torsdag 19 januari 2012

Tips för det perfekta kokta ägget

Jag brukar ofta koka ett gäng ägg i veckan för att ha att ta av till frukostgröten eller som mellanmål vid behov. Ägget innehåller en mängd nyttigheter och mycket näring per kalori. Jag tillhör helt klart de som även äter äggulan. För det är där de flesta nyttigheterna finns.

Det kan vara svårt att få till det perfekt kokta ägget. Här kommer därför några tips.

Tips för det perfekta kokta ägget:
  • Använd en liten kastrull så att äggen ligger tätt och inte kan knuffa runt varandra.
  • Lägg kylskåpskalla ägg i kallt vatten så minskar risken för att de ska spricka.
  • Fyll på vatten så att det precis täcker äggen.
  • Koka upp och ta tiden från det att du ser den första bubblan. För löskokt ägg: sjud 3-4 minuter, för mjukkokt: 5-6 minuter och för hårdkokt: 8-10 minuter.
  • Spola äggen i kallt vatten. Det avbryter tillagningen och gör dem lättare att skala.
Hoppas att dessa tips kan vara till hjälp för dig när du kokar dina ägg så att du får dem så perfekta som möjligt! Om du vill få tips på hur du sedan kan äta ditt perfekt kokta ägg - kolla in nedan.

Tips på maträtter med kokt ägg:

4 kommentarer:

  1. Inget är som ett ägg och det är nästan sant.
    Så lätt att göra och så gott!

    Jag är ju väldigt biased, men hon är en riktig sötnos :)

    SvaraRadera
  2. Älskar min 5-6 minuters ägg! Äter dem varje morgon:)

    SvaraRadera
  3. Vi har en äggkokare. Det är bra faktiskt tycker jag. Jag glömmer ofta bort att ta tid och sånt där och då är det skönt att den sköter sig själv. Och det är ganska lätt att lära sig hur mycket vatten man ska ta för att få ägget som man vill ha det och få det lika från gång till gång. :)

    SvaraRadera
  4. Ulrika: Smart med äggkokare! Borde kanske skaffa en.

    SvaraRadera