torsdag 19 april 2012

Aioli - gott och enkelt

Det var inte alltför många veckor sedan jag testade att göra aioli för första gången. Jag har inte gjort det tidigare eftersom jag har fått för mig att det ska vara så svårt att göra. Men det visade sig att det inte alls är svårt att göra. Aioli är dessutom gott och passar till så många olika slags maträtter, till kyckling, alla sorters fisk och kött. Jag är för tillfället såld på aioli.

Aioli är visserligen en fet sås eftersom den består av så mycket olja, men den innehåller bara nyttiga fetter. Och om man tar en normalstor mängd av såsen finns det ingen risk att man får i sig för mycket fett.

Här kommer receptet på aioli samt tips på vad som passar att äta till.

Aioli
4 portioner

2 vitlöksklyftor
2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 dl rapsolja
2 msk olivolja
cayennepeppar, chili eller annan valfri krydda
salt och peppar
1 limecitron/ eller 2 msk lime- eller citronjuice

Skala och pressa vitlöken. Lägg vitlök, äggulor och senap i en skål. Vispa i oljorna i en tunn stråle lite i taget så att såsen tjocknar. Vispa i droppvis med olja i början och vispa sedan hela tiden tills du får en jämn och tjock sås. Smaka av med kryddor och lime alternativt citron.

Tonfisksallad med aioli
Kyckling, ugnsrostade rotfrukter, grönsaker, avokado och keso med aioli.
Pasta- och tonfisksallad med aioli
Kycklingburgare Thai Style med aioli
Kycklingburgare Thai Style utan kolhydrater med aioli

11 kommentarer:

  1. Aioli är ju verkligen rymt gott. Måste testa receptet, för just aioli brukar jag vara slö och köpa färdig. underbart gott att doppa nyfångade räkor i till sommaren. (tillagade såklart)

    SvaraRadera
  2. Vad vispade du med förresten, för hand, elvisp eller mixer?
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vispade för hand. Funkade hur bra som helst!

      Radera
  3. Mmmmm!
    Just tonfisken ger mig inga mmm känslor dock. Jag föråt mig då jag tränade som en galning och bara åt tonfisk och råris under en lång period. Kan inte ens öppna en tonfiskburk utan att hulka mig idag haha. Urk!
    Ha en härlig torsdag du med och tack (som alltid) för dina rara ord :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag äter tonfisk ganska ofta och har ännu inte förätit mig. Men du är inte ensam om att inte gilla det. Min man klarar heller inte av vare sig lukten eller smaken av det.

      Radera
  4. Aioli "is da shit" .. ;) Gott till mycket - särskilt sommarens grillningar!
    När jag gör den brukar jag ta ett HELT ägg istället för 2 äggulor. Synd att kasta vitorna .. och blir lika gott tycker jag. (Lite extra protein ..;).
    Brukar lägga alla ingredienser i en handmixerburk och mixa allt - 5 sek!

    = )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bra att det fungerar att ta ett helt ägg i aiolin. När jag har använt bara äggulorna har jag använt äggvitorna till min morgongröt istället. Man kan ju inte slänga god och nyttig mat!

      Ser också fram emot att äta aioli till sommarens grillningar!

      Radera
  5. Mm det är coolt att göra Aioli. haha hur konsistensen blir till liksom. Grymt gott är det ju också. :)

    SvaraRadera
  6. Mera bra tips och recept! Love it :)

    SvaraRadera
  7. As near mοdern оnlіnе gamеs use Cοffeе and flashіng, yоu ωould indigence these twο hunt
    appгοхimately for a соncealeԁ gem, pit, cloѕed chaіn or аny such object.
    bу frοm entertaining, these online gamеs let κidѕ then acquires еxpегiencewhich
    he or ѕhe vοlitiоn uѕе to becomе more than
    bгawny anԁ hold newabilities.
    Тhe bеginning moon сuгser way іn which thеy woulԁ Expеrience to Get
    hоld of cоncеrn of a pet іn the genuine mасrоcosm.



    Herе is my ωeb blog ... Game

    SvaraRadera
  8. There is also controversy about the name of the model and the Suicide Girls name this would be enough.

    It would help the wholesalers to provide quality products at reasonable prices.
    Because back in those days, the sweatshirt had not completed its transformation to a
    must-havefashionitem yet. This is why it is very affordable and can be disposed of when you happen to be at ease,
    if you are hired at a managerial profile that is. This means that a company that
    has been put in place for centuries.

    Here is my homepage; Ao so mi nam

    SvaraRadera