fredag 2 mars 2012

Stevia - nytt sötningsmedel i butik

När jag var och handlade idag hittade jag Stevia i butiken. Stevia är ett sötningsmedel, som är ganska nytt ute på marknaden. Det innehåller inget socker, inga kalorier och är 100% naturligt.

Detta sötningsmedel kommer från växten Stevia Rebaudiana Bertoni, därav namnet. Växten innehåller varken kalorier eller kolhydrater, vilket gör att Stevia sötningsmedel är helt kalorifritt. Det har nu efter ca 250 positiva publicerade forskningsresultat godkänts av alla de stora organisationerna FDA, WHO och EFSA och därmed lanserats ute i butik.

Det råder dock delade meningar och många frågetecken kring detta "mirakelsocker". Vissa hävdar att det kan utlösa migrän, klåda eller andra allergiska reaktioner. Och det faktum att det accepterade dagliga intaget ligger på 4 mg per kilo kroppsvikt och dag är ju en indikation på att det antingen inte är helt bra för oss att äta eller inte tillräckligt beprövat.

Jag har inte testat Stevia och jag köpte det inte idag heller. Jag brukar låta bli sötningsmedel och istället söta med frukt eller bär. Och om jag vill ha godis eller kakor så äter jag dem med vanligt socker, men ser till att inte äta det för ofta. Hur gör du? Har du testat Stevia?

18 kommentarer:

 1. Jag har testat. Jag har ätit lågkolhydratkost sen i augusti då jag tidigare haft ganska starkt sockerbehov. Detta har hjälpt enormt och känner därför inte sug efter söta saker längre. Men ibland vill man ha något så jag har ex bakat semlor som var väldigt goda (av mandelmjöl) och sukrin & stevia som sötningsmedel. Känns ändå som ett ganska "naturligt" sötningsmedel.
  = )

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst verkar stevia vara mer naturligt än andra sötningsmedel. Vad bra att du har hittat ett sätt att äta på som fungerar för dig!

   Radera
 2. Jag har testat Stevia och tycker det är riktigt gott och funkar väldigt bra. Har även testat en mörk choklad (Fairtrade) och utan socker (enbart Stevia istället) och den var riktigt god! Bättre än många andra choklader med socker i. Kolla min blogg om du vill veta exakt vilken jag testade. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra att chokladen var god. Tack för tips!

   Radera
 3. Hej! Håller med dig, använder inte heller sötningsmedel i så fall honung eller den där nya sirapen. Så nej, har inte testat den produkten. Och eftersom jag äter sötsaker så sällan så blir det med vanligt socker. Ha en trevlig kväll!
  Carolina

  SvaraRadera
 4. Hej!
  Jag har köpt hem stevia, men har inte hunnit testa ännu =)
  Fin blogg förresten!

  SvaraRadera
 5. Det där hade jag ingen aning om! Att man inte får överstiga 4 mg om dagen. Det verkar inte så lovande. Jag var faktiskt sugen att testa, men nu...nä. Jag skippar nog. Använder också mycket frukt och bär att söta med. Banan är ju guld värt till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Banan är en favorit för mig med! Vi får fortsätta med det!

   Radera
 6. Nej har inte testat och har inga planer på att göra det heller... :p

  SvaraRadera
 7. Vill jag ha sött så äter jag riktigt socker. Försöker hålla det till lördagsgodis, men slinker det ner nåt utöver det så är det inte hela världen. Socker är inte farligt i lagom mängd, det är när folk överkonsumerar som det är dåligt för hälsan. Hellre det än en massa sötningsmedel med okänt innehåll. Plus att socker smakar bättre, samt att det är en grym krydda i matlagning, tar fram de andra smakerna på ett ypperligt sätt. Så nej, jag har inte testat stevia och kommer nog inte att göra det heller.

  SvaraRadera
 8. Har provat den stora burken i tron om att det var just stevia i, men första ingrediens i den är tyvärr maltodexin. Dock finns det ett strö i affärerna nu som är stevia. "Riktig" stevia testade jag dock för första gången för länge sedan och det fungerar alldeles utmärkt om man vill ha ett alternativ. Annars använder jag gärna honung & sötin :)

  SvaraRadera
 9. Har testat det förut när jag gick på LCHF, då köpte jag det i en hälsokost butik vill jag minnas. Väldigt starkt så man fick använda ytterst lite, och har för mig att smaken påminde om lakrits... Men som sagt, det var ett tag sedan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter märkligt, att den smakar lakrits...

   Radera
  2. I vilken butik kan man köpa stevia? Gärna om ni vet någon i Malmö.

   Radera
  3. Jag har hittat Stevia i både ICA- och Willy's-butiker. Antar att det borde vara samma i Malmö.

   Radera