälsotillståndet genom ökad förståelse för orsakerna till sjukdom, hur de kan undvikas eller elimineras, samt informera om livsstilens och kostens betydelse för hälsa och välbefinnande. Holistic vill också verka för att överbrygga klyftan mellan skolmedicin och alternativmedicin genom förståelse för det goda i båda systemen och förena dessa.

Jag tycker att Holistic verkar vara ett seriöst företag med en bra syn på hälsa. Därför valde jag att beställa mitt proteinpulver från dem. Detta proteinpulver består av ultrafiltrerat vassleprotein-koncentrat, lecitin, kromaminokelat och Holistics formula av proteinspjälkande enzymer som hjälper till att bryta ned alla ingredienser i proteinpulvret. Det är helt fritt från äggprotein, sojaprotein, socker, aspartam och andra tillsatser.

Idag testade jag detta proteinpulver efter träningen. Smaken var god och det kändes bra att dricka något så proteinrikt och utan tillsatser!

Inget höjdarpass

Till morgonens aerobicsklass hade jag övat in en ny koreografi. Igår när jag tränade in den kändes det bra. Min tanke med koreografin var att få till ett pass med mycket pulshöjande steg för att maximera konditionsträningen, men också ha med några mer komplicerade steg för att få använda hjärnan lite också. Tanken var god och igår kändes det som sagt bra, men i morse när jag instruerade klassen blev det tyvärr inte så bra.

Det visade sig att de mer komplicerade stegen var lite för komplicerade att lära ut och jag kom av mig i mitt instruerande flera gånger på grund av det. När jag kom av mig tappade vi naturligtvis tempot eftersom vi var tvungna att börja om. Detta gjorde att klassen inte blev lika konditionskrävande som jag hade tänkt mig.

Främsta anledningen till att det inte blev så bra idag var att jag inte hade tränat in stegen ordentligt, eller snarare: Jag hade inte tränat in hur jag skulle lära ut stegen ordentligt. Så trots att det bara var två lite mer komplicerade steg i koreografin så räckte det för att utlärningen av klassen inte blev bra och vi tappade i tempo och flyt. Jag försökte "rädda upp" det hela med att tillägna sista tio minuterna av konditionsblocket till att bara köra jobbiga pulshöjande övningar såsom höga knän, lunges, skidor och jumping jacks. Detta gjorde att vi i alla fall fick upp pulsen ordentligt och blev rejält trötta.


Det enda som var bra med morgonens aerobicsklass var att jag hade på mig den fina Nike 100% earned T-shirten. Alltid något!

Efter klassen stannade jag kvar i salen för att ändra om i koreografin något till nästa gång. Nu har jag justerat den så att de mest komplicerade stegen är borttagna och kvar finns en enkel koreografi, med mycket pulshöjande övningar, som jag bör kunna lära ut på ett bra sätt. Jag hoppas och tror på bättre lycka nästa tisdag. Och jag hoppas att deltagarna från idag vågar sig tillbaka så att de får uppleva ett bättre aerobicspass nästa gång!