söndag 4 mars 2012

Båten - tips på styrkeövning

Återigen ett tips på en bra och effektiv styrkeövning. Denna gång blir det en effektiv övning för bålen, som kallas för båten. Den här övningen kan man göra vart som helst. Det kan vara skönt att ha en matta som underlag, men det fungerar också att göra den direkt på golvet.

Bilder från april-2010

Båten är en statisk övning, vilket innebär att man håller still i positionen så länge man orkar utan att röra sig. Man kan variera denna övning och anpassa den efter hur pass stark man är i coremuskulaturen och hur mycket man vill utmana sig själv.

Grundpositionen är att man sitter långt bak på höftbenen, håller en stolt hållning med bröstkorgen och slappnar av i axelpartiet. Spänn till magen och håll upp benen i luften. Låt armarna hållas parallellt med benen. Håll sedan så länge som möjligt utan att tappa tekniken. Om du tappar tekniken minsta lilla betyder det att övningen är för jobbig. Vila då en stund eller sätt fötterna i golvet och håll kvar i båten-positionen där.

Om man vill göra övningen lite enklare håller man händerna lätt på knäna. Om man vill göra övningen jobbigare kan man istället hålla armarna ut från kroppen alternativt ovanför huvudet.

Försök att hålla båten så länge som möjligt. Vila sedan en stund och upprepa i två set till. Jag kan lova att detta är en effektiv och bra övning för coremuskulaturen.

Tidigare tips på övningar:

4 kommentarer:

 1. Denna skall jag utan tvekan testa! Tack för tipset. Gillar din blogg :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör det! Kul att du gillar min blogg! =)

   Radera
 2. Detta är en mkt bra övning tycker jag me! Testade kettlebells igår för första gången då man sitter som båten och flyttar kettlebellsen från sida till sida (funkar ju också med hantel). Har i a f grym träningsvärk i mage & midja .. är inte ofta det känns så!! Härligt !!
  = )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt att göra båten med kettlebells! Den ger bra övning för sidomuskulaturen även när man gör rotationer åt vardera hållen utan vikter.

   Radera