torsdag 5 januari 2012

Köttfärsfyllda paprikahalvor

Idag lagade jag till en köttfärsrätt som vi åt till lunch. Annars när vi äter något med köttfärs blir det oftast köttfärssås, tacoköttfärs till tortilla eller köttbullar, mest av gammal vana. Men idag blev det lite annorlunda då jag lagade köttfärsfyllda paprikahalvor. Till dessa paprikahalvor passar det att äta ris, quinoa, bulgur, matvete eller dylikt. Jag kokade ris till mannen och kamutvete till mig. Gott och kryddstarkt blev det!

Köttfärsfyllda paprikahalvor med kamutvete och sallad.
Köttfärsfyllda paprikahalvor
4 portioner

4 portioner ris, quinoa, kamutvete eller dylikt
400-500 gram köttfärs
1 gul lök
4-5 vitlöksklyftor
3 morötter
1-2 tsk sambal oelek (beroende på hur kryddstarkt du vill att det ska bli)
chilipeppar
garam masala (god krydda som ger en indisk touch!)
peppar
1 burk krossade tomater
4 paprikor
lite riven ost (jag tog fetaost till mina paprikor och vanlig hårdost till makens)

Börja med att koka riset, kamutvetet eller det du har valt som kolhydratskälla.  Sätt ugnen på 200 grader.

Skala och hacka den gula löken. Fräs den i en stekpanna med lite olja. Tillsätt köttfärsen och bryn den. Skala morötterna och riv ned dem i pannan. Skala vitlöksklyftorna och pressa även ned dem. När allt har fått fin färg och köttfärsen är genomstekt tillsätter du sambal oelek och kryddorna. Häll tillslut över de krossade tomaterna och låt allt puttra på låg värme.
Smart och gott att dryga ut köttfärssåsen med rivna morötter!
Skär paprikorna i halvor och ta ut kärnorna. Fördela i köttfärssåsen i paprikahalvorna. Strö över osten. Sätt in i ugnen och låt dem bli klara där. När osten är smält och paprikorna har blivit mjukna är de klara. För mig tog det ca 20-25 minuter.

Servera paprikahalvorna med riset/kamutvetet och en fräsch sallad.

5 kommentarer:

  1. Köttfärsgratinerade paprikor (eller zucchini) äter vi här ganska regelbundet. Nu var det dock ett tag sen, tack för inspiration, GOTT ju!

    SvaraRadera
  2. Köttfärsfyllda paprikor är jättegott! Tyvärr gör jag det alldeles för sällan! :-)

    SvaraRadera
  3. Hej! Ser jättegott ut, ska testa detta. Duktig löptur av dig. Själv har jag vilat idag, känner av halsen lite grann, men det blir liksom inte mer, så då kanske man får ta det lite lugnt nån dag. Ha det gott!

    Kram Carolina

    SvaraRadera
  4. Tack Karin för ett bra tips! Det gör vi som snöndagsmums!

    SvaraRadera