lördag 31 december 2011

Promenader på nyårsafton

Bilden ovan är tagen på vår promenad som vi gick idag. Det var skönt vinterkrispigt och klart i luften med några minusgrader och sol. Men snön saknas fortfarande! Det passar liksom inte in att allt är grönt på nyårsafton när luften känns vintrig.

Vår promenad blev 65 minuter lång och det var riktigt skönt att komma ut. Vi upptäckte nya områden där vi promenerade och fick bland annat gå förbi en ensam häst i en hage.

Förra årets nyårsaftonspromenad var betydligt vackrare än dagens. Då hade vi massor av snö och solen lyste över det gnistrande vita. Bilderna ovan tog jag på min promenad förra nyårsafton.

Med dessa bilder passar jag på att önska er ett riktigt Gott Nytt År och ett trevligt firande ikväll. Hoppas att 2012 blir ett bra år för oss alla!


fredag 30 december 2011

Mina träningsplaner och mål 2012

Bilderna på mig är tagna igår 29 december 2011.
Om två dagar startar det nya året 2012. Ett helt nytt, blankt år med massor av möjligheter. Jag är en person som gillar att sätta upp mål för mig själv. Detta gör jag kontinuerligt och inte bara vid ett tillfälle om året i form av nyårslöften. Det är främst inom träning som jag sätter upp mål för mig själv, men jag gör det även gällande karriär och på det privata planet.

Även om jag inte brukar formulera traditionella nyårslöften så är det på sin plats att inför det nya året fundera på vad jag vill uppnå och göra framöver. Här kommer därför lite tankar över vilka planer och mål jag har med min träning under det kommande året.
 

Eftersom jag just fött barn (för en månad sedan) har jag inte kommit i gång ordentligt med träningen ännu. Men under första delen av 2012 tänker jag göra det. Jag kommer börja med lättare styrketräning, främst med gummiband och egen kroppsvikt. Så fort jag känner att det känns bra kommer jag också börja jogga för att sedan springa. Jag kommer börja med detta när jag är ute på mina promenader på dagarna. Till en början kommer jag varva gång med jogging för att sedan utöka joggandet beroende av hur det känns. Det ska bli underbart skönt att få börja ta i och svettas i samband med träningen!
 

Jag kommer inte stressa kroppen på något sätt utan låta träningsmängden och intensiteten ökas successivt efter hur det känns i kroppen. Jag hoppas såklart att det inte ska behöva ta alltför lång tid innan jag är tillbaka till mitt gamla tränings-jag igen.
 

Något som jag kommer se till att klara under första halvan av 2012 är att springa milen under 50 minuter. Men i övrigt har har jag inte formulerat några mer konkreta mål med min träning än så länge, utan jag kommer formulera sådana mål löpande under året.
 

Jag tror inte att det kommer bli några problem att komma tillbaka till min forna form igen. Kroppen är fantastisk och jag kommer inte ge mig i första taget. Det som kommer vara min största utmaning nu framöver är hur jag ska hitta tiden till min träning rent praktiskt. För från och med nu har jag en liten kille att tänka på och jag är inte alls lika fri och oberoende som jag var tidigare. Det som kommer att krävas för att träningen ska bli av är bra planering och att jag ser till att utnyttja varje liten stund som ges mig. Så här i början medan jag är mammaledig kommer jag träna mycket med bebisen i närheten. Träning med gummiband och andra övningar som jag gör hemma samt spinningcykling hemma kan jag göra med honom i samma rum. Promenader och jogging kan jag göra med honom i vagnen. Och övrig träning får jag se till att göra när det finns möjlighet för mig att sticka hemifrån någon timme eller två. Jag vet många småbarnsföräldrar som hinner med egen träning så varför skulle inte jag lyckas med det? Däremot kommer jag inte ha några ambitioner om att hinna med galet många träningspass i veckan.
 

Det var lite tankar från mig gällande min träning under 2012. Nu återstår det bara att se hur det blir i verkligheten.

Skön "spamorgon"

Mina nya Body Shop produkter i badrumslådan.
I julklapp fick jag bland annat sköna hudvårdsprodukter från Body Shop. Mycket välbehövligt för mig som, speciellt nu på vintern, har mycket torr hud. Då är särskilt handcremen, båda varianterna av body butter och body scrub perfekta för mig!

I morse använde jag några av produkterna i duschen: duschcremen Shea Shower Creme och Body Scrub med lukt av pistaschenöt. Och efter duschen smörjde jag in mig med Body Butter Duo Macadamia, handcrèmen Almond Hand and Nail Creme och sprutade på lite body mist.

En skön och fräsch start på dagen!

torsdag 29 december 2011

Mitt (tränings-)år 2011

Gravid den 14 juni när jag berättade om min graviditet på bloggen.
Nu när året lider mot sitt slut kan det vara på sin plats att skriva en liten sammanfattning av mitt (tränings-)år 2011. Detta år var ett helt underbart år för min del eftersom vi fick vår förstfödde son i slutet av november. Andra stora saker som hände på det privata planet i år var att jag startade på nytt jobb och blev gravid (inte så svårt att räkna ut eftersom jag fick barn i november).

Eftersom jag har varit gravid tre fjärdedelar av året har min träning sett helt annorlunda ut mot vad den normalt sett brukar. Jag har inte varit med på några tävlingar inom sport och endast ett träningsevent, Blogger Boot Camp i april (då med ett litet embryo i magen). Läs om min Blogger Boot Camp lördag här och söndag här.

Gravid den 15 november med två veckor kvar till förlossning.
Ändå har jag haft turen att kunna vara i gång väldigt mycket under min graviditet. Jag kunde träna på som vanligt och fortsätta med mitt instruerande tills början av sommaren, dock med lite lägre intensitet och sänkta krav på att prestera till max. Läs om mitt träningsupplägg som gravid här. Jag kunde cykla, träna yoga och simma fram tills ett par månader innan förlossningen och fram till slutet av graviditeten kunde jag styrketräna och promenera.

Jag är övertygad om att jag klarade av både graviditeten och förlossningen bättre genom att vara i någorlunda vältränad form. Nu, fyra veckor efter förlossningen, har jag kommit i gång bra med promenader igen och går milen på under 10 minuter per kilometer utan problem. Min förhoppning är att kunna börja träna lätt styrketräning och jogging så snart som möjligt.

Även om 2011 innebar mindre träning för min del är jag oerhört tacksam för detta året (se skillnaden 2010 då jag tränade desto mer). Att få vår son är det mest underbara som har hänt mig och för hans skull kan jag lätt offra mängder med träningspass!

Sommar eller vinter?

Jag tittar ut och ser att det är mulet och just har regnat. Dessutom blåser det ganska friskt. Termometern visar på fyra grader. Det känns inte alls som december och vinter...

Vi har planerat utflykt med promenad idag. Hoppas att det inte regnar då. Annars är det ganska skönt att det är milt ute och man inte behöver klä på sig så mycket när man ska ut.

Har man möjlighet och inte bor där det kommit någon snö gör man rätt i att åka norrut till snön nu under jullovet. Om någon av er har planer på det, men inte har hittat något boende ännu, kan jag tipsa om vårt andelsboende i Åre som vi hyr ut hela vecka 2. Vill du spendera den veckan i ett schysst boende nära skidbackarna i Åre? Maila mig om du är intresserad eller har frågor (svekarin at gmail punkt com). Först till kvarn!

tisdag 27 december 2011

Nyttig ris al'a malta

En nyttigare variant av ris al'a malta, som ju många äter på julen, är keso med apelsin. Det åt jag idag till mellanmål.

Enkelt är det att göra också. Bara skala och skiva upp apelsin och ät med en klick keso. Mycket fräschare och nyttigare än allt fikabröd och julgodis som jag har mumsat på under julhelgen. Och minst lika gott!



Ett annat sätt att äta keso på är till pannkaka med rivet äpple och kanel. Det gjorde jag idag till lunch. Ingen julmat för mig idag alltså. Det har jag fått ganska så nog av nu.

måndag 26 december 2011

Julkryddad frukost

Vissa av julens maträtter har jag redan tröttnat på. Men något som jag inte har tröttnat på är pepparkakskryddorna. Den här julen har jag njutit av dessa kryddor mycket och på olika sätt: som vanliga pepparkakor, Dumle Pepparkaka, mjuk pepparkaka med glasyr, pepparkakskryddade köttbullar och coltingpannkaka med pepparkakssmak. Denna morgon valde jag att krydda min frukost med pepparkakskryddor.
Min frukost bestod av banan, äpple, mild naturell yoghurt, keso, mandlar, krossade linfrön, solrosfrön, kanel och pepparkakskryddor.

Dessa kryddor som ingår i pepparkaksblandningen; kanel, kryddnejlikor, pomeransskal, kryddpeppar och kardemumma, sägs vara bra för förbränningen och smakar dessutom mycket gott. Jag njuter gärna av dessa kryddor året om!

söndag 25 december 2011

Mysigt med traditioner

Julafton i år gick till på nästan exakt samma sätt som förra året; vi tillbringade julaftonen hemma med gäster, vi åt samma sorts mat på julbordet, vi tittade på Kalle och hans vänner klockan 15 (fast jag tittade inte utan grejjade i köket istället), fikade och delade ut julklappar följt av Karl-Bertils jul lite senare. Jag tycker att det är mysigt med traditioner och just julafton är en sådan dag då jag gärna firar på samma, eller i alla fall liknande sätt varje år.

Min förrättstallrik bestod endast av goda nyttigheter som sill, lax, kokt potatis, tomatsallad och ägg. Till varmrätt åt jag hemlagade köttbullar, potatis och knäckebröd. Senare på dagen var jag dock inte lika nyttig då jag fikade av min hembakade mjuka pepparkaka med glasyr. Mycket god, kan jag lova!

En annan "tradition" under julhelgen och mellandagarna är att gå många promenader. Idag på juldagen var vi ute på en skön långpromenad och gick en mil, mestadels på golfbanan. Skönt att få frisk luft och motion mellan alla måltider och innesittande!!!
Bilder från vår promenad på golfbanan idag.

Traditioner är bra så länge man gillar dem. Jag gillar både jul och promenader så jag tänker hålla fast vid dessa traditioner!



lördag 24 december 2011

GOD JUL

Så är julafton här. Det känns inte alls länge sedan vi firade jul senast. Tänk vad ett år går snabbt!

Nu väntar förberedelse av jullunchen här hemma för om några timmar kommer våra familjer hit för att fira jul.

Jag vill passa på att önska er alla  
EN RIKTIGT GOD JUL!
Hoppas att ni får en riktigt fin julafton med god mat och trevligt sällskap!

fredag 23 december 2011

Bra promenadkläder i slasket

Idag är det dagen före dopparedagen och det har småregnat nästan hela dagen. Tråkigt eftersom det innebär att den snö vi har fått försvinner mer och mer. Enda fördelen är att gångvägarna är fria från snö och is nu och alltså enklare att gå på.

När vi var ute och promenerade en vända på 50 minuter idag var jag smart och satte på mig regnbyxor. Inte så mycket för att det regnade utan mer för att slippa stänk på de byxor jag hade under. Jag har smutsat ner några byxor i veckan redan på grund av stänk från vägarna under mina promenader.

Med regnbyxor på och bra skor kan man promenera oavsett väder!!!

Min utvärdering av matkassen från MatHem

Vi har haft förmånen att testa en matkasse från MatHem under en vecka efter att jag vann en tävling hos Karro. I kassen fanns fem middagar, alla beräknade för 4 personer. Nu när vi har lagat och smakat av samtliga recept tänkte jag göra en liten utvärdering av matkassen från MatHem

De flesta maträtterna smakade mycket gott och fick högt betyg av mig. Laxbiffarna fick högsta möjliga betyg (5 av 5) tätt följt av falafelrätten och de pepparkakskryddade köttbullarna, som båda fick starka 4:or av 5 möjliga poäng. Kycklingrätten fick en 4:a, även det ett bra betyg. Den enda rätt som inte fick högt betyg av mig (och min man) var maträtten spaghetti med tomatsås. Den var smaklös och inte speciell på något sätt.

Jag gillar konceptet middagskasse. Det är väldigt bekvämt att få hem en veckas matvaror tillsammans med recept. Eftersom jag är mammaledig nu har vi inga problem att hinna med att handla och planera matlagningen, men för stressade familjer som har ont om tid förstår jag att en middagskasse till dörren underlättar vardagen. Det jag framför allt uppskattade med middagskassen var just recepten. Det är lätt att man snöar in på samma maträtter vecka efter vecka. Med denna matkasse får man lite nya idéer och inspiration till att laga maträtter man aldrig skulle ha lagat annars. Jag kommer att ta med mig laxbiffarna och falaflarna från denna veckas matkasse som maträtter jag kommer laga igen (och som jag inte hade lagat om det inte vore för just denna matkasse). Även idén att krydda köttbullarna med pepparkakskrydda gillade jag!

Det jag tyckte var negativt med matkassen från MatHem var att råvarorna inte alltid var så nyttiga (positivt var dock att flera av dem var ekologiska). Jag vill gärna använda mig av fettsnåla, fiberrika och proteinrika råvaror när jag lagar mat. I vissa fall modifierade jag recepten från MatHem något för att få dem lite nyttigare. Hade jag fått välja innehållet i matkassen hade jag bytt ut vit pasta och vitt ris till fullkornsvarianter och couscous till quinoa. Jag hade valt lättkesella istället för matlagningsyoghurt, mjölk istället för grädde och en fettsnålare variant av créme fraiche. Jag hade dessutom lagt till mer grönsaker till måltiderna. Det ingick alltid någon grönsak till varje maträtt i middagskassen, men jag är van vid att äta mer grönsaker än så. 

Sammanfattningsvis är jag mycket nöjd med maträtterna i matkassen. Att fyra rätter av fem fick högt betyg av mig säger ganska mycket.

torsdag 22 december 2011

Coltingpannkaka i ugn

För er som har följt mig ett tag vet att jag älskar coltingpannkaka. Jag brukar äta det ganska ofta på kvällen till middag. Det går snabbt att göra den då den endast innehåller tre ingredienser; jordnötssmör, banan och ägg, och den smakar mycket gott.

Igår när jag skulle laga denna rätt kom jag på att jag kunde testa att laga den i ugnen istället för på stekpannan. Sagt och gjort; jag vispade ihop 2 msk jordnötssmör, en mosad banan och 5 ägg och hällde detta i en ugnsfast form. Jag gräddade pannkakan i 225 graders värme i ca 20 minuter.

Jag åt ugnspannkakan med hallon och keso. Och förresten; denna gång hade jag även i pepparkakskrydda i smeten. Mycket lyckat och juligt!

Det var ett smart drag att laga coltingpannkakan i ugnen. Jag sparade en del tid på att slippa grädda pannkakor i stekpannan. Eftersom min man inte tycker om denna maträtt finns hälften kvar för mig att äta ikväll. Bra va?!!

Pepparkakskryddade köttbullar med kokt potatis och gräddsås

Idag lagade jag den sista maträtten ur MatHems middagskasse. Det blev pepparkakskryddade köttbullar med kokt potatis och gräddsås. Jag undrade innan lite över hur köttbullarna skulle smaka med pepparkakskryddan, men jag kan berätta att det var mycket gott och väldigt passande så här i juletider.

Jag modifierade receptet något för att få till en lite nyttigare variant. Resultatet blev mycket bra! Både jag, och kanske framför allt maken, tyckte att det var mycket gott. Köttbullsrätten får en stark 4:a av 5 möjliga. Så ett mycket bra avslut på denna middagskasse!


Pepparkakskryddade köttbullar med kokt potatis och gräddsås
4 portioner

Köttbullar:
400-500 gram köttfärs
1 gul lök
½ dl vispgrädde (jag valde ½ dl mjölk istället)
1 msk osötat ströbröd (jag valde fiberhavregryn istället)
1 ägg
1½ tsk pepparkakskrydda
½ tsk salt

Gräddsås:
2 dl vispgrädde
1 dl vatten
½ köttbuljongtärning
några droppar soja
peppar

Till servering:
1 kg potatis
½ påse broccoli
rårörda lingon (frysta lingon + socker)

Rårörda lingon: Lägg fram de frysta lingonen i en skål. Söta med 1-2 msk strösocker. Rör om och låt stå så länge. Jag valde att söta hälften av lingonen med socker, som min man åt av. Den andra hälften sötade jag inte alls. Jag åt dessa lingon och det var mycket gott med den syrliga smaken till köttbullarna.

Potatis: Skala potatisen och koka upp den i en kastrull med vatten. Sjud sedan på medelvärme i ca 20 minuter tills potatisen har mjuknat. Låt stå under lock tills det är dags att servera.

Broccoli: Koka broccolin enligt förpackningens instruktioner. Den kan kokas med potatisen mot slutet för att spara disk.

Köttbullar: Mät upp ströbröd/havregryn i en skål. Häll i grädde/mjölk, pepparkakskryddor och salt. Låt svälla någon minut. Skala och riv löken med ett rivjärn eller hacka den fint. Tillsätt färs, ägg och lök och blanda allt noga. Rulla smeten till köttbullar och lägg dem på en blöt skärbräda. Hetta upp en stekpanna med smör. Sänk värmen till medelvärme så fort smöret har smält och stek köttbullarna runt om.

Gräddsås: Lyft ur köttbullarna ur pannan och häll istället ner grädde och vatten. Smula ner buljongtärningen och några droppar soja. Låt koka i ett par minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Servera köttbullarna med kokt potatis. gräddsås, rårörda lingon och broccoli. Vi hade även kvar av tomatsalladen från igår som vi åt till.

1. Ingredienserna 2. De pepparkakskryddade köttbullarna 3. Två varianter av lingon. 4. Det var smart att koka broccolin med potatisen mot slutet av koktiden!

Nu har vi alltså testat hela matkassen från MatHem. Inom kort kommer en liten utvärdering av den från mig.

Julens goda godis

På julen ska man få unna sig att äta sådant som man tycker om. Det tycker jag verkligen. När det kommer till julmaten gillar jag bäst det på julbordet som är nyttigast, som inlagd sill, lax i alla dess former, ägg, köttbullar, skinka med senap, kokt potatis och knäckebröd. Och därtill gärna en mängd med grönsaker.

Min last på julen är alltså inte de onyttiga rätterna på själva julbordet, utan det är fikabrödet och framför allt julgodiset. Jag älskar julgodiset och har gjort en hel del själv (vilket jag gör varje år). I år blev det ischoklad, chokladtryffel, mozartkulor, Rocky Road och idag har jag gjort snickers.

Att passa på att äta lite extra av det goda och onyttiga på julen går bra så länge man håller sig till de fåtal dagar som ingår i julhelgen. Jag passar på att äta av julgodiset så länge vi har kvar av det!


Idag gjorde jag alltså snickers. För er som är intresserade av receptet kommer det här.



Snickers innan chokladen har lagts på.

Snickers med chokladen på.

Snickers

En burk jordnötssmör
1 dl socker
2 dl ljus sirap
8 dl Kellogg's Special K
1 dl salta jordnötter
1 tsk vaniljsocker
225 gram ljus choklad

Häll jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Värm detta på spisen rika det har blivit en slät smet. Ta av från plattan. Tillsätt Kellogg's Special K, som du krossar i handen innan du blandar i. Rör även ner jordnötter och vaniljsocker. Blanda ordentligt. Häll upp blandningen på en plåt med bakplåtspapper. Jämna ut med en slickepott eller kniv.

Smält chokladen i ett vattenbad. Häll den över smeten och bred den jämnt över. Ställ in plåten i kylen och låt godiset stelna där.

När snickerskakan är stel; skär upp den i bitar och njut!

Inpaketerade Snickers
Mums!

onsdag 21 december 2011

Laxbiffar med rostad potatis och pepparrotsfraiche

Idag lagade jag ytterligare en rätt från MatHems middagskasse. Det blev laxbiffar med rostad potatis, pepparrotsfraiche och tomatsallad. Det som är väldigt roligt med matkassen är att det blir att man lagar vissa maträtter som man aldrig skulle ha lagat annars. Laxbiffarna är ett sådant exempel. De skulle jag inte ha kommit på att laga om det inte vore för att receptet på dessa fanns med i matkassen.

Jag är mycket glad för att jag fick chansen att laga denna rätt då den var väldigt god! Det var en god smakkombination med lax och pepparrot. Allt var så gott att jag är beredd att ge denna maträtt fem poäng av fem möjliga. Helt klart värt att testa alltså!

Laxbiffar med rostad potatis och pepparrotsfraiche
4 portioner

Laxbiffar:
500-600 gram laxfilé
2/3 paket fetaost
2 ägg
peppar

Rostad potatis:
800 gram potatis
1 msk olja
salt

Pepparrotsfraiche:
2 dl créme fraiche
½-2 msk pepparrot (smaka av!)
salt och peppar

Tomatsallad:
3 tomater
½ rödlök
olivolja
vinäger
peppar

Rostad potatis: Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och skala potatisen. Skiva dem i klyftor och lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olja och strö över lite salt. Baka mitt i ugnen i ungefär 30 minuter.

Pepparrotsfraiche: Riv ner lite pepparrot i taget i créme fraichen. Smaka av innan du tar för mycket då pepparroten är väldigt stark. Smaka av med peppar och eventuellt lite senap (jag hade i 1-2 tsk dijonsenap). Låt såsen stå kallt innan servering.

Tomatsallad: Skölj och skiva tomaterna. Skala och skiva rödlöken fint. Lägg dessa på ett fat eller i en skål. Ringla över olivolja och vinäger. Krydda med lite peppar.

Laxbiffar: Ta bort eventuellt skinn på laxen. Hacka laxköttet fint eller kör det kort i en mixer. Lägg laxen i en skål och smula ner fetaosten i samma skål. Blanda även i äggen och krydda med peppar. Rör om ordentligt. Forma smeten till biffar eller klicka ut smeten direkt i stekpannan och forma den till biffar med stekspaden (jag gjorde det sistnämnda). Stek biffarna på medelhög värme tills de har blivit fasta och fått en fin färg på båda sidor. Kontrollera att laxen är genomvarm genom att skära ett snitt i den tjockaste biffen.

Servera biffarna med den varma ugnspotatisen, pepparotsfraichen och tomatsalladen.


Mina laxbiffar blev inte så snygga, men de var helt klart goda.

Milen under 100

En längre promenad som jag gjorde strax innan jag födde vår lille bebis var denna. Jag gick den en dag innan beräknad förlossningsdag och 1½ vecka innan förlossningen. Eftersom jag var höggravid orkade jag inte gå så snabbt. Tempot gick då i 12,23 kilometer per minut.

Idag ville jag testa att gå samma sträcka för att se hur pass mycket snabbare jag kan gå den nu, tre veckor efter förlossningen. Sträckan jag gick då för en månad sedan var 7,6 kilometer och den tog för mig 93 minuter.

Nu väger jag elva kilo mindre än jag gjorde då (har idag 1,3 kg kvar att gå ned av mina graviditetskilon), vilket gör att det gick avsevärt snabbare att promenera idag än det gjorde då. Det var så skönt att vara ute och gå att jag även utökade promenadsträckan till längre än 7,6 kilometer.
Dagens promenad blev 10,09 kilometer på tiden 1 timme, 38 minuter och 12 sekunder. Jag gick alltså lite över milen på under 100 minuter, dvs snabbare än 10 minuter per kilometer (resultatet blev 9,44 minuter per kilometer). För några dagar sedan formulerade jag målet att gå milen på under 10 minuter/km. och nu har jag redan klarat det. dags alltså att formulera ett nytt mål. Jag får fundera på vad det ska bli.



Att jag kunde gå så mycket snabbare idag jämfört med till exempel igår berodde dels på att jag hade bättre skor idag och på att det inte var lika isigt och slaskigt idag.

Idag är det årets mörkaste dag. Just idag är jag extra tacksam över att vara mammaledig och kunna bestämma själv när på dagen jag vill gå ut. På så sätt får jag uppleva dagsljuset trots att det inte är ljust alls många timmar. Imorgon går vi mot ljusare tider igen!

Julklappstips: Billig bikramyoga

Jag är medlem i Groupon, vilket innebär att jag får ett mail varje dag med erbjudanden om rabatterade varor och upplevelser. Idag innehöll mailet bland annat ett erbjudande från Perfection Treatment vid Stureplan. Erbjudandet gäller ett 5 gångers klippkort på bikram yoga på samma ställe. Ordinarie pris för detta är 960 kronor, men kostar nu 350 kronor.

Om du har en träningsintresserad kompis eller familjemedlem som bor i Stockholm eller i närheten av huvudstaden kan detta vara den perfekta julklappen. Jag har själv testat bikramyoga och tycker att det är en super bra träningsform. Det är svettigt och ansträngande och den känsla man har efter ett sådant pass är oslagbar.

Om du vill bli medlem på Groupon för att ta del av erbjudandet; gå in här.

Läs om min bikramyoga premiär här, om ännu ett svettigt bikram yoga pass här, om bikramyogans alla fördelar här samt om min utvärdering efter att ha testat Bikram yoga under en 10-dagars period här.

Tre proteinrika pålägg

Jag tycker om att variera mina frukostar så att det inte alltid blir havregrynsgröt eller yoghurt med müsli. Idag väljer jag att äta Frisk & Fröig med proteinrika pålägg i form av ett tjockt lager med lättkesella, rökt skinka och kokt ägg. Kesellan, skinkan och äggen ger rikligt med proteiner, vilket gör att dessa smörgåsar mättar väldigt bra.


Jag tycker de kokta äggen smakar som bäst när gulan ser ut så här: lite mellanting mellan hårt och mjukt.

Smörgåsar är bra och nyttig kost om man väljer ett grovt, fiberrikt bröd med frön och nyttiga pålägg. Jag valde att dricka juice till min frukost för att få i mig lite C-vitaminer också.

tisdag 20 december 2011

Längre än milen följt av rester

Idag fick jag till en härligt lång barnvagnspromenad. Sträckan blev 10,45 kilometer - alltså längre än en mil. Det gick inte så jätte snabbt: promenaden tog 1 timme och 49 minuter. Genomsnittshastigheten låg på 10,27 minuter per kilometer. Jag har tidigare satt som mål att gå milen på under 10 minuter per kilometer, men det får nog vänta tills det är bättre väglag.

Idag var det bitvis riktigt isigt ute och på andra ställen var det slaskigt så det gick inte att gå riktigt så snabbt som jag ville. Men huvudsaken är att promenaden var skön och lång!

Det ligger kvar en hel del snö även om mycket har smält sedan igår. Från vårt tak har nästan all snö fallit av nu. Jag hoppas att det inte töar så mycket dessa dagar så att de blir en grön jul! Skorna jag valde idag var lite för klumpiga för att kunna gå snabbt i. Till morgondagens promenad kommer jag ta löparskor för att kunna öka tempot lite.

Väl hemma igen var jag mycket hungrig och efter att Wilmer fått sin mat slängde jag ihop en snabblunch bestående av rester och en konservburk. Resultatet blev couscous från i lördags, avokadoröra från igår, en burk tonfisk och grönsaker toppat med pumpafrön. Gott!

Min lunch blev väldigt smaskig, trots att den bestod av rester.

Längtar efter hård ryggträning

Nu när jag ammar mycket och går runt med bebisen en hel del känner jag tacksamhet över att jag har förhållandevis starka muskler i rygg och axlar. Men jag känner också att jag skulle behöva underhålla dessa muskler för att orka fortsätta med amningen och bärandet utan att slita på kroppen.

När jag ammar och bär på Wilmer försöker jag hela tiden tänka på att slappna av i axlar och brösta upp mig för att avlasta kroppen maximalt. För att klara detta krävs fokus och styrka. Just nu längtar jag efter riktigt hård styrketräning för ryggen. För det är just ryggen som främst är i behov av att underhållas styrkemässigt.

Jag har kollat in några gamla inlägg när jag har styrketränat rygg och inser hur mycket jag saknar den hårda, tuffa styrketräningen. Jag längtar så tills jag kan börja träna igen och ta i med musklerna!

Tills dess jag får börja träna på allvar kommer jag börja lite lätt med gummibandsövningar för vissa muskelgrupper, framförallt för rygg, bröst och axlar. Den typen av träning är inte för hård och påfrestande, utan lagom för mig just nu. Kanske att jag startar med lite lätt gummibandsträning redan denna vecka?

Och tills min kropp är redo för hårdare styrketräning får jag hålla tillgodo med bilderna från tidigare träningspass på gymmet (innan graviditeten och förlossningen) och läsa om inlägg som detta när jag kunde träna hårt.

Redan nu kan jag bli bättre på att stretcha ryggen (och övriga kroppen). För det är också viktigt att sträcka ut och mjuka upp. Här finns tips på stretchövningar för just ryggen.

måndag 19 december 2011

Barbequekyckling med majs och avokadoröra

Idag lagade vi ytterligare en rätt ur MatHems familjematkasse.Vi valde kycklingrätten Barbequekyckling med majs och avokadoröra. Det blev en kryddig och god kyckling komponerad med goda tillbehör. Jag ger rätten en 4:a av 5 i betyg. Anledningen till att det inte blir en 5:a är att det var för lite kyckling för att räcka till fyra personer (det räckte snarare till tre). I receptet angavs 2 kg kycklinglår, men vi fick bara med 1 kg i matkassen.

Här kommer receptet på den goda grillkycklingen.

Barbequekyckling med majs och avokadoröra
4 portioner
2 kg kycklinglår eller kycklingben (tinade)
3 msk grillkrydda
4 vitlöksklyftor
1 röd chilifrukt
3 msk olivolja

2 limefrukter
½ dl vatten


Avokadoröra:
1 avokado
2 dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Tillbehör:

4 portioner ris eller couscous
2 majskolvar



Sätt ugnen på 225 grader. Koka riset eller couscousen (vi valde ris) enligt anvisningarna på förpackningen.

Kyckling och marinad:Skölj, kärna ur och finhacka chilifrukten. Ta fram en skål. Tillsätt olivolja, grillkrydda, vatten och den hackade chilin. Pressa ner saften från limefrukterna och pressa i vitlöksklyftorna. Rör om ordentligt.
Lägg kycklingen i en ugnsfast form och gnid in kycklingdelarna ordentligt med marinaden. Sätt in kycklingen i mitten av ugnen. Stek den i först 15 minuter, vänd om och ös kycklingdelarna och stek i ytterligare 15 minuter tills kycklingköttet är helt genomstekt (köttsaften ska vara genomskinlig).

Koka majsen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt gärna majsen steka med i ugnen med kycklingen mot slutet av tillagningen för att få lite färg.

Avokadoröra:
Dela avokadon på mitten. Kläm ur kärnan och gröp ur fruktköttet med en sked. Mosa avokadon med en gaffel eller mixer. Blanda avokadomoset med matlagningsyoghurt till en slät sås. Pressa ner vitlök och smaka av med salt och peppar.

Servera kycklingen med avokadoröran, riset/couscousen och majskolvarna.

Äntligen mycket snö!

Det har snöat mycket sedan igår och till min glada upptäckt i morse såg jag att all snö låg kvar. Ute ligger nu ett tjockt täcke med vit, härlig nysnö!


Under förmiddagen har snön yrt ner från himlen. Men nu har det varit uppehåll i några timmar. Vi tog en promenad i den värsta snöyran. Därav blev promenaden inte mer än 3,5 km lång.

Jag glädjer mig över snön och hoppas att den ligger kvar över julen.

söndag 18 december 2011

Hur får man ut kärnorna från ett granatäpple?

Jag tycker att granatäpplekärnor är mycket goda. Jag gillar att ha dem i yoghurt, till keso, i fruktsalladen eller som topping till en kycklingsallad.

Men jag måste säga att jag tycker att de är mycket svåra att få ut från granatäpplet. I alla fall utan att kladda.

Oftast när jag ska försöka gröpa ur dessa kärnor så blir både mina kläder och halva köksbänken färgade i lila-rött. Det känns ju inte helt kul att behöva byta kläder bara för att man ska äta några granatäpplekärnor...

Är det någon av er som har ett bra tips på hur man får ut dessa kärnor från granatäpplet utan att kladda?

Slaskig fjärde advent

När jag tittade ut i förmiddags var det vackert vitt av all snö som låg på marken. Äntligen!!!, tänkte jag. Men när jag ett par timmar senare gav mig ut på promenad hade plusgraderna tinat upp snön till ett blött slask. Igår blev jag blöt av spöregn från himlen. Idag blev jag blöt av litervis med vatten på marken.

Vackert vitt utanför fönstren.

Jag blev alltså plaskvåt av den promenad som jag tog idag, om än bara om fötterna. Plogbilen hade skottat de flesta av vägarna som jag gick på, men även på dem låg det ett tunt lager av isigt slask. Och de vägar som inte var plogade ska vi inte tala om. När jag gick på dem blev jag dyngsur om fötterna (jag hade inte valt rätt skor för dagens promenad om man säger så...).

Idag firar vi fjärde advent. En slaskig sådan...

PÅ grund av slasket och det isiga underlaget kunde jag inte gå så snabbt med barnvagnen. Det blev en promenad på 5,97 kilometer, som tog 1 timme och 2 minuter. När jag kom hem passade jag på att skotta uppfarten. Med den tunga och blöta snön som låg där blev jag riktigt svettig av skottningen. Och det var grymt skönt att få använda ryggmusklerna lite! Dagens promenad och skottning är vardagsmotion när den är som bäst!

Test: SKYR - den isländska yoghurten

Till mina frukostsmörgåsar i morse åt jag en SKYR yoghurt. Det var första gången jag testade denna isländska yoghurt. Smaken jag testade var vanilj.

SKYR kommer ursprungligen från Island, där den ätits i över tusen år. Den är naturligt fettfri, nyckelhålsmärkt och innehåller mer proteiner än många andra yoghurtar. Detta gör den till ett mättande och nyttigt mellanmål. Den innehåller dock 5% socker, vilket jag tycker är onödigt. Om man väljer en naturell yoghurt istället så slipper man detta socker.

Jag tyckte att SKYR vanilj yoghurt var mycket god. Den hade en god vaniljsmak och var krämig i konsistensen. Jag valde att toppa yoghurten med granatäpplekärnor för att få en skön smakbrytning och en liten antioxidantboost.

Förpackningen är smart då det finns med en liten hopfällbar platssked i locket. På så vis är detta en smart yoghurt att ta med till mellanmål när man är på språng.

lördag 17 december 2011

Dumle Pepparkaka och annat gott

Idag har varit en riktig godisdag. Här hemma har jag bakat Chocolate Chip Cookie Woopies och gjort julgodis som chokladtryffel, ischoklad och mozartkulor. Mina gäster bakade annat mumsigt så det har blivit smaskandes på mycket gott idag.

Trots ett redan högt sockerintag idag var jag tvungen att testa Dumle Gingerbread nu ikväll. Jag hittade denna nytillkomna Dumle-smak i butiken häromdagen efter att ha letat efter den ett bra tag (=flera veckor).

Precis som jag trodde var Dumle Pepparkaka mycket god. Om du inte har testat den ännu; gör det!

Falafel med couscous, vitlökssås och broccoli

Tidigare idag när jag hade gäster hemma valde jag att laga falafelmaträtten från MatHems matkasse till lunch. Jag gillade verkligen denna rätt! Kryddor som koriander, spiskummin, chili och vitlök gav falaflarna en god smak och tillbehören passade bra till. Om jag hade valt själv hade jag dock bytt ut couscousen mot bulgur eller ännu hellre quinoa. Maträtten får en stark 4:a av 5 möjliga av mig. Om det hade innehållit quinoa istället för couscous hade den fått en 5:a. Här kommer receptet.

Falafel med couscous, vitlökssås och broccoli

4 portioner

2 burkar kikärtor
1 dl persilja
2 msk vetemjöl
2 klyftor pressad vitlök
1 msk olivolja
2 tsk salt
2 tsl mald spiskummin
2 tsk mald koriander
1 tsk chilipeppar
1 tsk honung

Vitlökssås:
2½ dl matlagningsyoghurt
1 vitlöksklyfta
salt och peppar

Till servering:
4 portioner couscous
½ påse broccoli

Koka couscous och broccoli enligt förpackningarnas instruktioner.

Falafel: Skölj kikärtorna genom en sil och finhacka persiljan. Lägg alla ingredienserna till falaflarna i en skål alternativt mixer och mosa dem med en gaffel eller mixa med en mixer. Se till att allt mosas sönder ordentligt. Forma till bollar stora som köttbullar. Värm en stekpanna med lite olja och stek falafelbollarna tills de har fått en fin färg.


Gott med persilja och kryddor som spiskummin, koriander och chili i falaflarna.

Vitlökssås: Ta fram en skål och häll i matlagningsyoghurten. Skala och pressa ner vitlöksklyftan. Rör om och smaka av med salt och peppar.

Servera de gyllenbruna falafelbollarna med den nykokta couscousen, vitlökssåsen och broccolin.