tisdag 24 april 2012

Dålig på nedvarvning

Dagens spinningpass utan nedvarvning.
Jag är relativt bra på att värma upp inför mina träningspass. Brukar alltid lägga åtminstone fem minuter på att värma upp de delar av kroppen som jag ska träna. Om jag ska cykla inleder jag med att cykla lugnt som uppvärmning och om jag ska styrketräna brukar jag träna liknande övningar som senare i passet fast med lättare vikter. Vid löpning brukar det i och för sig inte bli så mycket uppvärmning. Istället inleder jag mina löparpass med att ta det lite lugnare i löpstegen.

Men när det kommer till nedvarvning efter träningspasset är jag urusel. Som i morse till exempel när jag tränade en timme på spinningcykeln; jag inledde med lugnt tempo i en tio minuters uppvärmning. Sedan körde jag på järnet resterande 50 minuter och varvade intervaller med olika backar. Jag hade planerat att cykla i en timme och då känns det alltid lika tråkigt att behöva "offra" några minuter av den timmen till att varva ned och stretcha. Och jag har heller ingen lust att utöka passet så att effektiv träning blir en timme och därefter lägga en stund till nedvarvning. Då är jag så otålig och vill istället hoppa i duschen så att jag snabbt kan fortsätta min dag med andra aktiviteter. Så tänker jag och det är säkert inte helt bra. Men det är typiskt mig att vara effektiv i allt jag gör och få ut maximalt av den tid jag lägger på något.

Istället för att avsluta mina träningspass med nedvarvning och stretch brukar jag ta ett tillfälle i veckan till det, i form av yoga. Då får jag till båda avslappning, nedvarvning och stretch. Och därtill styrke- och balansträning. För man behöver egentligen inte stretcha i anslutning till träningen utan den ger samma effekt när som helst man gör den.

När jag gör på detta sätt tycker jag att jag får ut mer av min träning plus att min träning blir roligare. Om det är helt optimalt eller inte orkar jag inte riktigt bry mig om. Hur gör ni? Är ni duktiga på nedvarvning efter era träningspass?

4 kommentarer:

 1. Jag är likadan! :) Jag vill inte offra dyrbar träningstid :)

  SvaraRadera
 2. Jag försöker alltid att varva ner och stretcha musklerna jag använt. Om jag inte stretchar min vader får jag oftast kramp under natten och det undviker jag gärna ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det förstår jag att du gärna undviker. Bra att du tar dig tid till stretch då!

   Radera
 3. Jag tränar ganska mycket pass på gymmet och då slipper jag fundera så mycket på de. Men när jag springer är jag ruskigt dålig på nedvarvning, brukar stretcha men inte så länge som ja borde!

  SvaraRadera