onsdag 8 februari 2012

Ett glatt besked

Glad mamma
Jag och Wilmer är just hemkomna från ett besök hos barnmorskan på mödravårdscentralen. Jag var där på efterkontroll då det idag är exakt tio veckor sedan jag födde Wilmer.

Bland mycket annat pratade vi träning och jag frågade barnmorskan hur hon ser på det här med träning och när man kan börja med det igen efter en förlossning. Hon svarade precis det jag ville höra och det som har varit min ståndpunkt hela tiden: så länge det känns bra kan man börja träna i stort sett när som helt efter en förlossning. Alla är vi olika och har olika kroppar och förutsättningar. Vi har olika träningsbakgrund, vi har kunnat tränat olika mycket under graviditeten, vi har haft olika typer av förlossningar, vi har återhämtat oss olika snabbt, vi har varit olika duktiga på att göra knipövningar o.s.v.. Allt detta påverkar vår väg tillbaka till träningen efter att vi har fött barnet. Det går helt enkelt inte att dra generella riktlinjer angående detta som ska gälla alla. För alla är vi olika!

Jag har varit försiktig och lyssnat noggrant på min kropp när jag har börjat med att träna igen efter förlossningen. Jag har haft turen att kunna komma igång relativt tidigt, men om det inte hade känts bra hade jag väntat med träning. Du kan läsa mer om min träning och väg tillbaka till formen efter graviditeten här. Jag kommer fortfarande lyssna på kroppen och vara försiktig med till exempel hopp, situps och snabba löparrundor om det inte känns bra. För jag har all tid i världen att komma tillbaka till min form. Och det viktigaste av allt är att Wilmer mår bra.

Även om jag redan visste att jag har gjort rätt i att träna anpassat efter hur kroppen mår var det ändå skönt att få det bekräftat av barnmorskan idag; att jag är inne på rätt spår. Ett glatt besked alltså!

8 kommentarer:

 1. Skönt att höra, då är det bara att köra på :) Tror att hur snabbt man återhämtar sig efter en förlossning har att göra med hur vältränad man var innan. Det går nog lättare då, så har jag känt det efter mina 3.

  SvaraRadera
 2. Så skönt och roligt att höra att det finns bra och pålästa barnmorskor! Precis sådär sa min också, men tyvärr inte alla vad det verkar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har också hört om det. Tur att din och min verkar ha lite koll i alla fall.

   Radera
 3. Skönt att höra att det finns pålästa barnmorskor:) Jag träffar många nyblivna på mina Mamma Boot Camp klasser och ibland blir man rädd...
  Kul att allt har gått bra!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Synd att det ska vara så att det finns många barnmorskor som inte verkar pålästa...

   Radera
 4. Härligt att du fått grönt ljus att träna som vanligt igen!! :)

  Heja duktiga dig!
  Kram

  P.S. Promenerar också hellre med mindre mat i magen än att den är full. D.S.

  SvaraRadera
 5. Vad härligt att läsa, Karin! Med din kunskap och kärlek till dig själv kan det bara bli bra!

  SvaraRadera